x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinurile din competiţia internaţională de la Bordeaux, clasificate de chinezi

Vinurile din competiţia internaţională de la Bordeaux, clasificate de chinezi

de Magda Cristina Ursache    |    10 Apr 2011   •   15:23

Sâmbătă, 9 aprilie, la Bordeaux a avut loc cea de a 35-a ediţie a “Challenge International du Vin”. Competiţia a adunat la start 4600 de vinuri produse în întreaga lume, dintre acestea şase provenind din China. Mai interesant însă decât prezenţa acestor vinuri în concurs a fost faptul că un număr mare de degustători de origine chineză s-au regăsit în juriul care a clasificat băuturile. “Chinezii vor să ştie totul despre vin – totul despre gust, totul despre cum funcţionează sistemul”, a delcarat duminică pentru AFP Gilles Larrue, purtătorul de cuvânt al competiţiei. Mai mult de jumătate dintre degustătorii chinezi sunt studenţi la şcoala de somelerie din Bordeaux. Unul dintre ei, Guo Xiaogeng, a declarat: “Suntem aici ca să ne instruim, este important pentru noi să cunoaştem gustul vinurilor bune din toată lumea”. El intenţionează să deschidă un centru de promovare a vinurilor şi un curs de degustare în oraşul său, situat în apropiere de graniţa cu Mongolia. Pe de altă parte, organizatorii francezi ai competiţiei spun că prezenţa în număr atât de mare a chinezilor la Bordeaux este o garanţiei a deschiderii pieţei chineze pentru vinurile de calitate din întreaga lume.

La competiţie anul acesta au participat şi 33 de vinuri produse în Japonia şi două vinuri produse în Rusia, fiind pentru prima dată când aceste ţări îşi trimit licorile să fie evaluate de experţii competiţiei bordeleze.

Anul acesta Challenge International du Vin a deschis şi o nouă categorie competiţională, cea a vinurilor ecologice, un degustător bordelez, Laurent Saura, declarând că “juriul a constatat că unele sunt foarte bune, în vreme ce multe dintre ele sunt proaste”, semn că tehnologia producerii vinurilor ecologice nu este încă suficient de bine pusă la punct.  

×