x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un aliment miraculous

Un aliment miraculous

12 Dec 2007   •   00:00

Pentru omul modern, care se lasă din ce in ce mai mult cucerit de gustul hranei, cartoful tinde să devină din aliment de bază doar o simplă legumă de garnitură, mai mult legată de arta culinară decăt de nevoile reale nutritive ale organismului.

Pentru omul modern, care se lasă din ce in ce mai mult cucerit de gustul hranei, cartoful tinde să devină din aliment de bază doar o simplă legumă de garnitură, mai mult legată de arta culinară decăt de nevoile reale nutritive ale organismului. Energia calorică a cartofului este moderată, acest lucru datorăndu-se faptului că el conţine multă apă şi puţine grăsimi.

Sugestii

Cartoful, prin gustul său plăcut şi aroma specifică, stă la baza multor feluri de măncare, care mai de care mai gustoase. Simpla adăugare a unor condimente, precum dafinul, tarhonul, ţelina sau pătrunjelul. face din banalul cartof un aliment deosebit de savuros. Din cartofi se pot prepara o mulţime de feluri de măncare. Cei sfărămicioşi, cu mai mult amidon, sunt buni pentru copt, piure şi patiserie, iar cei cu pulpa tare sunt indicaţi pentru fiert şi salate.

Acest caiet de reţete pe care vi-l propunem incearcă să fie un omagiu adus cartofului, care poate fi gătit in nenumărate moduri, de la ciorbe, supe la feluri principale de măncare şi chiar la deserturi. Pentru a avea un gust căt mai bun, cartofii se fierb in abur, intr-un vas cu fund dublu. Apa se pune in vas, iar cartofii se aşază pe un grătar, deasupra apei, astfel incăt, acoperiţi cu un capac, să fiarbă numai in abur. Dacă se fierb in coajă, ii curăţăm fierbinţi, deoarece coaja se desprinde de pe ei cu uşurinţă. După ce au fiert, cartofii nu se udă niciodată cu apă rece, ca să nu capete un gust apos.

Borş de cartofi

Ingrediente: 5 cartofi de mărime medie, un morcov, un păstărnac, o ceapă mare, o ţelină, ulei, 3 roşii sau suc de roşii, borş, sare, piper.

Preparare: Toate legumele se curăţă, se spală sub jet de apă şi se taie in cubuleţe. Se călesc legumele in ulei, mai puţin cartofii, şi se sting cu apă. După ce zarzavatul a fiert, se adaugă cartofii. Cănd aceştia s-au inmuiat, se pune roşiile sau sucul de roşii, se mai lasă să dea un clocot şi se adaugă borşul fiert in prealabil. Inainte de servire, se presară pătrunjel verde tocat fin.

Budincă din cartofi cu ouă

Ingrediente: un kilogram de cartofi, 200 g cărnaţi, 9 ouă, 3 cepe de mărime medie, 700 g smăntănă, 3 linguri de unt, sare şi piper.

Preparare: Cartofii se spală bine şi se pun la fiert in coajă. După ce s-au răcit, se curăţă şi se taie in rondele ceva mai groase. Ouăle se fierb timp de 10 minute, se curăţă de coajă şi se taie in feliuţe. Cărnaţii se curăţă de pieliţă şi se taie in rondele. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă solzişori şi se căleşte in unt. Smăntăna se amestecă apoi cu ceapa, sarea şi piperul. Se ia o formă, se tapetează cu unt şi făină şi se pun alternativ cartofi, ouă şi cărnaţi. Ultimul strat trebuie să fie de cartofi. Se toarnă deasupra smăntănă şi se dă la cuptor timp de 35 de minute. Cănd este gata, se scoate pe un platou şi se poate orna cu bucăţele de ouă şi cărnaţi.

Crochete de cartofi cu şuncă

Ingrediente: 6 cartofi de mărime medie, două linguri de smăntănă, 40 g şuncă, două ouă, făină căt cuprinde, pesmet, sare şi piper.

Preparare: Cartofii se spală bine şi se pun la fiert in coajă. Se lasă la răcit, se curăţă de coajă şi se dau prin maşina de tocat, impreună cu şunca. Se amestecă bine cu smăntăna, sarea, piperul şi se adaugă făină căt cuprinde, pănă ce aluatul rămăne potrivit de moale. Coca se face sul şi se formează crochete, care se dau prin pesmet, prin ouăle bătute bine şi apoi iar prin pesmet. Se prăjesc in ulei, pe ambele părţi.

Ciulama de cartofi

Ingrediente: 1,500 kg cartofi, 150 g caşcaval ras, două linguri de făină, 3 linguri de unt, 300 g smăntănă.

Preparare: Cartofii se spală bine sub jet de apă şi se pun la fiert in coajă. Separat, se amestecă bine smăntăna cu făina. Cartofii se curăţă de coajă, se taie in felii şi se pun intr-un vas. Compoziţia de smăntănă şi făină se lasă la fiert, se adaugă untul şi se ţine pe foc timp de 15 minute. Se adaugă caşcavalul ras şi se toarnă peste cartofi. Vasul se dă la cuptor pentru gratinare.

Chifteluţe moldoveneşti de cartofi

Ingrediente: un kilogram de cartofi, două ouă, 200 g smăntănă, 200 g caşcaval, făină, ulei şi sare.

Preparare: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare. Se amestecă bine cu ouăle, făina şi sarea, iar din compoziţia obţinută se formează chifteluţe, se prăjesc şi se servesc cu smăntănă şi caşcaval ras, pe deasupra.

×