x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tsipouro

Tsipouro

de Francisca M. Catana    |    04 Oct 2006   •   00:00
Tsipouro
BARUL CASEI
Multi se gandesc la Grecia ca la templul etern al zeilor din Olimp, ca la tara Muntelui Athos, cel care isi etaleaza de o vesnicie culmile pline de legende. Uneori insa, intreaga Elada poate prinde contur in mintea noastra, doar la rostirea magica a unui singur cuvant: tsipouro…

TRADITIE. Tsipouro este o bautura alcoolica foarte populara in Grecia, mai ales in regiunile Tesalia, Epirus sau Macedonia, dar si in insulele nordice ale Marii Egee. Se obtine din struguri, prin metoda distilarii, si are o tarie de aproximativ 45% alcool pe volum.

In Insula Creta aceasta bautura este cunoscuta sub denumirea de tsikoudia. Aceasta contine o cantitate mica de glucanis (varietate dulce de anason, o planta aromatica perena care se gaseste in insulele grecesti).

In Insula Thassos, dupa ce bautura iese din alambic, i se adauga seminte de glucanis. Cantitatea de anason din tsipouro face ca bautura sa-si schimbe culoarea spre un alb laptos la contactul cu apa.

Procesul de producere a acestei bauturi are loc intr-o atmosfera de buna dispozitie, fie in familie, fie intre prieteni. In functie de perioada anului, tsipouro poate fi consumat rece sau, dimpotriva, ca bautura calda.

Se serveste in pahare mici si se asociaza foarte bine cu mezedes (antreuri grecesti) sau cu deserturi precum halvaua.

×