x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vocea din off a povestitorului

0
Autor: Magda Cristina Ursache 21 Ian 2010 - 00:00
Vocea din off a povestitorului /Copyright Editura Curtea Veche
Vezi galeria foto

La mai bine de un deceniu de la momentul în care a pornit pe drumul (nu întotdeauna) presărat cu petale de roze al celebrităţii, după ce a devenit unul dintre cei mai adulaţi tineri bucătari ai planetei, datorită showurilor sale televizate, Jamie Oliver s-a decis, în urmă cu un an, să îşi facă şi propria sa publicaţie de print. Aşa a ieşit pentru prima dată de sub teascurile tipografiei "Jamie Magazine", publicaţia în care regăsim acelaşi personaj veşnic în mişcare, inovativ, prietenos, amuzant, generos.



În "gazetă", ca şi pe "sticla" televizorului, Jamie Oliver găteşte nevonvenţional, "povestindu-şi" adeseori reţetele în termeni pe înţelesul tuturor şi, mai ales, transformându-le din simple liste de ingrediente şi tehnici de preparare în adevărate istorisiri care te ţin cu sufletul la gură. Talentul lui de povestitor stârneşte curiozitatea şi nu putem băga mâna în foc că dacă astăzi a reuşit să schimbe ceva în alimentaţia semenilor săi nu e şi datorită acestui har.

În zodia lui Creangă
Ne întrebăm, mai în glumă mai în serios, ce-ar fi fost dacă vreunul dintre marii noştri povestitori, ar fi avut la vremea lor şansa lui Jamie Oliver? Creangă, de exemplu, pe care îl ştim şi oleacă de gurmand, cu Eminescu, pe la Bolta Rece şi hanul Trei sarmale, dar şi oleacă de bucătar, gătind în bojdeuca lui din Ţicău... salate din Grădina Ursului. Unde mai pui că era şi blond, precum puştiul cel nestăpânit al televiziunii britanice!  

"Hoooo, ptruuuuu, staaai!" Ar fi strigat Creangă, dacă ar fi bănuit cât de departe mă duc cu gândul. Aşa e, asocierea e cam îndrăzneaţă. Cei doi - Creangă şi Jamie Oliver - se află şi la două capete diferite ale continentului, şi-n epoci deosebite unul de celălalt. Dar nu cred să existe pe lumea aceasta copil căruia să nu-i placă poveştile - iar lui Jamie Oliver sigur i-au plăcut! - şi care să nu-şi dorească, ascultând un disc cu poveşti, să fie vocea din off a povestitorului.

Salată de verdeţuri cu mozzarella, mentă, piersică şi prosciutto

Încercaţi să faceţi rost de nişte mozzarella din lapte de bivoliţă. Mie îmi place să presar peste ea puţin ardei iute roşu uscat, dar eu sunt obsedat de ardeii iuţi şi s-ar putea ca acest lucru să nu fie valabil şi pentru dumneavoastră, aşa că nu e obligatoriu să faceţi la fel. Mai puteţi folosi orice combinaţie de verdeţuri doriţi.

Dacă pregătesc salata pentru masa de prânz, voi folosi o piersică frumoasă şi bine coaptă, un bulgăre de mozzarella şi vreo câteva felii de prosciutto.

Crestaţi coaja piersicii şi scoateţi-o în întregime, trăgând-o de jos în sus, apoi tăiaţi fructul în sferturi.Rupeţi mozzarella în bucăţi mici şi puneţi-le pe o farfurie, laolaltă cu bucăţile de piersică. Asezonaţi puţin. Aşezaţi deasupra feliile de prosciutto. Pregătiţi diferitele frunze pe care le aveţi la dispoziţie şi rupeţi menta cu mâna. Turnaţi dressingul din ulei de măsline şi suc de lămâie. Puneţi apoi verdeţurile peste celelalte ingrediente.


Salată de cartofi fierţi cu avocado şi creson

A trebuit să încerc această salată, chiar dacă frunzele de creson se numără printre cele mai lipicioase lucruri din lume. Nu ştiu din ce motiv, eu sunt cu adevărat dependent de creson şi-l ador. Iată combinaţia mea favorită, pentru patru-şase porţii: un avocado mare, bine copt; 700 g cartofi noi curăţaţi; 3 legături de creson, spălate; ulei de măsline; sucul de la una-două lămâi; sare şi piper negru proaspăt măcinat.

Fierbeţi cartofii noi în apă clocotită cu sare până se înmoaie, apoi scurgeţi-i. Tăiaţi fructul de avocado în jumătate şi scoateţi sâmburele. Decojiţi-l şi tăiaţi-l pe lung, în felii sau în bucăţi groase (cum vă place mai mult), şi puneţi-l într-un castron. Tăiaţi cartofii mai măricei în jumătate, astfel, uleiul de măsline şi sucul de lămâie îi vor pătrunde mai bine. Dacă sunt mici, lăsaţi-i întregi. Puneţi-i în vas. Adăugaţi deasupra cresonul, apoi câteva linguri bune de ulei de măsline şi suc de lămâie după gust. Asezonaţi şi amestecaţi. Serviţi pe o farfurie mare, presărând deasupra frunzuliţele de creson rămase. Este fenomenală cu pui, peşte sau pur şi simplu ca salată, mai ales în timpul verii.

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 



Mai multe titluri din categorie

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....
Serviciul de email marketing furnizat de