Sfăntul Spiridon, sărbătorit de Biserica Ortodoxă la data de 12 decembrie, este in tradiţia populară un sfănt făcător de minuni, fiind respectat din acest motiv de toată suflarea satului.
Sfăntul Spiridon, sărbătorit de Biserica Ortodoxă la data de 12 decembrie, este in tradiţia populară un sfănt făcător de minuni, fiind respectat din acest motiv de toată suflarea satului. Insă această divinitate este "şugubeaţă", cum spune romănul, astfel incăt minunile pe care le face Sfăntul Spiridon sunt după sufletul omului.
Minuni bune şi rele
Cei care il cinstesc cum se cuvine şi au sufletul curat vor avea parte de minuni "bune". Bolnavii se insănătoşesc, iar săracii se imbogăţesc. Cei care nesocotesc această zi se "vor bucura" de altfel de minuni. Lucrurile şi intămplările bune se schimbă in rău, iar in gospodării se intămplă tot felul de evenimente necurate: animalele se imbolnăvesc din senin sau se nasc altele pocite. Gospodarii se tem să lucreze ca să nu se "nenorocească" (arsuri, lovituri, căzături sau boli aprige). Agheasma făcută in această zi are mari puteri, reuşind să vindece boli primejdioase. Tot in scop protector, femeile plămădesc in această zi colaci rumeni care, odată sfinţiţi, sunt daţi de pomană.
Patronul cizmarilor
Prin tradiţie, Sfăntul Spiridon ar fi fost la inceputuri ciubotar, devenind cu timpul patronul acestei bresle. Cizmarii ii sunt foarte devotaţi, organizănd petreceri cu mese incărcate cu măncare şi băutură. In acelaşi timp, ei se roagă la Sfăntul Spiridon să trimită asupra pămăntului ploi aprige, astfel incăt acesta să se inmoaie bine, iar pantofii călătorilor să se rupă de tot. Poveştile populare spun că pănă şi Sfăntul Spiridon rămăne in cele din urmă desculţ, tot alergănd incoace şi incolo, ca să trimită ploaie tuturor cizmarilor.
La 18 decembrie este celebrat Sfăntul Modest, patronul plugarilor. Animalele sunt lăsate să se odihnească, iar sătenii se adună laolaltă şi petrec. In mod ritualic, se vinde vinul dintr-un butoi, iar suma obţinută se donează bisericii. Cu agheasma făcută in această zi se stropesc animalele, copacii din livadă, dar şi stupii.
Prăjitură cu miere şi cacao
Ingrediente: 4 linguri de zahăr, 3 linguri de miere, două linguri de cacao, două căni de apă, un pahar de ulei, două căni şi jumătate de făină, două linguriţe de bicarbonat, scorţişoară, 100 g migdale, căteva cuişoare, un borcan cu gem de vişine.
Preparare: Intr-un vas mai mare se cerne făina, se face o adăncitură şi se pun bicarbonatul, apa, uleiul, zahărul, mierea, scorţişoara, migdalele măcinate, cacaua şi cuişoarele. Se omogenizează foarte bine. Tava se unge cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziţia. Se introduce tava in cuptor, la foc moderat. Prăjitura este gata atunci cănd, dacă introducem o scobitoare, aceasta iese uscată. Cănd s-a mai răcit, se unge deasupra cu gem din belşug şi se taie in pătrate sau romburi.