"Înţărcatul mieilor", o sărbătoare de poveste, într-un loc de o frumuseţe uimitoare, cu oameni primitori şi bucate care se pregătesc doar pe meleagurile Buzăului.
În mai, turmele încep a se porni către munte. Ciobanii, tocmiţi de gospodari cu ceva vreme în urmă, îşi iau rămas bun de la viaţa tihnită din sate şi pornesc agale, pe cărări domoale, urmând a coborî în vale de abia când vara şi-a curmat şi ultimele puteri.Ca un semn al pregătirii acestui "exod pastoral", în sate se înţarcă mieii, fiind separaţi de oi. Pentru că acum oile dau cel mai bun lapte, şi deci se face şi cea mai gustoasă brânză, în sate se desfăşurau petreceri câmpeneşti, unde se pregăteau preparate tradiţionale, vechi de când lumea.
ANTREC Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău au reînviat aceste tradiţii organizând cea de-a doua ediţie a sărbătorii "Înţărcatul mieilor", la 16 mai, la Varlaam, comuna Gura Teghii. Locurile, deosebit de pitoreşti, au păstrat ceva din arhaicul satelor de odinioară, unde punţile de lemn înguste străbăteau apele vijelioase, iar păşunile cu iarbă fragedă, de la poalele Muntelui Penteleu, hrăneau turme de oi şi de mioare.
Ca şi la ediţia de anul trecut, sute de oameni au dorit să asiste la spectacolul pastoral, bucurându-se de surprizele organizatorilor. Bulzoi de Varlaam, de fapt un bulz uriaş, de 25 de kilograme, un adevărat record. Pregătit în două tuciuri uriaşe, din straturi alternative de mămăligă aburindă şi brânză proaspătă de munte, copt pe pirostrii, deasupra focului de lemne, a fost servit în farfurii de lemn tuturor celor prezenţi.
Tocana de ied, cu legume bine coapte, amestecată vârtos cu un linguroi pentru a se îmbina toate aromele, a făcut deliciul tuturor. Foi cu lapte... Nu e o plăcintă, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere.
Sub acest nume se ascunde de fapt o ciorbă numai bună de mâncat la stână. Din lapte acru, amestecat pe foc cu pătrunjel tocat şi "salata ursului", o plantă ce se găseşte prin pădurile locului, se face o mâncare hrănitoare şi gustoasă, judecând după impresiile celor care au gustat-o din căni de lut smălţuit. Miel la proţap, învârtit deasupra focului iute şi uns din când în când pentru a se rumeni frumos, tăiat apoi felie cu felie, sub privirile pofticioase ale participanţilor la târg.
Brânza a fost şi ea la loc de cinste. Gospodarii din Varlaam au pregătit, după vechile tehnici, brânză şi caş, înfăşurate în pânzeturi albe şi puse la scurs în aşteptarea sorocului. Zerul, amestecat cu suc de fructe (în special mere şi fructe de pădure), este un adevărat "cocteil de sănătate". Stimulează digestia şi detoxifiază organismul, fiind foarte eficient şi în curele de slăbire. Localitatea Varlaam este renumită pentru această "terapie cu zer", care implică şi băi în lapte, zer şi miere pentru catifelarea epidermei.
Expoziţia gastronomică a cuprins preparate tradiţionale, dar şi originale, pregătite de pensiunile din judeţul Buzău. Pulpă de miel în crustă, turte coapte pe vatră, drob de miel sau de ied, căpiţă cu otavă, plăcinte cu lobodă, tartă cu brânză şi verdeţuri, cocoş de pe Muntele Penteleu, stâna, gustarea baciului, coroana ciobanului, păstrăv de Bâsca Mică...
Mâncărurile gustoase şi vinul bun de Buzău au fost sufletul petrecerii, alături de cântecele populare sau haiduceşti şis de horele la care au dansat laolaltă tineri şi bătrâni, gazde şi oaspeţi, cu toţii oameni cu suflete mari.