x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinul – universul sorbit dintr-un pahar

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 21:16
Vinul – universul sorbit dintr-un pahar Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156629-bucate08-12-6.jpgUnul dintre premiile importante ce se acordă la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este Cupa Sergiu Nedelea, premiu acordat de Federaţia Somelierilor din România. Comisia de jurizare a somelierilor a fost formată din Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei, Cornelia Toma, profesor somelier (mama somelierilor, cum îi spun prietenii şi cunoştinţele), Bogdan Dumitrescu, somelier, şi, nu în ultimul rând, Marian Timofti, somelier. Cupa Sergiu Nedelea, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei, a fost câştigată de Restaurantul Castel, din Iaşi.

 

Mâncăruri bune, vinuri pe măsură
După ce emoţiile competiţiei gastronomice de la Iaşi se mai stinseseră ne-am aşezat la poveşti cu echipa de somelieri. „Este o etapă puţin mai neobişnuită, chiar o provocare, pentru  că se desfăşoară pe o vreme nefavorabilă. Ieri, la concursul de preparate reci, concurenţii au fost adevăraţi artizani. Nu mă gândeam că o să găsesc aici nişte vinuri de excepţie asociate bine cu preparatele. Aş pune nota 9 la toţi concurenţii de ieri. M-au impresionat nişte elevi, pe care i-am privit puţin superficial, care au avut însă un discurs despre vin care m-a impresionat plăcut. În ei am văzut viitorul şi mi s-a părut chiar o părticică bună a viitorului”, ne-a spus Sergiu Nedelea.

Aproape toţi ştim că la carnea roşie merge un vin roşu, iar la carnea albă trebuie vin alb, dar de regulă asocierea o facem testând. De aceea l-am întrebat pe Sergiu cum se stabileşte vinul în funcţie de mâncarea din farfurie? „De ce peşte cu vin alb? Peştele marin are un conţinut de iod mai ridicat, dacă am avea un vin roşu mai consistent, cu tanin ridicat, coropolent, lângă un asemenea preparat, datorită iodului din peşte am avea în ca­vitatea bucală un gust amar. Ne place gustul amar? Nu. Structurat trebuie să ştim că, dacă avem un aliment mai puţin complex, o gustare, de exemplu, este clar că trebuie să avem vinuri mai simple, mai zglobii cu aciditate ridicată.

Pe măsură ce înaintăm în zona grea a preparatelor culinare, atunci vinul trebuie să meargă într-un paralelisim. Concret, dacă avem o mâncare simplă îi dăm un vin simplu. Dar dacă începem să complicăm lucrurile, mai punem nişte sosuri sau capere, venim cu nu ştiu ce garnituri savante, este clar că în pasul doi trebuie să ne gândin la un vin mai evoluat: un cupaj de Fetească albă cu Sauvignon Blanc sau un Chardonnay care a stat la baric câteva luni şi a luat din lemnul de stejar informaţii. Vinul devine mai consistent, mai corpolent ca şi mâncarea din farfurie. Regulile de bază trebuie păstrate. Vorbeam de standardele cu vin roşu, carne roşie, mai mult gust egal mai multă culoare. De exemplu, dacă avem un aliment alb, cu  mai puţină culoare, este clar: consistenţa lui gustativă nu este atât de intensă.

Dacă, de exemplu, avem un muşchi de vită la grătar fără nici un fel de condiment vom observa că are gust comparativ cu un piept de pui la grătar ori cu un peşte care sunt fade, fără arome şi gust, e ca o bucată de ceva care nu transmite nimic. Un aliment cu cât este mai colorat, cu atât este mai gustos. Aşa este şi cu vinurile. Ieşind din zona standardurilor îndrăznim mai mult, nu ne opreşte nimeni să avem un vin roşu mai tânăr la un preparat de peşte”, ne-a spus Sergiu Nedelea.

De la somelieri am aflat mult mai multe secrete despre vinuri, dar spaţiul ne permite doar atât. Cu si­guranţă, într-un  număr viitor al Jurnalului de bucătărie, o să vi-i „aducem” pe ceilalţi doi somelieri de marcă ai României: Marian Timofti şi Bogdan Dumitrescu.

Citeşte mai multe despre:   geografia vinului,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul...

Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău

Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău
În materie de design interior, confortul este cea mai importantă caracteristică, mai ales în tendințele ultimilor ani. Mulți dintre noi am petrecut și încă petrecem mult timp acasă. Munca de acasă va continua...

Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital

Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital
Oana Mizil a fost agresată fizic de către partenerul său, Marian Vanghelie. Ea a ajuns la spital şi a fost internată. Totodată, a primit şi un ordin de protecţie împotriva fostului primar al Sectorului...

Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn

 Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn
Dimineți pline de culoare și o atmosferă de vacanță, asta promite gașca veselă a matinalului de la Antena Stars, care din 31 iulie, în fiecare zi, de luni până duminică, începând cu ora 09:00 va transmite...

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

Cotele de pariuri de astăzi

Cotele de pariuri de astăzi
Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...
Serviciul de email marketing furnizat de