x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum îngrijim florile pe timpul iernii

Cum îngrijim florile pe timpul iernii

de Oana Portase    |    19 Dec 2019   •   18:50
Cum îngrijim florile pe timpul iernii

Florile au nevoie de o îngrijire specială pe timpul iernii, chiar dacă le ţinem în apartament. Asta pentru că lumina se modifică dramatic şi începem să dăm drumul la căldură în casă. Multe flori le ţinem pe pervaz, deasupra caloriferului iar căldură în exces le poate dăuna. Alte flori de apartament sunt cunoscute pentru faptul că înfloresc tocmai în perioada iernii.

 

Crăciuniţa este o floare emblematică pentru perioada Crăciunului. Poate că nu ştiaţi dar există şi Crăciunelul. “Crăciuniţa (Poinsettia, Steaua Crăciunului)  este o plantă perena, uşor de îngrijit. Trebuie să îi respectaţi necesarul de lumină şi de căldură pentru a vă bucura de culoarea ei. Poinsettia are nevoie de zile lungi pentru creştere şi de zile scurte, cel mult 10 ore, pentru colorarea bracteelor. Pentru că ceea ce numim în genere flori la ea nu sunt în realitate petale, ci bractee. Florile propriu-zise sunt mici, galbene, aproape insesizabile. Lumina pe care plantă o primeşte trebuie să fie corelată cu temperatura. La lumină multă şi temperatura ar trebui să fie mai ridicată. În perioada în care bracteele se colorează temperatura ar trebui scăzută din nou, în jur de 16-18 grade”, explică Oana Matei, inginer horticultor.

Crăciunelul este, în schimb, un cactus atipic. Nu are ţepi cum au catuşii din deşert, iar tulpina e formată din mai multe segmente. Nu e o plantă greu de îngrijit, însă trebuie să aveţi mare răbdare ca să înflorească. Timp de câteva luni înainte de înflorile planta nu trebuie mutată din loc. Aşteptarea merită pentru că florile sale sunt spectaculoase. Nu e o plantă dificilă, trebuie doar să o protejaţi de razele directe ale soarelui.

Pe lista florilor care înfloresc iarna în casă se mai află Camellia. Florile ei seamănă cu trandafirul, având petale de culoare roşie, roz sau albă. Îi plac lumina multă şi temperaturile ridicate, aşa că nu vă faceţi griji dacă faceţi prea cald în casă. Nu uitaţi, totuşi, că este o plantă care creşte destul de mult. Poate ajunge la 2 metri înălţime, aşa că are nevoie de spaţiu de desfăşurare, un ghiveci mare şi pământ de calitate.

FLORI CARE ÎNFLORESC IARNA ÎN CASĂ

Crăciuniţa

Crăciunelul

Camellia

Kalanchoe

Violeta

Cyclamen

 

Alte plante care înfloresc iarna în casă sunt Kalanchoe, Violeta sau Cyclamen. “Kalanchoe e denumită şi Floarea de coral datorită formei florilor sale intens colorate, mici, grupate în inflorescenţe. Este prin excelenţă o plantă de zi scurtă, care înfloreşte în perioada de toamnă şi iarnă. Ca să apară bobocii şi să se deschidă florile, planta are nevoie de circa o lună şi jumătate de zile scurte. După ce florile s-au trecut, se taie inflorescenţa cu tot cu vârful plantei. Timp de o lună se ţine într-un loc cu lumină puţină şi se udă rar. După acest repaus planta va avea un nou episod de înflorire. Kalanchoe este uşor de crescut, atenţie la excesul de apă care poate să o omoare. În rest are pretenţii moderate faţă de sol şi lumină.

Saintpaulia sau Violeta africană poate înflori şi ea abundent pe perioada iernii. Depinde când a avut ultimul val de înflorire, de obicei sunt două pe an – unul primăvara, unul toamna sau iarna”, mai spune Oana Matei.

Cyclamen este altă plantă care înfloreşte în timpul iernii. De fapt, ea începe să înflorească încă de la începutul toamnei şi până în primăvară. Însă are nevoie de câteva condiţii ca să poată înflori în toate aceste luni: sol bine drenat, umiditate ridicată, lumină multă. După ce florile sale au trecut, planta va intra pur şi simplu în repaus. Îşi pierde frunzele şi trebuie mutate undeva la umbră şi udată rar. Cyclamen intră în repaus la temperaturi ridicate de 25 de grade, de obicei vara, astfel încât plantele să înflorească în sezonul rece.

Cum se protejează trandafirii în sezonul rece

Trandafirii ne plac mereu, aşa că trebuie să avem grijă de ei în perioada iernii. Mai ales cei care rămân în ghivece afară au nevoie de protecţie suplimentară. Ghiveciul trebuie învelit în pânză de sac pentru ca pământul să nu îngheţe. Se poate folosi chiar şi folie de plastic. Pentru trandafir este indicat să folosiţi o folie cu bule de aer – pernuţele de aer vor fi un fel de plapumă pentru trandafir. Este esenţial să protejaţi planta şi de jos în sus, nu numai de sus în jos. De aceea nu lăsaţi baza ghiveciului într-un loc care îngheaţă. Puneti ghiveciul pe o bucată de polistiren expandat sau pe un suport de lemn.

 

×