x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un aliment miraculous

0
12 Dec 2007 - 00:00

Pentru omul modern, care se lasă din ce in ce mai mult cucerit de gustul hranei, cartoful tinde să devină din aliment de bază doar o simplă legumă de garnitură, mai mult legată de arta culinară decăt de nevoile reale nutritive ale organismului.

Pentru omul modern, care se lasă din ce in ce mai mult cucerit de gustul hranei, cartoful tinde să devină din aliment de bază doar o simplă legumă de garnitură, mai mult legată de arta culinară decăt de nevoile reale nutritive ale organismului. Energia calorică a cartofului este moderată, acest lucru datorăndu-se faptului că el conţine multă apă şi puţine grăsimi.

Sugestii

Cartoful, prin gustul său plăcut şi aroma specifică, stă la baza multor feluri de măncare, care mai de care mai gustoase. Simpla adăugare a unor condimente, precum dafinul, tarhonul, ţelina sau pătrunjelul. face din banalul cartof un aliment deosebit de savuros. Din cartofi se pot prepara o mulţime de feluri de măncare. Cei sfărămicioşi, cu mai mult amidon, sunt buni pentru copt, piure şi patiserie, iar cei cu pulpa tare sunt indicaţi pentru fiert şi salate.

Acest caiet de reţete pe care vi-l propunem incearcă să fie un omagiu adus cartofului, care poate fi gătit in nenumărate moduri, de la ciorbe, supe la feluri principale de măncare şi chiar la deserturi. Pentru a avea un gust căt mai bun, cartofii se fierb in abur, intr-un vas cu fund dublu. Apa se pune in vas, iar cartofii se aşază pe un grătar, deasupra apei, astfel incăt, acoperiţi cu un capac, să fiarbă numai in abur. Dacă se fierb in coajă, ii curăţăm fierbinţi, deoarece coaja se desprinde de pe ei cu uşurinţă. După ce au fiert, cartofii nu se udă niciodată cu apă rece, ca să nu capete un gust apos.

Borş de cartofi

Ingrediente: 5 cartofi de mărime medie, un morcov, un păstărnac, o ceapă mare, o ţelină, ulei, 3 roşii sau suc de roşii, borş, sare, piper.

Preparare: Toate legumele se curăţă, se spală sub jet de apă şi se taie in cubuleţe. Se călesc legumele in ulei, mai puţin cartofii, şi se sting cu apă. După ce zarzavatul a fiert, se adaugă cartofii. Cănd aceştia s-au inmuiat, se pune roşiile sau sucul de roşii, se mai lasă să dea un clocot şi se adaugă borşul fiert in prealabil. Inainte de servire, se presară pătrunjel verde tocat fin.

Budincă din cartofi cu ouă

Ingrediente: un kilogram de cartofi, 200 g cărnaţi, 9 ouă, 3 cepe de mărime medie, 700 g smăntănă, 3 linguri de unt, sare şi piper.

Preparare: Cartofii se spală bine şi se pun la fiert in coajă. După ce s-au răcit, se curăţă şi se taie in rondele ceva mai groase. Ouăle se fierb timp de 10 minute, se curăţă de coajă şi se taie in feliuţe. Cărnaţii se curăţă de pieliţă şi se taie in rondele. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă solzişori şi se căleşte in unt. Smăntăna se amestecă apoi cu ceapa, sarea şi piperul. Se ia o formă, se tapetează cu unt şi făină şi se pun alternativ cartofi, ouă şi cărnaţi. Ultimul strat trebuie să fie de cartofi. Se toarnă deasupra smăntănă şi se dă la cuptor timp de 35 de minute. Cănd este gata, se scoate pe un platou şi se poate orna cu bucăţele de ouă şi cărnaţi.

Crochete de cartofi cu şuncă

Ingrediente: 6 cartofi de mărime medie, două linguri de smăntănă, 40 g şuncă, două ouă, făină căt cuprinde, pesmet, sare şi piper.

Preparare: Cartofii se spală bine şi se pun la fiert in coajă. Se lasă la răcit, se curăţă de coajă şi se dau prin maşina de tocat, impreună cu şunca. Se amestecă bine cu smăntăna, sarea, piperul şi se adaugă făină căt cuprinde, pănă ce aluatul rămăne potrivit de moale. Coca se face sul şi se formează crochete, care se dau prin pesmet, prin ouăle bătute bine şi apoi iar prin pesmet. Se prăjesc in ulei, pe ambele părţi.

Ciulama de cartofi

Ingrediente: 1,500 kg cartofi, 150 g caşcaval ras, două linguri de făină, 3 linguri de unt, 300 g smăntănă.

Preparare: Cartofii se spală bine sub jet de apă şi se pun la fiert in coajă. Separat, se amestecă bine smăntăna cu făina. Cartofii se curăţă de coajă, se taie in felii şi se pun intr-un vas. Compoziţia de smăntănă şi făină se lasă la fiert, se adaugă untul şi se ţine pe foc timp de 15 minute. Se adaugă caşcavalul ras şi se toarnă peste cartofi. Vasul se dă la cuptor pentru gratinare.

Chifteluţe moldoveneşti de cartofi

Ingrediente: un kilogram de cartofi, două ouă, 200 g smăntănă, 200 g caşcaval, făină, ulei şi sare.

Preparare: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare. Se amestecă bine cu ouăle, făina şi sarea, iar din compoziţia obţinută se formează chifteluţe, se prăjesc şi se servesc cu smăntănă şi caşcaval ras, pe deasupra.

Citeşte mai multe despre:   cartofi,   cartofii,   curata,   fiert,   smantana,   coaja,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de