x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Bucureştiul a devenit un loc de făcut surf

Bucureştiul a devenit un loc de făcut surf

de Oana Portase    |    19 Aug 2016   •   14:53
Bucureştiul a devenit un loc de făcut surf

O gaşcă de români care a prins gustul surfing-ului în Insulele Canare a pus bazele unei academii în care primele lecţii din acest sport pot fi învăţate într-un bazin special din Bucureşti, iar practica poate fi făcută la Marea Neagră. Sportul poate fi învăţat de orice persoană care nu suferă de şale, iar odată urcată pe placă, activităţile pot merge de la menţinerea echilibrului la vâslit, exerciţii de fitness sau chiar yoga.

Stand Up Paddle înseamnă să vâslești în picioare sau în genunchi pe o placă. „SUP e deplasarea pe apă cu ajutorul unei vâsle, stând în picioare pe o placă de surf foarte mare. E cel mai versatil sport de placă, pentru că poți face surf, explora natura pe apă, fitness, yoga sau te poți întrece cu alții în cursele de SUP”, ne explică Tiberiu Balica, unul dintre fondatorii SUPAcademy.

Dacă vreți să simțiți adrenalina sus pe val sau să meditați pe apă, atunci puteți învăța aceste activități la SupAcademy, un loc extrem de distractiv.

„SupAcademy România s-a înființat din pasiune pentru valuri. Eram un grup de prieteni care mergea până în Insulele Canare să facă surf o dată pe an și, când nu am mai putut rezista pauzei, am început să aducem cu noi, acasă, ceva din cultura surf: Stand Up Paddle. Un sport care se poate practica pe orice suprafață de apă și își are rădăcinile în surf. Prin 2011 am început să organizăm primele tabere de surf din România, plecând cu grupuri de oameni în Tenerife, pe care îi învățăm sportul nobil cu ajutorul prietenilor noștri de acolo. Am ajuns între timp să apropiem două lumi destul de depărtate până atunci, România și surf-ul. Acum se face și la noi la mare, la piscina cu valuri de la Divertiland, și am reușit să ridicăm sute de oameni pe val”, povestește Tiberiu.

Sus pe val, doar cu voință

Nu e ușor să faci surfing, dar senzațiile trăite printre valuri merită tot efortul. „Cineva care dorește să învețe surf trebuie să știe că valurile sunt energie bună care te face fericit și că trebuie multă perseverență și determinare ca să înveți să te dai pe ele. E greu la început, dar merită toată chinuiala când ai luat un val. SUP-ul e un sport foarte ușor de învățat și nu e nicio restricție cu privire la condiția fizică, dar la surf e neapărat să fii în regulă cu coloana vertebrală pentru a-l învăța (în special în zona lombară)”, explică fondatorul SupAcademy.

De ce avem nevoie

Echipamentul pentru surf sau SUP nu este unul complicat și nici foarte scump. „La surf ai nevoie doar de o placă de surf, un leash cu care o legi de picior să nu o pierzi și de valuri; dacă e apa rece, poate și de un costum de neopren. La SUP ai nevoie de o placă de SUP, o vâslă, iar dacă ești pe râuri sau la mare, ai nevoie și de leash”, spune Tiberiu.

Unde mergem la cursuri

Pe băieții de la SupAcademy îi găsiți deocamdată în București, la Divertiland, la piscina cu valuri. La aceste cursuri pot veni copii începând de la vârsta de opt ani. Pentru SUP, cursurile se fac pe lacurile din jurul Capitalei și pot participa copii începând de la vârsta de 14 ani. În unele weekend-uri, puteți merge la cursuri direct la mare, în diverse locații.

Cât ne costă această distracție

„Surf-ul e cel mai puțin costisitor sport de placă, o placă de surf fiind în jur de 300 de euro. Pentru SUP trebuie să cheltui mai mulți bani, o placă gonflabilă de calitate e în jur de 700-800 de euro, o vâslă în jur de 100 de euro, iar o placă de fibră dură, cam 1.000 de euro”, spune unul dintre fondatorii SupAcademy. Cursurile de surf de la valul artificial de la Divertiland sunt 50 lei de persoană, iar excursiile din jurul Bucureștiului cu SUP-ul în natura sălbatică sunt 150 de lei, durează 2-3 ore și includ și un curs premergător, iar excursiile SUP de weekend la Cheile Nerei/ Cazanele Dunării durează trei zile și costă 1.000 de lei.

În tabără cu placa de surf

Dacă îți este dor de tabără, atunci ia-ți placa și fugi cu băieții de la SupAcademy să descoperi lumea. Taberele de surf sunt de la 450 de euro pentru o săptămână în Europa, până la 1.950 de euro în America de Sud.

„Am organizat primele tabere de surf din România, încă din 2011, suntem acum, în 2016, la cea de-a 10-a ediție și sperăm să urcăm cât mai mulți români pe val. Taberele sunt în Insulele Canare în octombrie-decembrie, durează șapte zile și costă 560 de euro, incluzând avioane, cazare, cursuri, echipament și transport. Portugalia, în septembrie, durează șapte zile și costă 450 de euro, incluzând cazare, cursuri echipament și transport, Peru, în aprilie - e o excursie inițiatică de două săptămâni cu surf la cel mai lung val din lume și descoperirea culturii andine, costă 1.950 de euro, incluzând avioanele, cursuri, cazare, echipament și yoga. Ultima tabără e în Ecuador, în martie, durează două săptămâni de distracție și surf pe cele mai exotice plaje din lume și costă 1.600 de euro, incluzând avioane, cursuri, ghizi, cazare și echipament”, ne explică Tiberiu Balica.

„Tocmai am terminat în această lună organizarea celei de-a 4-a ediții a celui mai mare concurs de SUP din țară, SunRace Open, și în finalul verii rămâne să participăm la organizarea concursurilor de triatlon de la Mamaia, Transfier, și Delta Triathlon de la Tulcea”, spune Tiberiu Balica.

 

SUP yoga ș i SUP f itness sunt două direcții în care a evoluat Stand Up Paddle-ul și din ce în ce mai multă lume începe să descopere beneficiile practicării de fitness și yoga în echilibru total pe apă. Concentrarea e mai profundă, conectarea cu natura e mult mai puternică prin intermediul apei pentru yoga, iar efortul fizic e mai intens și sănătos în totală izometrie pe placă la fitness. Ideea e a americanilor. Tiberiu Balica, fondator SUP Academy

Pozițiile consacrate din yoga executate pe o placă de surf îți solicită mult mai mult mușchii decât aceleaşi mişcări executate la sală, pentru că trebuie să-ți ții echilibrul. Nivelul de concentrare este și el ridicat, însă plăcerea de a medita plutind e greu de înlocuit.

×