x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinurile preţioase ale Italiei

Vinurile preţioase ale Italiei

de Diana Radu    |    27 Mai 2008   •   00:00
Vinurile preţioase ale Italiei

Cu secole în urmă, romanii au cucerit lumea cu armele. Acum, descendenţii lor italieni se luptă să cucerească lumea cu… vinurile lor.  Aceasta este impresia cu care am rămas după un periplu pe tărîmurile peninsulei. Acolo am avut ocazia să descopăr vinuri cu personalitate, îmbuteliate în sticle elegante şi, mai ales, corect asortate delicateselor culinare. Nu poate fi trecută cu vederea nici ospitalitatea specifică popoarelor latine, ale cărei efecte le-am resimţit din plin la evenimentele de vin la care am fost oaspete.



Cu secole în urmă, romanii au cucerit lumea cu armele. Acum, descendenţii lor italieni se luptă să cucerească lumea cu… vinurile lor.  Aceasta este impresia cu care am rămas după un periplu pe tărîmurile peninsulei. Acolo am avut ocazia să descopăr vinuri cu personalitate, îmbuteliate în sticle elegante şi, mai ales, corect asortate delicateselor culinare. Nu poate fi trecută cu vederea nici ospitalitatea specifică popoarelor latine, ale cărei efecte le-am resimţit din plin la evenimentele de vin la care am fost oaspete.

Licoare de Soave

Vinuri albe premium, baricate, minerale, cu buchet floral şi post-gust intens. Asta au prezentat oenologii italieni la degustarea din regiunea Soave (Provincia Verona, Italia). Evenimentul, denumit "Toate nuanţele de alb", s-a aflat anul acesta la cea de-a treia ediţie şi s-a desfăşurat în perioada 10-11 mai în oraşul Monteforte d’Alpone, zonă unde se produc cele mai bune vinuri Soave Classico. Scopul evenimentului a fost schimbarea concepţiei potrivit căreia vinurile albe trebuie să fie proaspete şi fructuoase. Astfel, s-a urmărit prezentarea, în primul rînd, a acelor vinuri albe învechite în baric, comparabile vinurilor roşii. Cei aproximativ 160 de producători veniţi din toate regiunile Italiei au adus cu ei cam 350 de vinuri din diferiţi ani de vinificaţie. Au fost astfel degustate vinuri de peste 10 ani, dar şi altele, mai "proaspete", de numai 5 ani. Veterane au fost vinurile lui Gaspare Buscemi, produse în anii 1980. Nu au lipsit nici vinurile spumante, două dintre acestea avînd ca an de naştere 2001! Una peste alta, în Soave, oaspeţii au avut ocazia să deguste vinuri obţinute din soiuri precum Garganega, Verdicchio, Vernaccia di San Gimignano, Trebbiano, Pecorico şi Erbaluce. Vedeta evenimentului a fost, fără doar şi poate, vinul Soave. Cît despre preţurile zonei, acestea pornesc de la 3 euro pe sticlă, astfel încît, pentru 5 euro, oricine îşi poate cumpăra un vin bun, echilibrat, armonios, ceea ce în România mai rar se întîlneşte. Iar intenţiile italienilor sînt foarte clare: cucerirea altor pieţe de desfacere. Aşa că atenţie, producători români!

Arhitectură

Pentru a aprecia mai bine calităţile băuturii, la vin au fost asortate preparate din fructe de mare, paste, precum şi tradiţionalul risotto, toate bucatele fiind pregătite după reţeta specifică zonei. Întregul eveniment a avut loc la Palatul Episcopal Vescovile din Monteforte d’Alpone, o clădire cu importanţă istorică. Menţionat documentar pentru prima oară în anul 1231, Palatul este situat în piaţa Silvio Venturi şi a fost, iniţial, reşedinţă a episcopului de Veneţia, Ermalao Barbarao. Astăzi, clădirea aparţine primăriei oraşului. Trebuie menţionat că, secole de-a rîndul, palatul a fost centrul administrativ al zonei şi, pînă în zilele noastre, a rămas cea mai impunătoare construcţie din localitate. Din punct de vedere arhitectural, palatul este format din mai multe corpuri, fiecare păstrînd elemente specifice perioadei în care a fost ridicat. Cea mai veche parte a clădirii dezvăluie şi astăzi elemente specifice structurii gotice. Nu lipsesc însă nici emblemele arhitecturii renascentiste.     

       


×
Subiecte în articol: gastronomie vinuri