x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tradiţie, sănătate, voie bună

Tradiţie, sănătate, voie bună

de Carmen Dragan    |    28 Ian 2010   •   00:00
Tradiţie, sănătate, voie bună

În zilele de 16 şi 17 ianuarie, bucureştenii care au trecut pe la Muzeul Ţăranului Român au mâncat mai sănătos. Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, a organizat Târgul de produse tradiţionale şi ecologice specifice zonei Maramureş.

Maramureşenii au venit cu miere de albine cu tot felul de arome, prăjituri de casă, plăcinte cu brânză, carne, şi legume, fructe şi legume uscate, tot soiul de murături şi vinuri alese. Nu au lipsit nici obiectele din ceramică, straiele populare, măştile, cergile şi alte obiecte ţărăneşti. Deşi vremea nu a fost tocmai însorită, pentru cumpărarea unui produs ecologic a meritat toată aglomeraţia de pe aleile muzeului. Iar tarabele s-au golit în câteva ore, nu au mai aşteptat ora 17:00, când se termina oficial târgul.

VIN ECOLOGIC PENTRU CUNOSCĂTORI
Pe lângă produsele din Maramureş, bucureştenii au putut cumpăra şi vin ecologic din zona Dealul Mare, de pe domeniile viticole franco-române. Ce înseamnă un vin ecologic? "Viţa nu a fost stropită cu pesticide, vinificarea e făcută prin mijloace naturale, limpezirea se face prin răcire şi în loc de sulfit se foloseşte fumul rezultat prin arderea sulfului natural", explică Flavius Hadadea. Chiar dacă preţul unei sticle cu vin ecologic este mai mare decât al uneia cu vin obişnuit, sticlele aduse la târg au fost vândute imediat, semn că românii au început să facă diferenţa.

 

Calitate
Ioan Pop, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş, crede că "oamenii sunt din ce în ce mai dornici de produse tradiţionale de-ale noastre. Am venit în prima zi la târg cu mere, magiun, prune uscate, miez de nucă, murături şi vin fiert. Astăzi, în cea de-a doua zi a târgului oamenii s-au întors să mai cumpere din produsele mele, pentru că le-au gustat acasă şi au văzut ce bune sunt". Legumele şi fructele aduse sunt cultivate în propria grădină.

×
Subiecte în articol: reporter in tigaie