x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Unde dai şi unde… gutuie

0
Autor: Veronica Bectas 23 Oct 2010 - 00:00
Unde dai şi unde… gutuie
M-am supărat pe vremea de afară. Mai ales pentru că-mi forţează mâna şi mă obligă să pun gogonelele când n-am chef. Dacă nu le-aş pune acum, nu s-ar mai acri la timp din cauza frigului. Aşa că, am fost la cumpărături ca să-mi pun la punct cămara. Ce mă tenta cel mai mult erau nişte ardei umpluţi cu varză. Am văzut în plină vară, la un magazin, ardei mititei, gălbiori, umpluţi cu nişte firişoare subţiri de varză albă pătată, ici-acolo, cu firişoare, la fel de subţiri, de morcov. Arătau foarte bine şi aveau un gust minunat. Erau în saramură! Nu mi-a ieşit din minte gustul şi nici aspectul lor. M-am hotărât să fac şi eu aşa o minunăţie. Mă rog, să încerc măcar să arate atât de bine, că dacă vine vorba de gust, sigur reuşesc. Important este să găsesc ce-mi trebuie.

Ajunsă la piaţă, după ce mi-am îndesat în plasă umbrela, care mă incomodează mereu, am început să-mi plimb privirile peste tarabe, luând-o sistematic de la un colţ al pieţii, urmând să mă întorc de unde am pornit, după ce reperam locurile cu marfa cea mai bună şi mai ieftină.

Mai întâi am căutat ardeii. Am găsit în trei locuri, din cei mititei, care-mi trebuiau. Varză era în mai multe locuri, morcovi la fel. Când am cumpărat ardeii, am ales din cei mai mici, cu coaja groasă. La început, vânzătoarea mă privea mirată. Deodată, în mintea ei s-a declanşat un clic şi mi-a zis:
-Păi, ce faceţi? Îi alegeţi doar p-ăia mici?
-Da. Ai cumpărători pentru ei? Sau te ia groaza că n-o să ai cu cine te certa dacă nu-ţi ia şi câţiva mici la cei mai mari? O întreb eu. Nu-ţi cer să schimbi preţul pentru că-s mici, aşa că nu înţeleg, ce te deranjează? Ai zis că pot să-i aleg. Dacă nu vreau din cei mai mărişori, că tot nu sunt prea frumoşi, ce treabă ai dacă-i iau pe cei mici?

-Bine, ia!, îmi zice cu o mutră ce spunea că fac eu ceva care-mi aducea un câştig ce-i scăpa ei. Am ales ardei din cei care pot fi aranjaţi bine în borcan, dar şi câţiva cu vârful ascuţit, că prea erau groşi şi gălbiori. I-am dat 3,00 lei pe cele două kilograme de ardei şi i-am zis că, dacă nu pierd prea mult timp prin piaţă, trec şi-i spun ce fac cu ardeii.

Am cumpărat două verze potrivite, o jumătate de kilogram de morcovi şi două legături de beţe de mărar uscat, să fie şi pentru gogonele. Am cumpărat o legătură de hrean şi am vrut şi o gutuie mare.

Am găsit gutui frumoase la o femeie care vindea şi prune afumate. Hm! Îmi trebuie o gutuie şi atât!
Dar, eu cred că există un... ceva care zgândăre pe cei care fac cumpărături. Care nu-i lasă în pace şi-i îndeamnă să cumpere unele lucruri pentru care nu au planificare (în cazul în care au!).

Mă, rog! Avea femeia asta nişte gutui frumoaseeee... şi parfumateeee... de-ţi lăsa gura apă! În minte mi se învălmăşea gustul desertului din gutui, pe care-l prepara bunica şi cântecul Galbenă gutuie, interpretat de Tatiana Stepa. Acel "ceva" m-a îndemnat bine. Am plecat acasă cu patru kilograme de bulgări de aur, aleşi după plac, cu o pace ciudată în suflet şi un dor nebun după fotoliul primitor şi ceaşca de cafea.

Cum am ajus acasă, am ales trei gutui mari pe care le-am pus pe raftul bibliotecii, am chemat-o pe Paula şi am pus de o cafea. De cum a intrat şi mi-a aruncat privirea de veveriţă înţeleaptă, s-a aruncat în fotoliul ei şi n-a scos o vorbă până n-am adus tava cu ceştile şi ibricul fierbinte. Atunci, m-a întrebat încet:
-A ce miroase?
-A toamnă, a aer curat, a cântece, a copilărie, a amintiri... şi... cu aburul ăsta de cafea... a viaţă!
 

●  Ce am cumpărat din piaţă:
 2 kg ardei gras  x 1,50 lei/kg = 3,00 lei
2,300 kg varză albă x 1 leu/kg = 2,30 lei
500 g morcovi x 2,00/ kg = 1,00 lei
2 legături mărar uscat x 1,00 leu/ buc. = 2,00 lei
O legătură rădăcini de hrean x 1,50 lei/leg. = 1,50 lei
4 kg gutui x 3,00 lei/kg = 12,00 lei
Total = 21,80 lei


Reţeta:
Ardei umpluţi cu varză
● Ingrediente:
2 kg ardei gras, 2 verze albe potrivite, 6 morcovi, sare grunjoasă pentru murături, o legătură mărar uscat, o legătură rădăcini de hrean, o gutuie potrivită, un plic boabe de muştar, un plic boabe de piper, oţet.
● Preparare: Scoţi cotoarele de la ardei, îi speli, îi scuturi bine de apă şi seminţe şi-i pui la scurs. Speli şi tai bucăţele gutuia. Curăţă şi taie felioare rotunde doi morcovi. Tai fideluţă varza, o pui într-un lighenaş şi presari sare peste ea. Cureţi şi razi 4 morcovi pe răzătoarea mică, îl pui peste varză şi amesteci bine. Mai laşi 20 minute şi storci în pumn sau e un loc de intalnirei varza, apoi o pui în alt vas. Amesteci bine şi umpli cu grijă ardeii pe care-i montezi imediat într-un borcan de 5 litri (ideal cu capac) pe fundul căruia ai pus câteva beţe şi pălării de mărar uscat, două trei bucăţele de gutuie, câteva boabe de muştar şi piper.  În timp ce montezi ardeii, pune şi boabe de muştar, felioare de morcov şi piper. Pune la fiert 3 litri apă, adaugă 3 linguri sare. Lasă la clocotit 2 minute şi opreşti focul. Pune sub borcan trei-patru lame de cuţit şi apoi înclină-l uşor şi toarnă saramura până aproape de umărul borcanului. Montează în cruce beţe de mărar care să nu lase să se ridice ardeii, presară restul de mirodenii şi pune trei linguri de oţet. Agită uşor borcanul ca să pătrundă saramura, adaugă saramură până în gura borcanului şi pune-i capacul. Lasă pe loc până se răceşte şi apoi dă-l la cămară.

Desert din gutui
● Ingrediente:
3-4 gutui mari, 750 g zahăr, o jumătate de cană ulei, un plic zahăr vanilinat, o lămâie, frişcă, toping de ciocolată.
● Preparare: Speli şi cureţi de puf gutuile, le tai feliuţe groase de un centimetru şi le prăjeşti în ulei, la foc mic, până se înmoaie. Le scoţi şi le laşi la scurs într-o strecurătoare. Separat, într-un vas, pui la arămit cinci linguri de zahăr. Tragi vasul de pe foc şi adaugi două căni cu apă şi restul de zahăr. Laşi la foc moale până se topeşte zahărul ars şi se face un sirop grosuţ, apoi adaugi feliile de gutuie şi zeamă de lămâie după gust. Laşi la foc moale 5 minute şi adaugi zahărul vanilinat. Pune-i un capac şi lasă la răcit. Serveşti felii de gutuie cu puţin sirop, cu frişcă şi toping de ciocolată, după gust.
 
● Ce foloseşti din cămară:
Boabe de piper, de muştar, zahăr, sare grunjoasă, oţet.

● Ce îţi rămâne:
Crengi de mărar, gutui, puţină varză.
Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end

 



Mai multe titluri din categorie

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...
Serviciul de email marketing furnizat de