x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Trofeul culinary Richelieu

Trofeul culinary Richelieu

de Cristina Andreea Calin    |    19 Iul 2007   •   00:00
Trofeul culinary Richelieu

Doi bucătari şi o bucătăreasă s-au intrecut pentru a-i demonstra maestrului francez in arta culinară Benoit Hermouet că merită să plece la Lucon pentru un stagiu de pregătire.

Concurs - lupta s-a dat in bucătărie

Doi bucătari şi o bucătăreasă s-au intrecut pentru a-i demonstra maestrului francez in arta culinară Benoit Hermouet că merită să plece la Lucon pentru un stagiu de pregătire.

Cultura şi gastronomia sunt de nedespărţit. Aceasta este concluzia la care a ajuns maestrul francez in arta culinară Benoit Hermouet. De aceea, a ales să realizeze la Sibiu - capitala culturală europeană in 2007 - un trofeu culinar franco-romăn. Coorganizatori au fost autorităţile locale din provincia franceză Lucon, la Sibiu fiind prezent şi edilul localităţii.

Premiul pus in joc de francezi i-a ademenit pe bucătarii sibieni: un stagiu de pregătire de o săptămănă la un restautrant de trei stele, Michelin din Lucon. Competiţia a avut două etape. Prima dintre ele, care a străns zece bucătari, toţi membri Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din Romănia, a constat in prepararea unui fel de bază din varză şi a unui desert care să conţină lichior de cafea Kamok. Juriul a ales doar trei bucătari pentru etapa finală, care l-a desemnat şi pe fericitul căştigător.

ETAPA A DOUA. In concurs au rămas doi domni bucătari - Aurel Olteanu şi Adrian Ciucur, de la Hotelul Continental, şi doamna Elena Bozdoc, de la Complexul Bazna. Tematica a fost stabilită de francezi cu luni in urmă, aşa incăt aspiranţii la trofeu au avut timp de găndire şi de exersat. La 17 iulie s-au prezentat toţi trei la locul de desfăşurare a concursului cu spata de miel gata pentru pregătit şi cu reţeta de desert pe bază de lichior de cafea. Au avut la dispoziţie două ore pentru prepararea celor două piese. Intre timp, juriul s-a aşezat la masă, cu furculiţele şi cuţitele pregătite. Concurenţii au ieşit din bucătărie pe rănd, fiecare prezentăndu-şi preparatul şi propunănd un vin pentru el. Dacă la proba preparatului din spată de miel, spectatorii din sală au rezistat tentaţiei, cănd bucătarii au adus deserturile, fiecare işi punea intrebarea cum să facă să guste măcar puţin. Şi juriul a fost incăntat de ceea ce a văzut, numai că la sfărşit a trebuit să aleagă un singur căştigător.

CĂŞTIGĂTOAREA. După ce au văzut toate preparatele, juraţii s-au pus pe adunat puncte. Nu a durat foarte mult şi bucătarii au fost chemaţi pentru a afla cine pleacă la Lucon să inveţe adevărata bucătărie franţuzească. Pentru a nu spori tensiunea, Benoit Hermouet a anunţat căştigătorul trofeului. De fapt, căştigătoarea... Elena Bozdoc a făcut un prim pas pentru distrugererea mitului care ne spune că bărbaţii sunt cei mai buni bucătari.

Sufleu

Ingrediente: 100 g ciocolată, patru ouă, 60 ml lapte, 30 g cacao, 70 g zahăr pudră, 50 ml lichior de cafea

Preparare: Laptele se amestecă cu zahărul, cacaoa şi jumătate din cantitatea de ciocolată pănă se omogenizează. Apoi, se separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea se amestecă cu ciocolata rămasă. Albuşurile se bat spumă. Formele se ung cu unt şi se pudrează cu zahăr tos. Albuşurile se amestecă cu toată masa obţinută şi se toarnă in forme. Se dă la cuptor pentru 10-12 minute.

×
Subiecte în articol: gastronomie