x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un cuplu în viaţă şi artă

Un cuplu în viaţă şi artă

de Daniela Cârlea Şontică    |    03 Dec 2009   •   00:00
Un cuplu în viaţă şi artă
Sursa foto: Eugenia Jovmir/ARHIVA PERSONALĂ

La aniversarea a cincizeci de ani de viaţă, artiştii plastici Gabriela şi Ion Drăghici par fără vârstă. Cu inspiraţie, deasupra sălii de expoziţie de la Cercul Militar şi-au intins un banner pe care scrie: 50+50=100% artă.



Şi cum ar putea fi altfel, când sentimentul care te cuprinde când intri în galerie este unul care te lasă fără cuvinte? Spunea o doamnă că îi vine pur şi simplu să dănţuiască văzând ce fac aceşti doi oameni, din ale căror mâini ies nişte lucruri atât de frumoase. La expoziţia lor jubiliară nu intri ca în orice galerie, intri ca în biserică: de-a dreapta lucrările lui, de-a stânga ale ei. În fundal, ca nişte obiecte aproape sfinte, tablourile magistrale ale Regelui Ferdinad şi Reginei Maria. Pictate în ulei, portretele celor doi suverani ai României vor fi dăruite de pictor Castelului de la Balcic al reginei. Gestul a fost recompensat cu o scrisoare emoţionantă de mulţumire a ambasadorului Bulgariei la Bucureşti în chiar seara vernisajului.

Frumuseţea lumii de unde ne tragem seva
Vizionând lucrările de pe partea stângă, adică ale Gabrielei, am trăit o adevărată revelaţie. Ştiam că lucrează nişte acuarele foarte diafane, de o feminitate delicat exprimată, dar nu îi ştiam şi tapiseriile. S-o luăm cu începutul însă: lucrările în acuarelă având ca temă vechiul Bucureşti au o unitate originală nu numai prin temă, ci şi prin ideea de ramă în ramă, aproape fiecare desen conţinând ca parte integrantă doamne costumate ca în anii '20 sau şi mai de demult, care susţin peisajul. Alte desene cu teme nonfigurative ale artistei aduc în atenţie simboluri decorative îndrăgite mai ales de privirile feminine: fulgi, pene colorate, păsări, peşti, bucăţi de eşarfe, cochilii, frunze. Jocuri de linii şi simboluri, pe care le găseşti mai apoi ca laitmotive în superbele tapiserii realizate în tonuri stinse însă cu un desen bine stăpânit, ce îţi dau un sentiment de linişte, plus bucuria copilăroasă, combinată cu dorinţa de a fi înconjurat de astfel de obiecte frumoase în propria casă. "Cred că meritul meu este acela de a fi reuşit să atrag atenţia oamenilor asupra furmuseţii lumii care ne înconjoară şi pe care nu mai avem timp s-o observăm. De fapt, din toate aceste minuni ale naturii ne tragem seva", spune Gabriela Drăghici.  

Înfruntarea albului
Trecând apoi de partea bărbaţilor din acest templu al artei, aflăm desenele, schiţele şi picturile lui Ion Drăghici, pline de linii viguroase, tăiate precis şi rapid în albul intimidant al pânzei sau altui suport grafic care aşteaptă izbăvirea prin artă. "Intimidant", pentru că acest pictor cu înclinaţii spre arta monumentală mărturiseşte că totdeauna simte o panică în faţa pânzei albe şi imediat pune o tuşă ori o linie ca să scape de teama aceasta. Inspiraţia curge apoi aşa cum doreşte muza. Şi muza lui Ion Drăghici scoate din talentul şi imaginaţia lui cai, personaje fabuloase, zei ai curcubeului, oameni, vise şi poveşti pe care le poţi recunoaşte din propria imaginaţie poate, dar cu siguranţă numai mâna acestui artist ţi le poate reda atât de plastic într-un tablou. Unele lucrări au fost făcute prin anii '80, altele sunt nou-nouţe, dar cu siguranţă toate sunt la prima vedere a privitorilor, nemaifiind expuse până acum. Gabriela şi Ion Drăghici, aceşti doi oameni frumoşi formând un cuplu în artă şi în viaţă de un firesc cum rar întâlneşti, fac într-adevăr sută la sută artă. Şi dacă vreţi să vă faceţi un dar, acesta este unul mai mult decât potrivit. Cum spunea şi artistul la vernisaj: "Lucrările noastre, nişte daruri către privitori". Tablourile lor vă aşteaptă la Galeria Cercului Militar până la 10 decembrie.

×
Subiecte în articol: cultura si piper