x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vara asta se poarta cocktailurile

Vara asta se poarta cocktailurile

11 Aug 2004   •   00:00

Aparent un amestec la intamplare, cocktailul este o bautura foarte populara, dar care se prepara dupa reguli fixe, stabilite de barmani renumiti. Foarte populare vara sunt cocktailurile fara alcool, din sucuri naturale.

OANA ANTONESCU

In principiu, cocktail inseamna un amestec de trei bauturi, cu sau fara alcool. Vara au mare cautare cocktailurile fara alcool, care sunt si cele mai ieftine. Grenadine, sucul de rodii, este cel mai popular ingredient in randul cocktailurilor de fructe. Merg mai toate combinatiile de fructe atat timp cat sucul este proaspat si combinatia de culori, esentiala in prepararea acestei bauturi, este una reusita.

STRICTETE. Cocktailurile cu alcool se prepara dupa reguli bine stabilite, in urma experientelor de decenii a profesionistilor in domeniu. Nicolae Rosu, barman la "Lido", crede ca "abia dupa ce capeti ceva experienta si ai suficienta imaginatie poti sa incerci retete noi; pana atunci e bine sa ai tot timpul retetarul in fata". Si la restaurantul "Carlton" barmanul Adrian Ion prepara cocktailurile dupa un retetar international, de unde le-a ales pe cele mai cunoscute.

TEORIE. In scolile de barmani, retetele de cocktailuri se invata dupa manuale cu reguli foarte stricte in ceea ce priveste metodele de preparare si de servire. Ingredientul de baza este sucul de lamaie pentru majoritatea cocktailurilor. Regula de baza in prepararea cocktailurilor este ca bauturile alcoolice folosite pentru o reteta sa fie cat mai apropiate la gust. La fel de important este ca fiecare component sa fie masurat, evitandu-se aprecierea din ochi, care ar putea sa schimbe total gustul bauturii.

AMESTECARE. Cocktailurile se prepara dupa trei metode: cea mai cunoscuta dintre ele este prin agitare, cu ajutorul shakerului - instrument care nu trebuie sa lipseasca intr-un bar. Si aici cel care foloseste shakerul trebuie sa tina cont ca agitarea trebuie sa dureze atat cat scrie in reteta, nici mai mult, nici mai putin pentru ca gheata sa se dilueze atat cat trebuie.

Cea de-a doua metoda este amestecarea: se toarna toate ingredientele intr-un pahar, se amesteca cu ajutorul unui agitator si se toarna apoi in paharul care se duce la masa clientului.

Cea de-a treia metoda, a dresarii - dupa denumirea profesionista din domeniu - este si cea mai simpla pentru ca presupune amestecarea direct in paharul clientului. In acest mod se prepara Bloody Mary (40 ml votca, 10 ml suc de lamaie, 80 ml suc de rosii, sare si piper). Pina Colada se prepara numai cu suc de ananas, rom alb, lapte de cocos, trebuie sa aiba culoarea alba, pe marginea paharului trebuie sa stea intotdeauna o felie de ananas si doua cirese confiate. Dry Martini nu poate fi servit fara maslina verde.

In concluzie, cocktailurile nu sunt amestecuri la intamplare, urmandu-ti numai imaginatia. Regulile sunt cat se poate de stricte si sunt inventate de oamenii de meserie.

ASPECTUL

Modul in care se orneaza cocktailurile conteaza in proportie de 80%. Si aici sunt cateva reguli: paiele, umbrelutele pot fi in aceeasi nuanta sau in contrast cu bautura. Unele cocktailuri se servesc cu zahar, sare, ciocolata sau pudra pe marginea paharului. Paharul trebuie sa fie incolor si specific cocktailului: mai inalt, mai mic, cu sau fara picior.

Spuneti-va parerea!

Asteptam opiniile dumneavoastra. Daca aveti comentarii la articolele publicate, daca vreti sa cititi despre un anumit subiect sau sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra din restaurante, o puteti face trimitandu-ne un e-mail sau o scrisoare.

De asemenea, daca sunteti maestri bucatari in prepararea unei retete nu ezitati sa o impartasiti si celorlalti cititori! E-mail: gastronomie@jurnalul.ro Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, Corp D, et. 8, Sector 1, Bucuresti
×
Subiecte în articol: gastronomie cocktailurile