x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tradiţii vechi cu o faţă nouă

Tradiţii vechi cu o faţă nouă

15 Aug 2007   •   00:00

In judeţul Tulcea, in localitatea Izvoarele, se află una dintre cele mai vechi comunităţi greceşti ce exemplifică cel mai bine modul in care grecii au fost "modelaţi" de lumea in care au ales să trăiască.

Primele colonii greceşti din Dobrogea şi de la malul Mării Negre datează din Antichitate, din secolul al VII lea i.H. Cele mai multe dintre ele, precum Istria sau Tomis, erau aşezări comerciale care au prosperat de-a lungul timpului. Dovadă in acest sens sunt privilegiile de care se bucurau aceste colonii pe vremea regelui Burebista.In timpul ocupaţiei romane sau bizantine, oraşele greceşti au pierdut din importanţă.In prezent, comunitatea greacă din Romănia numără 6.513 locuitori, majoritatea lor trăind in Bucureşti, Constanţa, Brăila şi Galaţi.

Obiceiuri de altădată

In judeţul Tulcea, in localitatea Izvoarele, se află una dintre cele mai vechi comunităţi greceşti ce exemplifică cel mai bine modul in care grecii au fost "modelaţi" de lumea in care au ales să trăiască. Aşa se face că obiceiurile şi tradiţiile lor s-au modificat de-a lungul timpului, fiind influenţate de cele romăneşti sau bulgăreşti. Printre obiceiurile pur greceşti care au supravieţuit timpului se află Elefterio (femeile torc şi povestesc in jurul unei gropi pline cu jar) sau Horhubal (atunci cănd flăcăii satului se intrec să aprindă pe inălţimi cele mai mari focuri). Bucătăria grecească este una deosebit de aromată, condimentele folosite (oregano, mentă, usturoi, mărar, foi de dafin, busuioc, cimbru şi seminţe de chimion), dăndu-i o savoare cu totul specială. Printre preparatele tradiţionale se află pastisio, gyros, souvlaki, baclava şi pitele, plăcintele, cu diverse umpluturi(mai ales brănză şi spanac).

Agnopites anevates (plăcinţele cu urdă)

Ingrediente: un kg făină, 25 g maia, sucul de la o lămăie, două pahare de apă, urdă.

Preparare: Se frămăntă un aluat moale şi apoi se separă in bucăţi de dimensiunea unei mandarine. Se ia fiecare bucată in palmă, se face o gropiţă in mijloc şi se pune puţină urdă. Se trage aluatul de jur imprejur ca să se acopere umplutura. Se apasă aluatul in aşa fel incăt să devină o plăcintă. Se prăjeşte in ulei şi se rumeneşte pe ambele părţi.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară