x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Uriasul oceanic

Uriasul oceanic

18 Mai 2005   •   00:00

Un peste imens, care traieste in ape calde, tonul a fost considerat specie pe cale de disparitie, pentru ca este pescuit foarte intens. Bucatarii si gospodinele de-abia asteapta sa pregateasca adevarate delicatese din carnea lui.

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • DIETA. Friptura de ton este mai sanatoasa decat cea de porc
    Tonul este una dintre cele mai populare specii de pesti, printre gurmanzi. Din aceasta cauza, la un moment dat, organizatiile ecologiste au protestat fata de pescuitul de ton. In martie 2004, cercetatorii americani au descoperit ca, din cauza cantitatii ridicate de mercur pe care il contine, tonul trebuie consumat cu prudenta de femeile insarcinate, de cele care alapteaza si de copii.

    SCHIMBARE. Gurmanzii care prefera vinul rosu si s-au saturat de fripturi suculente de vita sau de porc pot gasi in ton o alternativa. Deoarece are carnea rosie, este foarte indicat sa fie servit cu un pahar de vin rosu alaturi. Un alt argument este ca acest peste este mult mai sanatos decat celelalte tipuri de carne, daca ne gandim doar la faptul ca la 100 de grame de friptura de ton ingeram 5 procente din grasimile pe care le-am consuma mancand carne de porc. Este un bun inlocuitor si in cazul dietelor. La 100 g de ton acumulam doar 40 din caloriile pe care le-am depozita daca am consuma alt fel de carne.

    O delicatesa din ton o reprezinta aripioarele, pentru care japonezii platesc o avere ca sa le aiba pe masa. Le prefera crude, cu sos de soia sau murate. Pentru a obtine cele mai bune aripioare, tonul este hranit in captivitate la regim, doar cu sardine si ansoa. La final ajung sa fie preparate numai in restaurantele de lux asiatice.

    SFATURI. Atunci cand cumparati ton, trebuie sa fiti atenti la detalii. Nu trebuie sa aiba nici o pata maronie, iar carnea trebuie sa fie ferma, fara nici un fel de striatii.

    Cand este preparat, tonul nu trebuie lasat foarte mult pe foc. Friptura trebuie sa aiba mai mult de 2,5 cm inaltime, pentru ca va fi gata mult mai repede decat o friptura de porc si riscam sa se arda. Inainte de a pune carnea pe gratar, ungeti-l cu putina grasime, lasati-l sa se incalzeasca bine si nu lasati tonul mai mult de trei minute pe fiecare parte. Alaturi de friptura din carne de ton este foarte indicat sa serviti sos de soia, de usturoi, suc de lamaie, ghimbir marinat sau calit in ulei de masline.

    Vinurile potrivite pentru carnea de ton sunt Pinot Noir, Cabernet, dar si majoritatea soiurilor de vinuri albe, seci sau demiseci.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie