x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinul – universul sorbit dintr-un pahar

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 21:16
Vinul – universul sorbit dintr-un pahar Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156629-bucate08-12-6.jpgUnul dintre premiile importante ce se acordă la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este Cupa Sergiu Nedelea, premiu acordat de Federaţia Somelierilor din România. Comisia de jurizare a somelierilor a fost formată din Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei, Cornelia Toma, profesor somelier (mama somelierilor, cum îi spun prietenii şi cunoştinţele), Bogdan Dumitrescu, somelier, şi, nu în ultimul rând, Marian Timofti, somelier. Cupa Sergiu Nedelea, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei, a fost câştigată de Restaurantul Castel, din Iaşi.

 

Mâncăruri bune, vinuri pe măsură
După ce emoţiile competiţiei gastronomice de la Iaşi se mai stinseseră ne-am aşezat la poveşti cu echipa de somelieri. „Este o etapă puţin mai neobişnuită, chiar o provocare, pentru  că se desfăşoară pe o vreme nefavorabilă. Ieri, la concursul de preparate reci, concurenţii au fost adevăraţi artizani. Nu mă gândeam că o să găsesc aici nişte vinuri de excepţie asociate bine cu preparatele. Aş pune nota 9 la toţi concurenţii de ieri. M-au impresionat nişte elevi, pe care i-am privit puţin superficial, care au avut însă un discurs despre vin care m-a impresionat plăcut. În ei am văzut viitorul şi mi s-a părut chiar o părticică bună a viitorului”, ne-a spus Sergiu Nedelea.

Aproape toţi ştim că la carnea roşie merge un vin roşu, iar la carnea albă trebuie vin alb, dar de regulă asocierea o facem testând. De aceea l-am întrebat pe Sergiu cum se stabileşte vinul în funcţie de mâncarea din farfurie? „De ce peşte cu vin alb? Peştele marin are un conţinut de iod mai ridicat, dacă am avea un vin roşu mai consistent, cu tanin ridicat, coropolent, lângă un asemenea preparat, datorită iodului din peşte am avea în ca­vitatea bucală un gust amar. Ne place gustul amar? Nu. Structurat trebuie să ştim că, dacă avem un aliment mai puţin complex, o gustare, de exemplu, este clar că trebuie să avem vinuri mai simple, mai zglobii cu aciditate ridicată.

Pe măsură ce înaintăm în zona grea a preparatelor culinare, atunci vinul trebuie să meargă într-un paralelisim. Concret, dacă avem o mâncare simplă îi dăm un vin simplu. Dar dacă începem să complicăm lucrurile, mai punem nişte sosuri sau capere, venim cu nu ştiu ce garnituri savante, este clar că în pasul doi trebuie să ne gândin la un vin mai evoluat: un cupaj de Fetească albă cu Sauvignon Blanc sau un Chardonnay care a stat la baric câteva luni şi a luat din lemnul de stejar informaţii. Vinul devine mai consistent, mai corpolent ca şi mâncarea din farfurie. Regulile de bază trebuie păstrate. Vorbeam de standardele cu vin roşu, carne roşie, mai mult gust egal mai multă culoare. De exemplu, dacă avem un aliment alb, cu  mai puţină culoare, este clar: consistenţa lui gustativă nu este atât de intensă.

Dacă, de exemplu, avem un muşchi de vită la grătar fără nici un fel de condiment vom observa că are gust comparativ cu un piept de pui la grătar ori cu un peşte care sunt fade, fără arome şi gust, e ca o bucată de ceva care nu transmite nimic. Un aliment cu cât este mai colorat, cu atât este mai gustos. Aşa este şi cu vinurile. Ieşind din zona standardurilor îndrăznim mai mult, nu ne opreşte nimeni să avem un vin roşu mai tânăr la un preparat de peşte”, ne-a spus Sergiu Nedelea.

De la somelieri am aflat mult mai multe secrete despre vinuri, dar spaţiul ne permite doar atât. Cu si­guranţă, într-un  număr viitor al Jurnalului de bucătărie, o să vi-i „aducem” pe ceilalţi doi somelieri de marcă ai României: Marian Timofti şi Bogdan Dumitrescu.

Citeşte mai multe despre:   geografia vinului,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...
Serviciul de email marketing furnizat de