x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vânatul, o tradiţie devenită lux

0
Autor: Diana Radu 20 Feb 2008 - 00:00

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi nu s-ar povesti, a fost omul preistoric… Omul care se adăpostea în peşteri, bea apă de izvor şi vâna animale sălbatice…

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi nu s-ar povesti, a fost omul preistoric… Omul care se adăpostea în peşteri, bea apă de izvor şi vâna animale sălbatice…

 

Între timp, omul nostru cel preistoric a evoluat: din peşteri s-a mutat în case, apa de izvor a devenit... apă plată, iar vânatul… a rămas vânat. Nici până astăzi nu a renunţat să mănânce (măcar din când în când) carne de vânat, chiar dacă, mai nou, este considerată un aliment de lux. Nu oricine îşi permite să mănânce periodic carne de vânat şi, cu siguranţă, nu oricine ştie să o pregătească.

 

 

Micile taine

Secretul oricărui preparat din vânat este macerarea! În plus, cine vrea să gătească această carne trebuie să ţină cont de faptul că fiecare specie se pretează pentru anumite preparate culinare. Astfel, din iepure se poate pregăti pastramă, friptură şi ciorbă. Din mistreţ ies cele mai alese afumături, iar fripturile sunt un deliciu. Fazanul este potri­vit pentru preparate reci, dar şi pentru fripturi – cele în sos sunt extraordinare. Banalul porumbel se poate transforma în fripturi, fie ele cu sos sau fără. Cunoscătorii spun că din căprioară se fac pastrame delicioase, la fel de bine cum pot fi pregătite şi supe, preparate reci sau fripturi. Nu trebuie să uităm de gâsca şi raţa sălbatică, din care o gospodină pricepută poate prepara pastramă sau… ei, da, fripturi!

 

La vânat, grăsimea dintre fibrele musculare este mai pu­ţină decât la animalele domestice. Din această cauză, la pre­parare, bucătarul pune slănină, fie ea proaspătă sau afumată, sau ulei de floarea-soarelui. Condimentele pentru carnea de vânat vor fi mai puţine, ca să nu estompeze aroma specifică. Pentru a fi mai fragedă, carnea se taie de-a curmezişul fibrelor. Indiferent dacă este fiartă în prealabil sau crudă, când se pregăteşte friptura la tavă, cuptorul trebuie să fie bine încins. Astfel, preparatul se rumeneşte repede, iar carnea nu se usucă. Sosurile recomandate pentru vânat sunt cele de muştar, hrean, roşii, coacăze sau piper. Garniturile recomandate pentru carnea de vânat au printre ingrediente orez, pere, castane sau ciuperci. O altă garnitură potrivită acestui fel de preparate este piureul de ţelină. Se pun la fiert 500 g ţelină tăiată în sferturi şi, după ce începe să clocotească, se adaugă patru cartofi tăiaţi cubuleţe. Atunci când legumele sunt fierte, se strecoară şi se dau prin sită. Piureul astfel ob­ţinut se mai ţine puţin pe foc, amestecând bine. Imediat ce se stinge ochiul aragazului, trebuie adăugate 10 ml lapte şi 50 g unt şi se bate bine.

 

 

Cârnaţi din mistreţ

Ingrediente: un kg carne de mistreţ, o căpăţână de usturoi, trei grame de piper măcinat, sare şi doi metri de maţe.

Preparare: Carnea se taie în bucăţele şi se trece prin maşina de tocat. Se adaugă sare, piper şi usturoi pisat. Se frământă bine. Maţele se spală cu apă şi oţet, apoi se clătesc bine cu apă rece şi se umplu cu carnea tocată. Cârnaţii se ţin la rece câteva ore, iar apoi se prăjesc. Se pot servi cu muştar.

 

 

Pateu de iepure

Ingrediente: muşchii spatelui, picioare­le dinapoi şi ficatul de la un iepure, 150 g slănină afumată, 3 foi de dafin, sare, 4 boabe de piper, 300 g unt, aspic.

Preparare: Se pun la fiert muşchii spatelui, picioarele dinapoi şi ficatul de la un iepure. În aceeaşi oală se adaugă şi 150 g slănină. După ce a dat apa în clocot, se pun sarea, foile de dafin şi boabele de piper. Atunci când carnea este fiartă, se ia oala de pe foc şi se dezosează. Carnea se trece de patru-cinci ori prin maşina de tocat. La fel şi slănina. Cu ajutorul unei linguri de lemn se freacă bine carnea şi slănina cu unt. Când amestecul devine ca o pastă omogenă, se aşază într-o formă lungă sau ovală, care iniţial a fost căptuşită cu aspic. Se serveşte însă şi fără aspic, aşezând pasta într-o farfurie şi nete­zind-o cu un cuţit umezit cu apă rece. Pasta poate fi garnisită cu gogoşari.

 

 

Cârnaţi de căprioară

Ingrediente: 500 g carne de căprioară, două căpăţâni de usturoi, piper măcinat, sare, un metru de maţe.

Preparare: Se feliază carnea, apoi se dă prin maşina de tocat, pe sita măruntă. Se adaugă sarea, piperul şi usturoiul care a fost în prealabil pisat. Separat se spală maţele, apoi se umplu cu amestecul de carne. Se prăjesc cârnaţii care pot fi serviţi imediat sau după ce au fost ţinuţi la rece câteva ore.  

 

 

Medalion din carne de cerb

Ingrediente: 600 g carne, 50 g untură, 100 g ciuperci, o ceapă, 100 g unt, 100 ml vin, 30 ml coniac, aspic pentru glasat, sare, piper măcinat.

Preparare: Carnea se taie în bucăţi şi se pune la înăbuşit într-o cratiţă cu untură. Se adaugă ceapa tăiată solzişori şi sarea. Separat, ciupercile se taie în felii subţiri. Atunci când carnea începe să se rumenească, se pun şi ciupercile. Vasul trebuie permanent acoperit cu un capac, iar periodic se amestecă bine cu o lingură de lemn. Dacă zeama scade prea mult, se toarnă din când în când puţin vin şi apă. Când s-a rumenit carnea, vasul se dă de pe foc. După ce s-a răcit, carnea se dă prin maşina de tocat. Se freacă untul. Treptat, se adaugă tocătura peste unt, iar apoi co­niacul, piperul şi sarea. După ce pasta a fost bine amestecată se pune la rece pentru ca apoi, cu ajutorul unei forme rotunde, să se facă medalioanele. Acestea se obţin astfel: forma, care în prealabil a fost udată cu apă rece, se netezeşte cu lama unui cuţit şi se răstoarnă pe un fund de lemn. Medalioanele se bagă la frigider, ca să se întărească bine. După câteva ore pot fi glasate cu sos de maioneză sau aspic şi se mai lasă o dată la rece.

Citeşte mai multe despre:   carne,   rece,   apă,   carnea,   piper,   vanat,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...
Serviciul de email marketing furnizat de