x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vocea din off a povestitorului

Vocea din off a povestitorului

de Magda Cristina Ursache    |    21 Ian 2010   •   00:00
Vocea din off a povestitorului
Sursa foto: /Copyright Editura Curtea Veche

La mai bine de un deceniu de la momentul în care a pornit pe drumul (nu întotdeauna) presărat cu petale de roze al celebrităţii, după ce a devenit unul dintre cei mai adulaţi tineri bucătari ai planetei, datorită showurilor sale televizate, Jamie Oliver s-a decis, în urmă cu un an, să îşi facă şi propria sa publicaţie de print. Aşa a ieşit pentru prima dată de sub teascurile tipografiei "Jamie Magazine", publicaţia în care regăsim acelaşi personaj veşnic în mişcare, inovativ, prietenos, amuzant, generos.



În "gazetă", ca şi pe "sticla" televizorului, Jamie Oliver găteşte nevonvenţional, "povestindu-şi" adeseori reţetele în termeni pe înţelesul tuturor şi, mai ales, transformându-le din simple liste de ingrediente şi tehnici de preparare în adevărate istorisiri care te ţin cu sufletul la gură. Talentul lui de povestitor stârneşte curiozitatea şi nu putem băga mâna în foc că dacă astăzi a reuşit să schimbe ceva în alimentaţia semenilor săi nu e şi datorită acestui har.

În zodia lui Creangă
Ne întrebăm, mai în glumă mai în serios, ce-ar fi fost dacă vreunul dintre marii noştri povestitori, ar fi avut la vremea lor şansa lui Jamie Oliver? Creangă, de exemplu, pe care îl ştim şi oleacă de gurmand, cu Eminescu, pe la Bolta Rece şi hanul Trei sarmale, dar şi oleacă de bucătar, gătind în bojdeuca lui din Ţicău... salate din Grădina Ursului. Unde mai pui că era şi blond, precum puştiul cel nestăpânit al televiziunii britanice!  

"Hoooo, ptruuuuu, staaai!" Ar fi strigat Creangă, dacă ar fi bănuit cât de departe mă duc cu gândul. Aşa e, asocierea e cam îndrăzneaţă. Cei doi - Creangă şi Jamie Oliver - se află şi la două capete diferite ale continentului, şi-n epoci deosebite unul de celălalt. Dar nu cred să existe pe lumea aceasta copil căruia să nu-i placă poveştile - iar lui Jamie Oliver sigur i-au plăcut! - şi care să nu-şi dorească, ascultând un disc cu poveşti, să fie vocea din off a povestitorului.

Salată de verdeţuri cu mozzarella, mentă, piersică şi prosciutto

Încercaţi să faceţi rost de nişte mozzarella din lapte de bivoliţă. Mie îmi place să presar peste ea puţin ardei iute roşu uscat, dar eu sunt obsedat de ardeii iuţi şi s-ar putea ca acest lucru să nu fie valabil şi pentru dumneavoastră, aşa că nu e obligatoriu să faceţi la fel. Mai puteţi folosi orice combinaţie de verdeţuri doriţi.

Dacă pregătesc salata pentru masa de prânz, voi folosi o piersică frumoasă şi bine coaptă, un bulgăre de mozzarella şi vreo câteva felii de prosciutto.

Crestaţi coaja piersicii şi scoateţi-o în întregime, trăgând-o de jos în sus, apoi tăiaţi fructul în sferturi.Rupeţi mozzarella în bucăţi mici şi puneţi-le pe o farfurie, laolaltă cu bucăţile de piersică. Asezonaţi puţin. Aşezaţi deasupra feliile de prosciutto. Pregătiţi diferitele frunze pe care le aveţi la dispoziţie şi rupeţi menta cu mâna. Turnaţi dressingul din ulei de măsline şi suc de lămâie. Puneţi apoi verdeţurile peste celelalte ingrediente.


Salată de cartofi fierţi cu avocado şi creson

A trebuit să încerc această salată, chiar dacă frunzele de creson se numără printre cele mai lipicioase lucruri din lume. Nu ştiu din ce motiv, eu sunt cu adevărat dependent de creson şi-l ador. Iată combinaţia mea favorită, pentru patru-şase porţii: un avocado mare, bine copt; 700 g cartofi noi curăţaţi; 3 legături de creson, spălate; ulei de măsline; sucul de la una-două lămâi; sare şi piper negru proaspăt măcinat.

Fierbeţi cartofii noi în apă clocotită cu sare până se înmoaie, apoi scurgeţi-i. Tăiaţi fructul de avocado în jumătate şi scoateţi sâmburele. Decojiţi-l şi tăiaţi-l pe lung, în felii sau în bucăţi groase (cum vă place mai mult), şi puneţi-l într-un castron. Tăiaţi cartofii mai măricei în jumătate, astfel, uleiul de măsline şi sucul de lămâie îi vor pătrunde mai bine. Dacă sunt mici, lăsaţi-i întregi. Puneţi-i în vas. Adăugaţi deasupra cresonul, apoi câteva linguri bune de ulei de măsline şi suc de lămâie după gust. Asezonaţi şi amestecaţi. Serviţi pe o farfurie mare, presărând deasupra frunzuliţele de creson rămase. Este fenomenală cu pui, peşte sau pur şi simplu ca salată, mai ales în timpul verii.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie