x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditie - Prajitura regala a Frantei

Traditie - Prajitura regala a Frantei

de Francisca M. Catana    |    04 Ian 2007   •   00:00
Traditie - Prajitura regala a Frantei
La inceput de an, francezii savureaza un desert al regilor
Sa fii incoronat rege la inceputul anului este o traditie in Franta. Mai mult decat atat, iti poti alege si regina, totul, cu conditia sa gasesti in prajitura regilor mica figurina norocoasa.

Epifania sau "Sarbatoarea regilor" comemoreaza vizita celor trei magi la ieslea pruncului Iisus Hristos. Acestia, ghidati de o stea stralucitoare, au venit sa-i aduca noului-nascut cadouri: aur, smirna si tamaie.

FAMILIAL. Traditia franceza cere ca in "Ziua regilor" familiile sa se reuneasca si sa manance impreuna o prajitura regala. In aceasta prajitura este ascunsa o figurina, iar cel pe limba caruia va ramane aceasta, dupa ce va gusta din prajitura, va deveni rege. Dupa ce i se pune pe cap o coroana din carton aurit, norocosul isi alege regina. Sau viceversa. Traditia poate fi celebrata si cu ocazia unor petreceri organizate de tineri. Prajitura este, in functie de regiune, o briosa simpla sau continand fructe confiate. De asemenea, poate fi realizata simplu, numai din foietaj sau umpluta cu un fel de crema de migdale. Prajitura este taiata in tot atatea parti cati convivi sunt de fata. Multe familii aleg sa taie doua parti in plus, o parte "a saracului" si una "a absentilor". Prima este oferita celui dintai musafir neprevazut care calca pragul casei, iar cea din urma este destinata membrilor familiei absenti de la reuniune, din diferite motive. Pentru a asigura distributia aleatorie a partilor prajiturii, se obisnuieste ca cel mai tanar membru al familiei sa se aseze sub masa si sa-i numeasca pe toti ceilalti pentru a veni, pe rand, sa-si ia partea.

PRETIOASE. Epifania are loc in fiecare an la 6 ianuarie, dar taierea prajiturii poate avea loc pe tot parcursul primei luni a anului. Figurina ascunsa in prajitura poate avea diferite forme si poate fi realizata din diferite materii prime. Ele sunt fie boabe de fasole uscate, boabe poleite cu aur de 24 de carate, fie figurine din plastic ori ceramica. Figurinele sunt considerate adevarate piese de colectie. Muzeul din Blain pastreaza mai mult de 10.000 de exemplare. Colectionarii sunt numiti "fabofili". Ei se intalnesc in luna martie a fiecarui an in cadrul unui targ, unde isi schimba intre ei impresionantele piese. Fabofilia este subiectul principal al multor carti si reviste frantuzesti.

GALETE DES ROIS
  • Ingrediente: 1/4 cana cu pasta de migdale, 1/4 cana cu zahar, 3 linguri cu unt topit, un ou, un plic cu praf vanilat, doua linguri cu faina, sare, o foaie de placinta congelata, un bob de fasole, un ou batut, o lingura cu zahar pudra.
  • Preparare: se amesteca pasta de migdale cu 1/2 din cantitatea de zahar intr-un blender. Se adauga untul, zaharul ramas, oul, zaharul vanilat, faina si sarea si se amesteca bine. Se incalzeste cuptorul. Se unge cu unt o foaie de copt. Se impatureste o foaie de placinta sub forma de patrat. Se foloseste o tava mare, rotunda, pentru a trasa un cerc in coca cu un cutit.
    Se pune cercul pe hartia de copt. Se taie a doua foaie de placinta in cerc. Se asaza bobul de fasole. Se pune deasupra cealalta foaie de placinta, presand bine marginile. Se unge cu ou foaia pe deasupra. Se inteapa aluatul cu un cutit. Se coace 15 minute. Se scoate din cuptor si se presara cu zahar. Se baga din nou la cuptor 15 minute, pana cand mijlocul devine galben-aramiu.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie prajitura