x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Trucul unui brutar pentru a recunoaște o pâine bună: „Totul contează”

Trucul unui brutar pentru a recunoaște o pâine bună: „Totul contează”

de Redacția Jurnalul    |    12 Mai 2025   •   00:40
Trucul unui brutar pentru a recunoaște o pâine bună: „Totul contează”
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Peste tot în lume pâinea este un aliment de bază care nu doar însoțește felurile principale, ci este folosită și în multe alte preparate, precum tartinele delicioase pentru micul dejun.

Este un produs accesibil și disponibil aproape oriunde. Dar cum putem ști dacă pâinea pe care am cumpărat-o este de calitate?

Domi Vélez, brutar andaluz care a câștigat titlul de „cel mai bun brutar din lume” în 2021, conform competiției World Baker, oferă câteva sfaturi simple pentru a identifica o pâine bună:

1. Culoarea crustei

Vélez explică că o pâine de calitate are o crustă crocantă și o culoare caramelizată, rezultat al unei coaceri corecte. Comparând două pâini, una albă și alta cu o nuanță mai închisă, el subliniază că „această caramelizare îți va oferi un gust spectaculos”, indicând pâinea cu tonuri mai închise ca fiind de calitate superioară.

2. Aspectul miezului și mirosul

Despicând cele două pâini, Vélez observă diferențele în miez. Pâinea de calitate are un miros de cereale, în timp ce cea de calitate inferioară miroase a drojdie. El avertizează că pâinea albă, prost coaptă, conține aditivi care pot fi „destul de periculoși” și că drojdia necoaptă poate fermenta în stomac, provocând disconfort.

Aceste indicii oferite de Vélez sunt similare cu cele menționate de alți experți în panificație: mirosul, aspectul crustei și al miezului sunt trei factori esențiali pentru a determina dacă pâinea pe care o cumpărăm este cu adevărat de calitate.

×
Subiecte în articol: paine calitate