Japchae este aromată şi colorată, de aceea este prezentă întotdeauna pe mese la petreceri. Legumele şi carnea de vită prăjite separat se amestecă apoi cu tăiţeii limpezi, sos de soia şi alte mirodenii. Fiind unul dintre cele mai populare feluri de mâncare, este regăsit de asemenea şi la marile banchete.
Reţeta de japchae este veche şi, în acelaşi timp, nouă. Tăiţeii au fost adăugaţi pentru prima dată în 1930. Conform însemnărilor din timpul dinastiei Joeseon, un număr mare de legume - cum ar fi rădăcina de clopoţel (o plantă care se găseşte doar în Asia de Est şi care în Coreea are o specie aparte, rădăcina ei putând fi gătită), ridichi, apoi un fel de ferigă comestibilă, angelică, vinete, ghimbir, o varietate comestibilă de creasta-cocoşului şi, la fel, o varietate de flori de crin - era folosit pentru prepararea japchae.BULGOGI ŞI KIMCHI
Realizat din bucăţi subţiri de carne de vită marinate într-un amestec de sos de soia, zahăr, ceapă verde, usturoi, piper negru, seminţe de susan şi ulei de susan, apoi fripte pe tablă, bulgogi este cel mai popular fel de mâncare din Coreea.
Cât despre kimchi - un fel de mâncare preparat din legume murate -, acesta este consumat zilnic. Conţine în general un nivel ridicat al bacteriei de acid lactic, acizi organici şi alte nutriente, cum ar fi vitamine, minerale, fibre, toate obţinute ca rezultat al fermentării. Au fost raportate foarte multe beneficii ale consumului verzei kimchi, inclusiv efecte anticancer, efecte hipolipidemice, efecte antioxidante şi antiîmbătrânire, precum şi activarea componentelor detoxifiante. Kimchi este cunoscută pe scară largă ca fiind o mâncare sănătoasă şi nutritivă.
Japchae - Tăiţei sticloşi cu legume prăjite
Ingrediente: un castravete verde, 50 g ceapă, 30 g rădăcină de clopoţel, un sfert de morcov, 100 g carne de vită. Sosul pentru carnea de vită: O lingură cu sos de soia, 1,2 lingură cu zahăr tos, două linguriţe cu ceapă verde tocată, o linguriţă cu usturoi zdrobit, o linguriţă cu sare de susan, două linguriţe cu ulei de susan, 5 ciuperci shiitake, două ciuperci urechi de lemn, sare, un ou, 50 g tăiţei sticloşi. Sosul pentru tăiţei: o jumătate de lingură cu sos de soia, o linguriţă cu zahăr, o linguriţă cu ulei de susan.
Preparare: Castravetele se taie în bucăţi de circa şase centimetri, apoi în fâşii subţiri. Se presară cu sarea, apoi se scurg de apa formată şi se prăjesc uşor în ulei. Rădăcina de clopoţel se presară cu sare, se spală ca să elimine din miros, se taie în fâşii subţiri şi se prăjeşte în ulei împreună cu ceapa tăiată fâşii. Morcovul se taie la dimensiunea castravetelui, se taie fâşii, se sărează şi, după ce se scurge de apă, se prăjeşte în ulei. Se spală ciupercile urechi de lemn şi ciupercile shiitake, se storc ca să elimine apa, se taie fâşii subţiri şi se prăjesc în ulei, adăugând puţină sare. Gălbenuşul se separă de albuş, se prăjesc în ulei şi se taie în fâşii subţiri şi lungi de circa 5 centimetri lungime. Tăiţeii se fierb în apă clocotită, se pun în apă rece şi se scurg. Se prăjesc în ulei şi se amestecă bine cu sosul preparat anume pentru ei. Când toate ingredientele sunt gata, se pun într-un bol, se amestecă şi se servesc pe un platou, garnisite cu fâşiile de ouă.
Bulgogi - Grătar coreean
Ingrediente: 500 g carne de vită, puţină pudră de nucă; sos pentru carnea de vită: 4 linguri cu sos de soia maturat, 4 linguri cu suc de pere, două linguri cu zahăr, o linguriţă cu suc de ghimbir, o lingură şi jumătate cu miere, o lingură cu ceapă verde tocată, o lingură şi jumătate cu usturoi pisat, o lingură cu sare de susan, o lingură cu ulei de susan, o jumătate de linguriţă cu piper.
Preparare: Se şterge orice urmă de sânge de pe carnea de vită, se îndepărtează muşchiul şi grăsimea şi se taie în bucăţi de 10 centimetri lungime şi 5 centimetri grosime de-a lungul fibrei. Se marinează carnea într-un amestec de suc de pere, zahăr şi suc de ghimbir. Se amestecă restul de ingrediente pentru sos şi se toarnă peste carne, presând carnea cu mâna ca să se acopere cu marinată. Se lasă carnea să stea 30 de minute sau mai mult, se scoate şi se pune pe o tablă încinsă ca să se frigă, apoi se întoarce şi pe cealaltă parte. Se scoate pe un platou şi se presară cu pudra de nuci.
Baechu-kimchi - Kimchi din varză chinezească
Ingrediente: o varză. Pentru murarea verzei: o cană cu sare grunjoasă, 4 căni cu apă, o cană cu pudră de ardei iute, un sfert de cană cu zeamă de carne, o cană cu ridichi (100 g), o jumătate de cană cu pere tocate, o jumătate de cană cu creveţi săraţi, două linguri cu zahăr, 30 g ceapă verde, 30 g leuştean, 30 g frunze de muştar, o lingură cu usturoi tocat, o linguriţă cu ghimbir tocat, o jumătate de cană cu ţipar sărat.
Pentru paste de orez: o lingură cu făină de orez bogat în gluten, o jumătate de cană cu apă, o linguriţă cu sare.
Preparare: Varza se curăţă de frunzele de la suprafaţă şi se taie în jumătăţi. Se amestecă o jumătate de cană de sare cu apă, se pune peste varză şi se presară cu restul de sare. Se lasă astfel opt-zece ore, întorcând varza din când în când ca să se mureze uniform. Când este gata, se scoate varza din apa sărată, se clăteşte cu apă şi se pune într-o strecurătoare ca să se scurgă. Se toacă o ridiche tare în bucăţele, împreună cu o pară şi se pun într-un bol. Se adaugă usturoiul, ghimbirul şi creveţii săraţi. Se presară ceapa verde, leuşteanul şi frunzele de muştar, tăiate în bucăţi de doi centimetri. Se toarnă deasupra un amestec din zeama de carne şi pudra de ardei iute roşu şi se amestecă. Se adaugă ţiparul şi zahărul şi se amestecă. Se toarnă sosul peste varză. Ca să se evite deformarea verzei, se înfăşoară cu frunzele îndepărtate, se pune într-un bol şi se lasă să fermenteze. Dacă va fi servită imediat, pasta de orez turnată deasupra îi va spori aroma.