x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vals vienez la o cafea

Vals vienez la o cafea

de Carmen Dragan    |    11 Iun 2008   •   00:00

În Viena sînt cel puţin trei lucruri pentru care merită să revii: arhitectura, valsul vienez şi cafeaua

În Viena sînt cel puţin trei lucruri pentru care merită să revii. Primul ar fi arhitectura, deoarece în capitala Austriei se îmbină stilurile arhitectonice din diverse epoci, într-o bijuterie perfectă, pe care doreşti să o admiri din cînd în cînd. Karlskirche, cea mai faimoasă biserică barocă din Viena, Palatul Imperial Hofburg, Palatul Belvedere sau Museum Kunsthistorisches sînt doar cîteva clădiri impresionante. Al doilea motiv ar fi pentru că, odată ajuns la Viena, dacă eşti iubitor al muzicii clasice, poţi spune că te afli în oraşul muzicii. Peste tot răsună sunetul pieselor lui Mozart, Schubert, Haydn, Mahler, Strauss sau Beethoven, compozitori care s-au dedicat muzicii clasice în acest oraş.

Tot aici poţi dansa valsul vienez care, deşi îşi are originea în secolele XII-XIII, este legat de Viena prin muzica lui Johann Strauss-tatăl. În secolul al XVII-lea, valsul a debutat oficial la balurile Curţii Habsburgice. Astăzi este des folosit ca valsul miresei. Concertul de Anul Nou, al Orchestrei Filarmonice din Viena, cunoscut în lumea întreagă, merită ascultat în fiecare an la 1 ia­nuarie. În secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, Viena a fost centrul cultural al Europei, dar şi astăzi au loc numeroase festivaluri, concerte şi expoziţii care atrag foarte mult turiştii.

Arta preparării

Al treilea motiv, dar nu cel din urmă, ar fi cafeaua. La Viena s-a cultivat foarte intens arta de a o prepara. Dacă în anul 1685 s-a inaugurat aici prima cafenea din Austria, astăzi există 7.360 de cafenele, 4.873 de cafenele-restaurant, 2.083 locaţii Espresso şi 620 cofetării-cafenele. Este foarte greu de ales un sortiment, atunci cînd ai la dispoziţie o multitudine de opţiuni foarte aromate. Poţi alege Mokka (o cafea tare, neagră), Melange (cantitate simplă de cafea, cu lapte fierbinte şi cu multă spumă de lapte), Einspänner (cafea neagră servită în pahar înalt, cu frişcă şi zahăr pudră), Fiaker (Mokka servită la pahar, cu rom sau coniac), Kaffee Blondl (Mokka lungită cu frişcă de cafea, miere şi o picătură de lichior de caise, ornamentată cu o “căciulă” de frişcă şi pesmet prăjit), Kaffee Verkehrt (Mokka mică servită în ceaşcă de ceai, care se completează cu lapte fierbinte spumuit), Maria Theresia (Mokka dublă cu lichior de portocale, frişcă, ciocolată rasă) sau Eiskaffee (cafea rece cu îngheţată de vanilie şi deasupra frişcă şi ciocolată rasă, servită la pahar). Vei fi mulţumit, orice variantă vei alege!

Wiener Apfelstrudel - Ştrudel vienez cu mere

Ingrediente: un kg de mere acrişoare, 300 g zahăr, 150 g unt, 100 g pesmet alb, 100 g stafide, scorţişoară pisată, o foaie întinsă de ştrudel.
Preparare: foaia întinsă de ştrudel se stropeşte cu unt topit. Se presară pesmet, rumenit în prealabil în unt. Merele se spală, se taie feliuţe foarte subţiri şi se amestecă bine cu zahăr şi scorţişoară. Se aşază peste o jumătate din foaia de ştrudel. Se adaugă uniform şi stafidele. Se rulează astfel încît partea goală a foii să se ruleze la sfîrşit. Se obţine un ştrudel lung care se va întinde într-o tavă cu pereţii mai înalţi. Se coace în cuptorul încins o jumătate de oră.

×
Subiecte în articol: cafea viena europa gurmanda