x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Trei mâncăruri aflate în topul preferinţelor

0
Autor: Alina Ramona Anghel 12 Noi 2009 - 00:00
Trei mâncăruri aflate în topul preferinţelor Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Japchae este aromată şi colorată, de aceea este prezentă întotdeauna pe mese la petreceri. Legumele şi carnea de vită prăjite separat se amestecă apoi cu tăiţeii limpezi, sos de soia şi alte mirodenii. Fiind unul dintre cele mai populare feluri de mâncare, este regăsit de asemenea şi la marile banchete.

Reţeta de japchae este veche şi, în acelaşi timp, nouă. Tăiţeii au fost adăugaţi pentru prima dată în 1930. Conform însemnărilor din timpul dinastiei Joeseon, un număr mare de legume - cum ar fi rădăcina de clopoţel (o plantă care se găseşte doar în Asia de Est şi care în Coreea are o specie aparte, rădăcina ei putând fi gătită), ridichi, apoi un fel de ferigă comestibilă, angelică, vinete, ghimbir, o varietate comestibilă de creasta-cocoşului şi, la fel, o varietate de flori de crin - era folosit pentru prepararea japchae.

BULGOGI ŞI KIMCHI
Realizat din bucăţi subţiri de carne de vită marinate într-un amestec de sos de soia, zahăr, ceapă verde, usturoi, piper negru, seminţe de susan şi ulei de susan, apoi fripte pe tablă, bulgogi este cel mai popular fel de mâncare din Coreea.

Cât despre kimchi - un fel de mâncare preparat din legume murate -, acesta este consumat zilnic. Conţine în general un nivel ridicat al bacteriei de acid lactic, acizi organici şi alte nutriente, cum ar fi vitamine, minerale, fibre, toate obţinute ca rezultat al fermentării. Au fost raportate foarte multe beneficii ale consumului verzei kimchi, inclusiv efecte anticancer, efecte hipolipidemice, efecte antioxidante şi antiîmbătrânire, precum şi activarea componentelor detoxifiante. Kimchi este cunoscută pe scară largă ca fiind o mâncare sănătoasă şi nutritivă.

 

Japchae - Tăiţei sticloşi cu legume prăjite
Ingrediente: un castravete verde, 50 g ceapă, 30 g rădăcină de clopoţel, un sfert de morcov, 100 g carne de vită. Sosul pentru carnea de vită: O lingură cu sos de soia, 1,2 lingură cu zahăr tos, două linguriţe cu ceapă verde tocată, o linguriţă cu usturoi zdrobit, o linguriţă cu sare de susan, două linguriţe cu ulei de susan, 5 ciuperci shiitake, două ciuperci urechi de lemn, sare, un ou, 50 g tăiţei sticloşi. Sosul pentru tăiţei: o jumătate de lingură cu sos de soia, o linguriţă cu zahăr, o linguriţă cu ulei de susan.
Preparare: Castravetele se taie în bucăţi de circa şase centimetri, apoi în fâşii subţiri. Se presară cu sarea, apoi se scurg de apa formată şi se prăjesc uşor în ulei. Rădăcina de clopoţel se presară cu sare, se spală ca să elimine din miros, se taie în fâşii subţiri şi se prăjeşte în ulei împreună cu ceapa tăiată fâşii. Morcovul se taie la dimensiunea castravetelui, se taie fâşii, se sărează şi, după ce se scurge de apă, se prăjeşte în ulei. Se spală ciupercile urechi de lemn şi ciupercile shiitake, se storc ca să elimine apa, se taie fâşii subţiri şi se prăjesc în ulei, adăugând puţină sare. Gălbenuşul se separă de albuş, se prăjesc în ulei şi se taie în fâşii subţiri şi lungi de circa 5 centimetri lungime. Tăiţeii se fierb în apă clocotită, se pun în apă rece şi se scurg. Se prăjesc în ulei şi se amestecă bine cu sosul preparat anume pentru ei. Când toate ingredientele sunt gata, se pun într-un bol, se amestecă şi se servesc pe un platou, garnisite cu fâşiile de ouă.

 

Bulgogi - Grătar coreean
Ingrediente: 500 g carne de vită, puţină pudră de nucă; sos pentru carnea de vită: 4 linguri cu sos de soia maturat, 4 linguri cu suc de pere, două linguri cu zahăr, o linguriţă cu suc de ghimbir, o lingură şi jumătate cu miere, o lingură cu ceapă verde tocată, o lingură şi jumătate cu usturoi pisat, o lingură cu sare de susan, o lingură cu ulei de susan, o jumătate de linguriţă cu piper.
Preparare: Se şterge orice urmă de sânge de pe carnea de vită, se îndepărtează muşchiul şi grăsimea şi se taie în bucăţi de 10 centimetri lungime şi 5 centimetri grosime de-a lungul fibrei. Se marinează carnea într-un amestec de suc de pere, zahăr şi suc de ghimbir. Se amestecă restul de ingrediente pentru sos şi se toarnă peste carne, presând carnea cu mâna ca să se acopere cu marinată. Se lasă carnea să stea 30 de minute sau mai mult, se scoate şi se pune pe o tablă încinsă ca să se frigă, apoi se întoarce şi pe cealaltă parte. Se scoate pe un platou şi se presară cu pudra de nuci.

 

Baechu-kimchi - Kimchi din varză chinezească
Ingrediente: o varză. Pentru murarea verzei: o cană cu sare grunjoasă, 4 căni cu apă, o cană cu pudră de ardei iute, un sfert de cană cu zeamă de carne, o cană cu ridichi (100 g), o jumătate de cană cu pere tocate, o jumătate de cană cu creveţi săraţi, două linguri cu zahăr, 30 g ceapă verde, 30 g leuştean, 30 g frunze de muştar, o lingură cu usturoi tocat, o linguriţă cu ghimbir tocat, o jumătate de cană cu ţipar sărat.
Pentru paste de orez: o lingură cu făină de orez bogat în gluten, o jumătate de cană cu apă, o linguriţă cu sare.
Preparare: Varza se curăţă de frunzele de la suprafaţă şi se taie în jumătăţi. Se amestecă o jumătate de cană de sare cu apă, se pune peste varză şi se presară cu restul de sare. Se lasă astfel opt-zece ore, întorcând varza din când în când ca să se mureze uniform. Când este gata, se scoate varza din apa sărată, se clăteşte cu apă şi se pune într-o strecurătoare ca să se scurgă. Se toacă o ridiche tare în bucăţele, împreună cu o pară şi se pun într-un bol. Se adaugă usturoiul, ghimbirul şi creveţii săraţi. Se presară ceapa verde, leuşteanul şi frunzele de muştar, tăiate în bucăţi de doi centimetri. Se toarnă deasupra un amestec din zeama de carne şi pudra de ardei iute roşu şi se amestecă. Se adaugă ţiparul şi zahărul şi se amestecă. Se toarnă sosul peste varză. Ca să se evite deformarea verzei, se înfăşoară cu frunzele îndepărtate, se pune într-un bol şi se lasă să fermenteze. Dacă va fi servită imediat, pasta de orez turnată deasupra îi va spori aroma.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...
Serviciul de email marketing furnizat de