În Viena sînt cel puţin trei lucruri pentru care merită să revii: arhitectura, valsul vienez şi cafeaua
În Viena sînt cel puţin trei lucruri pentru care merită să revii. Primul ar fi arhitectura, deoarece în capitala Austriei se îmbină stilurile arhitectonice din diverse epoci, într-o bijuterie perfectă, pe care doreşti să o admiri din cînd în cînd. Karlskirche, cea mai faimoasă biserică barocă din Viena, Palatul Imperial Hofburg, Palatul Belvedere sau Museum Kunsthistorisches sînt doar cîteva clădiri impresionante. Al doilea motiv ar fi pentru că, odată ajuns la Viena, dacă eşti iubitor al muzicii clasice, poţi spune că te afli în oraşul muzicii. Peste tot răsună sunetul pieselor lui Mozart, Schubert, Haydn, Mahler, Strauss sau Beethoven, compozitori care s-au dedicat muzicii clasice în acest oraş.
Tot aici poţi dansa valsul vienez care, deşi îşi are
originea în secolele XII-XIII, este legat de Viena prin muzica lui Johann
Strauss-tatăl. În secolul al XVII-lea, valsul a debutat oficial la balurile Curţii
Habsburgice. Astăzi este des folosit ca valsul miresei. Concertul de Anul Nou,
al Orchestrei Filarmonice din Viena, cunoscut în lumea întreagă, merită
ascultat în fiecare an la 1 ianuarie. În secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea,
Viena a fost centrul cultural al Europei, dar şi astăzi au loc numeroase
festivaluri, concerte şi expoziţii care atrag foarte mult turiştii.
Arta preparării
Al treilea motiv, dar nu cel din urmă, ar fi cafeaua. La
Viena s-a cultivat foarte intens arta de a o prepara. Dacă în anul 1685 s-a
inaugurat aici prima cafenea din Austria, astăzi există 7.360 de cafenele,
4.873 de cafenele-restaurant, 2.083 locaţii Espresso şi 620 cofetării-cafenele.
Este foarte greu de ales un sortiment, atunci cînd ai la dispoziţie o
multitudine de opţiuni foarte aromate. Poţi alege Mokka (o cafea tare, neagră),
Melange (cantitate simplă de cafea, cu lapte fierbinte şi cu multă spumă de
lapte), Einspänner (cafea neagră servită în pahar înalt, cu frişcă şi zahăr
pudră), Fiaker (Mokka servită la pahar, cu rom sau coniac), Kaffee Blondl
(Mokka lungită cu frişcă de cafea, miere şi o picătură de lichior de caise,
ornamentată cu o “căciulă” de frişcă şi pesmet prăjit), Kaffee Verkehrt (Mokka
mică servită în ceaşcă de ceai, care se completează cu lapte fierbinte
spumuit), Maria Theresia (Mokka dublă cu lichior de portocale, frişcă, ciocolată
rasă) sau Eiskaffee (cafea rece cu îngheţată de vanilie şi deasupra frişcă şi
ciocolată rasă, servită la pahar). Vei fi mulţumit, orice variantă vei alege!
Wiener Apfelstrudel - Ştrudel vienez cu mere
Ingrediente: un kg de mere acrişoare, 300 g zahăr, 150 g
unt, 100 g pesmet alb, 100 g stafide, scorţişoară pisată, o foaie întinsă de ştrudel.
Preparare: foaia întinsă de ştrudel se stropeşte cu unt
topit. Se presară pesmet, rumenit în prealabil în unt. Merele se spală, se taie feliuţe foarte
subţiri şi se amestecă bine cu zahăr şi scorţişoară. Se aşază peste o jumătate
din foaia de ştrudel. Se adaugă uniform şi
stafidele. Se rulează astfel încît partea goală a foii să se ruleze la
sfîrşit. Se obţine un ştrudel lung care se va întinde într-o tavă cu pereţii
mai înalţi. Se coace în cuptorul încins o jumătate de oră.