x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Amza Pellea ar fi împlinit 78 de ani

Amza Pellea ar fi împlinit 78 de ani

de Dana Cobuz    |    08 Apr 2009   •   00:00
Amza Pellea ar fi împlinit 78 de ani
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Dacă l-ar fi ţinut Dumnezeu, Amza Pellea ar fi făcut ieri 78 de ani. Acum 26 de ani, însă, Cel de Sus ni l-a luat în Ceruri. Dar cei care i-au rămas în urmă nu-l uită şi nu-l lasă să moară, pomenindu-l an de an.



Băileştenii lui Nea Mărin au venit ieri la Bucureşti, ca să-i facă pomenire concetăţeanului lor de vază, cu zaibăr şi colivă, la mormântul din Cimitirul Bellu. Peste 25 de persoane, în frunte cu primarul Costel Pistriţu, preotul din Băileşti, profesorul Valentin Turcu şi finul lui Amza, Liviu Dumitraşcu, s-au alăturat surorilor lui Amza Pellea, Irina şi Ileana, şi au cântat "Veşnica pomenire" marelui actor.

"Amza Pellea a fost şi va rămâne simbolul Băileştiului, de aceea nu trebuie să contenim să-l pomenim. Am hotărât să instituim acest obicei ca în fiecare an să-i facem o pomenire la mormântul din Bucureşti la 7 aprilie, data naşterii lui. La Băileşti, la 12 decembrie, data trecerii sale în nefiinţă, ne vom aduna an de an la troiţa din parcul oraşului, de unde vom pleca în şir, cu lumânările aprinse, către Casa Memorială care-i poartă numele", ne-a spus primarul Pistriţu. Această tradiţie a început de anul trecut, la iniţiativa edilului, unul dintre cei mai înfocaţi admiratori ai artistului.

MULŢUMIRI
Irina, sora marelui dispărut, a vrut să mulţumească băileştenilor, pentru că au ţinut să facă această comemorare, dar mai ales pentru transformarea casei familiei Pellea în Casă Memorială. "Pentru noi, Băileştiul a rămas «acasă», chiar dacă suntem departe de el. Nimeni nu ni-l poate şterge din memorie şi din simţiri. Pentru noi, acolo înfloresc copacii, acolo bate vântul, acolo trăim cu sufletul. Vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut, pentru că nu-l uitaţi! Când ne vom vedea cu Amza şi cu Domnica, dincolo de această lume, o să le povestim tot, tot ce aţi făcut pentru memoria lor", a încheiat doamna Irina, în lacrimi.

×
Subiecte în articol: antimonden