x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Triumful luminii

Triumful luminii

de Simona Chiriac    |    01 Mar 2006   •   00:00
Triumful luminii
CALENDAR GASTRONOMIC
Martie, prima luna de primavara, mai poarta in popor numele de Mart, Martisor sau Martiu. Din punct de vedere etimologic, exista mai multe variante care pot explica provenienta numelui. Pe de o parte, este vorba de zeul razboiului, Marte. O alta varianta se refera la incoltirea semintelor semanate - Germinar sau Germinariu.

Activitatile care se desfasoara in luna martie au rolul de a pregati pamantul pentru aparitia vietii. Se ara si se insamanteaza terenurile, se ingrijesc livezile si gradinile. Dar germenele de viata este atat de firav, incat are nevoie de protectie impotriva fortelor uneori distructive ale naturii. Si asta pentru ca frigul si intunericul nu pot fi infrante atat de usor. Aceasta vesnica lupta intre iarna si primavara, lumina si intuneric, viata si moarte este simbolizata in popor prin doua culori: alb si negru. De fapt, martisoarele, initial obiecte magice protectoare, erau banuti de argint prinsi cu snurulete albe si rosii, dar si negre si albe. Martisoarele se prindeau la gat sau la mana, de 1 martie, cu mult inainte de rasaritul soarelui. Se credea ca "soarele alb", soarele care incepea "sa se trezeasca la viata", era deosebit de periculos, putandu-i orbi sau arde pe cei lipsiti de aparare. Martisoarele se purtau pana la sosirea berzelor, pasari care aveau puterea de a le face tinerilor si copiilor fata alba ca laptele. In alte zone, martisoarele se agatau de crengile copacilor sau chiar pe tufele de trandafiri.

Lupta dintre iarna si primavara este evidenta si in cazul legendei Babei Dochia. Despre ea se spune ca era o femeie ursuza, vesnic nemultumita. Asa se face ca, intr-una din zile, i-a cerut nurorii sa mearga la rau si sa transforme lana alba in lana neagra si pe cea negra in alba. Fata a cerut ajutorul unei moase din sat si a dus la indeplinire sarcina. Baba Dochia a gasit pe prispa lana asa cum o ceruse, iar alaturi, doua crengute verzi de iedera si tamaioara. Crezand ca primavara este in toi, s-a grabit sa plece cu oile pe munte. Tot urcand, vremea se facea din ce in ce mai frumoasa, asa ca lepada cate un cojoc, netinand cont ca vremea poate fi inselatoare. Cand aproape a ajuns, vremea s-a facut foarte friguroasa, iar Baba Dochia a inghetat alaturi de oile sale. Cele noua zile, de la 1 martie pana la 9 martie (in alte zone chiar pana la 12 sau 14 martie) poarta in popor numele de Zilele Babelor. Sunt zile cu vreme schimbatoare, iar pentru a nu se abate vitregia fortelor naturale, gospodarii respecta o serie de interdictii, in special legate de munca.

1-7 MARTIE
  • 1 M Cuv. Mc. Evdochia; Cuv. Domnina si Sf. Mc. Antonina; Sf. Marcel si Anton (Dezlegare la lapte, branza, oua si peste)
  • 2 J Sf. Sfintit Mc. Teodot, Ep. Cirenei; Sf. Mc. Isihie si Nestor (Dezlegare la peste)
  • 3 V Sf. Mc.: Eutropiu, Cleonic si Vasilisc (Dezlegare la lapte, branza, oua si peste)
  • 4 S Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel si Iuliana, sora lui (Dezlegare la peste)
  • 5 D Sf. Sfintit Mc. Conon din Isauria; Sf. Mc. Conon Gradinarul si Sf. Mc. Iraida (Dezlegare la peste. Lasatul Secului)
  • 6 L Sf. 42 Mucenici din Amoreea; Sf. Eufrosin (Inceputul Postului Mare)
  • 7 M Sf. Mc. Ep. din Cherson: Vasilevs, Efren, Evghenie, Capiton, Agatodor si Elpidie
  • ALB SI NEGRU
  • INGREDIENTE: 150 g unt, 150 g zahar pudra, 250 g faina, 6 galbenusuri, doua oua, 3 linguri cu cacao.
  • PREPARARE: Untul se freaca bine cu zaharul. Se adauga 6 galbenusuri, cele doua oua intregi si faina. Se amesteca si se imparte compozitia in doua. Intr-una se adauga cacaua si se omogenizeaza. Se toarna compozitia pentru fursecuri in diferite forme. Se coc in cuptor, la foc potrivit. Deasupra se pot adauga fulgi de cocos, zahar pudra sau bombonele.
  • ×
    Subiecte în articol: martie