x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Trupul puternic se faureste in bucatarie

Trupul puternic se faureste in bucatarie

23 Mar 2005   •   00:00

"O minte sanatoasa intr-un corp sanatos" spune o vorba veche. Sanatatea corpului insa nu inseamna doar muschi, ci si o alimentatie corecta. Fiecare sport practicat cere un regim alimentar respectat cu strictete.



  • de VERONICA GUZUN

  • SANATOS. Carnea de vita sau de pui la gratar este cea mai buna sursa de proteine pentru cei care vor sa isi tonifice musculatura
    Culturismul este considerat unul din cele mai grele sporturi, pentru ca persoana duce o permanenta lupta cu sine. Din cauza acestor eforturi, el consuma in jur de 5.000 Kcal pe zi. Una dintre revistele de specialitate spune ca trupurile campionilor nu se fauresc in sala, ci in bucatarie. Pe buna dreptate, cel care vrea sa-si dezvolte masa musculara trebuie sa fie foarte atent la tot ce mananca. Ionut Sima este student in anul II la Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport si practica culturismul de patru ani. El ne-a dezvaluit ce inseamna sa iti "construiesti" corpul in bucatarie. "Ca musculatura sa se dezvolte armonios, culturistul trebuie sa consume o cantitate echilibrata de proteine, de carbohidrati, de lipide, de vitamine si minerale si de antioxidanti." Fiecare dintre aceste componente il ajuta pe sportiv sa faca efort pe o durata lunga, ii asigura energie, ii reface musculatura si previne imbatranirea. Astfel, culturismul corect practicat poate fi un sport potrivit si pentru persoane de varsta a treia.

    PLUS DE PUTERE. Ca sportivul sa atinga o forma maxima, se face administrare cu suplimente nutritive (proteine de origine animala si vegetala si carbohidrati). Cantitatea necesara organismului se calculeaza dupa formula 2 grame de proteine si 4 grame de carbohidrati la un kilogram de corp. "Persoana care practica culturismul trece prin doua perioade. Prima este cea de acumulare de masa musculara (8 luni), timp in care sportivul ia in greutate. A doua perioada este de definire a muschilor (4 luni); acum creste cantitatea de proteine si de carbohidrati administrata" - ne-a spus Ionut Sima. Pe parcursul definirii se recomanda sa se consume cat mai multe sucuri naturale care protejeaza ficatul. Din meniul culturistului nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, carnea de pui sau de vita si pestele.

    ENERGIC. Fitness-ul, care a ajuns foarte popular in Romania, este si el o combinatie intre gimnastica si culturism. Fiind un sport mai usor, aduce o stare de bine psihic, fizic, motric si intelectual si tonifica musculatura. "Persoanele care practica fitness-ul trebuie sa aiba grija si la ceea ce mananca, altfel rezultatele efortului fizic nu vor fi cele asteptate", ne-a declarat Marius Zaharia, instructor de fitness. El recomanda cate 100 de grame de iaurt dupa fiecare masa si cat mai multe legume si fructe. Carnea de porc, mancarea grasa si prajita, pastele si dulciurile sunt cei mai mari dusmani ai corpului sanatos.

    REGIM
  • Ora 8:00 - 3 oua fierte si 3 albusuri de oua, un fruct, doi cartofi ferti
  • Ora 10:00 - supliment proteic si carbohidrati
  • Ora 13:00 - 200 g carne, orez fiert 200 g, o salata verde
  • Ora 16:00 - supliment proteic si carbohidrati
  • Ora 17:30 - Antrenament
  • Ora 19:30 - peste fiert sau la cuptor, cartofi ferti, fructe
  • Ora 22:00 - supliment proteic si carbohidrati
  • Minimum opt ore de somn pe zi
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie carbohidrati