La inceput de an, francezii savureaza un desert al regilor
Sa fii incoronat rege la inceputul anului este o traditie in Franta. Mai mult decat atat, iti poti alege si regina, totul, cu conditia sa gasesti in prajitura regilor mica figurina norocoasa.
Epifania sau "Sarbatoarea regilor" comemoreaza vizita celor trei magi la ieslea pruncului Iisus Hristos. Acestia, ghidati de o stea stralucitoare, au venit sa-i aduca noului-nascut cadouri: aur, smirna si tamaie.
FAMILIAL. Traditia franceza cere ca in "Ziua regilor" familiile sa se reuneasca si sa manance impreuna o prajitura regala. In aceasta prajitura este ascunsa o figurina, iar cel pe limba caruia va ramane aceasta, dupa ce va gusta din prajitura, va deveni rege. Dupa ce i se pune pe cap o coroana din carton aurit, norocosul isi alege regina. Sau viceversa. Traditia poate fi celebrata si cu ocazia unor petreceri organizate de tineri. Prajitura este, in functie de regiune, o briosa simpla sau continand fructe confiate. De asemenea, poate fi realizata simplu, numai din foietaj sau umpluta cu un fel de crema de migdale. Prajitura este taiata in tot atatea parti cati convivi sunt de fata. Multe familii aleg sa taie doua parti in plus, o parte "a saracului" si una "a absentilor". Prima este oferita celui dintai musafir neprevazut care calca pragul casei, iar cea din urma este destinata membrilor familiei absenti de la reuniune, din diferite motive. Pentru a asigura distributia aleatorie a partilor prajiturii, se obisnuieste ca cel mai tanar membru al familiei sa se aseze sub masa si sa-i numeasca pe toti ceilalti pentru a veni, pe rand, sa-si ia partea.
GALETE DES ROIS
|
Se pune cercul pe hartia de copt. Se taie a doua foaie de placinta in cerc. Se asaza bobul de fasole. Se pune deasupra cealalta foaie de placinta, presand bine marginile. Se unge cu ou foaia pe deasupra. Se inteapa aluatul cu un cutit. Se coace 15 minute. Se scoate din cuptor si se presara cu zahar. Se baga din nou la cuptor 15 minute, pana cand mijlocul devine galben-aramiu. |