x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Viaţa poate fi o poezie chiar şi în bucătărie

Viaţa poate fi o poezie chiar şi în bucătărie

de Carmen Dragan    |    19 Mar 2009   •   00:00

Cărticele de bucate "astăzi toată lumea scrie. Le vezi ba pe la tarabe, ba prin geam la librărie. Căci microbul cu reţete e ades' molipsitor, se lipeşte şi dă iama, mai ales printre actori". Sunt versurile cu care m-a întâmpinat actriţa Julieta Strâmbeanu-Weigel. Ea m-a invitat în bucătăria ei plină de poezie, în care fiecare ingredient, fiecare legumă şi aproape fiecare preparat are poezia lui.

Julieta Strâmbeanu-Weigel vrea să publice poeziile într-un volum, pentru că: "A scris Draga, a scris Stela, poate a scris şi Arşinel şi mi-aduc cu drag aminte de cartea lui Păstorel. Aşadar, de atâtea scrisuri m-am contaminat şi eu. Vreau să fac o cărticică, dar o fac în felul meu. Vreau ca buna gospodină când intră în bucătărie cu ghiveciul meu în mână, viaţa veselă să-i fie".

 

În viaţă, şi mai ales în bucătărie, se ghidează după ideea că tot ce dăruieşti celuilalt vine spre tine. "Când mâncarea o faci cu bucurie, cu fericire, dai celuilalt ceva minunat din tine", spune actriţa.

 

Ofertă de primăvară
Julieta Strâmbeanu-Weigel a început să scrie poezii gastronomice după ce a interpretat rolul Mătuşica într-o emisiune de divertisment la TVR2. I s-a potrivit foarte bine, motiv pentru care mult timp de la încheierea proiectului i s-a spus Mătuşica. "Eu nu prea le aveam cu gastronomia, dar după această emisiune unde trebuia să dau tot felul de sfaturi, care presupuneau o informare în prealabil, a început să îmi placă domeniul", ne mărturiseşte actriţa.

 

Una dintre poeziile ei preferate este "Ofertă de primăvară": "S-a-mbujorat sfielnic primăvara/ Grăbindu-se să vină iar la noi/ Cu lobodă, spanac şi urzicuţe/ Cu ceapă verde şi cu ustoroi./...Oferte culinare-s cu duiumul;/ de la ciorbiţă până la piure/ Imaginaţia naturii Mame/ Cu generozitate dă orice!/ Ciorbiţe de legume, de salată,/De lobodă, cartofi sau de urzici,/ Piureuri de spanac sau ştevioară,/ La care doar gândind începi să-nghiţi.../ Deci te slăvim, virgină primăvară,/ Cu bogăţia ta de sărbători/ De dezlegări, de-oferte culinare,/ Cu veselia toată de culori".

 

Pentru că întâlnirea noastră a avut loc la o zi de la sărbătoare a 40 de mucenici, actriţa m-a servit cu tradiţionala mâncare şi mi-a dat şi reţeta, în versuri: "Iar mucenici de vrei să pregăteşti/ Reţeta ţi-o ofer, că nu e greu./ Făină, apă, sare: faci aluat/ Şi coca o frămânţi în felul meu./ Faci şnur din cocă pentru frământat,/ faci forme de fundiţe sau de opt,/ Îi pui pe masă cu făină amestecaţi/Şi-apoi i-aşezi pe-o tavă pentru copt...".

 

Odă sarmalei
Punctul culminant al întâlnirii noastre a fost în faţa irezistibilei oale cu sarmale, din care actriţa m-a servit, specificându-mi: "Mă declar o virtuoasă/ Când viciul îmi dă târcoale/ Nu rezist însă ispitei/ Cănd ia forma de sarmale/... În faţa ta, Sarma, nu am virtute/ De-i post, mi-apari în gând pe neştiute/ Şi chinul îmi cuprinde conştiinţa,/ Şi îmi inhibă nemilos voinţa/ De-a nu gusta divina sărmăluţă,/ Gustoasă, acrişoară şi grăsuţă!/ De-o vei mânca şi cu mămăliguţă,/ Gălbuie, aburindă şi călduţă,/ Nimic în viaţă nu mai are rost/ Şi-ncepi s-o preamăreşti în câte un toast!/ O scumpă şi gustoasă sărmăluţă/ Nu mai contează că eşti cam grăsuţă".

 

Toate poeziile sunt pline de umor, dar au şi un tâlc, o morală. Iar dacă le auzim recitate de actriţă, câştigul este sigur de partea noastră.

 

Bucurii, succese
Studenta preferată a Dinei Cocea, Julieta Strâmbeanu-Weigel, a terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti, în anul 1961. A fost colegă de an cu Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ion Fiscuteanu şi Petre Dinuliu. Cele mai dragi roluri din piesele de teatru: Irina din "Citadela sfărâmată" de Horia Lovinescu, Prostituata din "Generalul şi nebunul" de A. Vagenstein, Martine din "Femeile savante" de Moličre, Faria din "Act veneţian" de Camil Petrescu, Miţa din "D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale, Dorina din "Tartuffe" şi Toinette din "Bolnavul închipuit", minunatele comedii ale lui Moličre. Alte roluri dragi au mai fost: Domnica din piesa lui Eugen Barbu "Să nu-ţi faci prăvălie cu scară", Serafina Pavlona din "Roman sentimental" de V. Konstantinov, Matilda Gârbu din piesa "Patriotica Română S.A.R." de Mircea Ştefănescu, alături de Ion Lucian şi Cornel Vulpe, Vera Vasilievna din "Turnul de fildeş" de Victor Rozov şi rolul Boby din "Peţitoarea" de A.Wilder, alături de Stela Popescu şi George Mihăiţă. A jucat în peste 30 de filme, dintre care amintim "Occident", "Curcanii nu zboară", pelicule de succes ale lui Cristi Mungiu sau "Fraţii", "Viforniţa", "Pintea", "Toamna bobocilor" sau "Clipa de răgaz".

 

Astăzi o putem vedea pe scena Teatrului Bulandra, în piesa "Şase personaje în căutarea unui autor".

 

Autentică strălucire

Actriţă ce se află în posesia unei bogate game de mijloace de interpretare, cu un temperament scenic exploziv, sinceră, de o sensibilitate specială, cu posibilitatea de a interpreta personajele fără ostentaţie, fără abuz de mijloace actoriceşti, ci cu strădania unei adevărate trăiri, o insuliţă de autentică strălucire, mare tragediană, cu real fior dramatic şi prestanţă scenică, stăpâneşte întotdeauna şi echilibrează registrul dramatic cu cel comic - sunt doar câteva dintre calităţile actriţei Julieta Strâmbeanu-Weigel, evidenţiate de critici de-a lungul timpului.


Pangasius la grătar

Iei un kg de pangasius, îl tai bucăţi. Fiecare bucată o dai prin condimente pentru peşte, o pui pe o bucată de staniol. Storci lămâie şi pui şi o jumătate de felie de lămâie. Înveleşti fiecare bucată şi le pui pe grătar timp de 10 minute.

 

Fileuri de pangasius prăjit
Tai pangasius bucăţi şi presari pe fiecare bucată mirodenii pentru peşte. Apoi o treci pe fiecare prin făină, ou (în care storci o jumătate de lămâie) şi pesmet şi prăjeşte pentru câteva minute, pe o parte şi pe cealaltă.

×
Subiecte în articol: reţetă de vedetă