x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cantareti umiliti

Cantareti umiliti

25 Mar 2004   •   00:00

Pentru un ban in plus, solistii presteaza in orice conditii. In loc de scena au gasit, adesea, tot felul de improvizatii.

Vedetele isi amintesc ca, de-a lungul vremii, au fost nevoite sa cante si in conditii precare. Organizatorii provinciali de spectacole nu dispun de banii necesari pentru a le inchiria vedetelor o scena, astfel ca bietii solisti au fost pusi adesea in fata faptului implinit. Au fost obligati sa urce nu pe scena, ci pe cuburi, mese ori, mai rau, sa cante in santuri. Dinu Maxer (AXXA), care e si medic de profesie, e de parere ca interpretii trebuie sa-si sustina recitalurile de la doi metri inaltime, pentru a domina auditoriul: "E o chestie studiata, trebuie sa fii vazut de toti spectatorii. In plus, e obligatoriu sa le urmaresti reactiile. E rusinos sa canti intr-un sant".

Valahia a cantat cu degetele iesite din papuci

Mihai Traistariu (ex-Valahia) a trecut prin doua experiente de-a dreptul comice: "In urma cu vreo patru ani am fost chemati, eu si Dorin, sa cantam la o nunta olteneasca. Ne-am zis ca, daca suntem platiti bine, de ce sa ratam? Numai ca, din pacate, cheful avea sa se tina in gradina, iar noua ni se pregatisera patru mese drept scena, peste care aruncasera o patura veche. Am vazut cum sta treaba, prin gard, si n-a fost chip sa mai trecem de poarta. Ne-am strecurat frumusel pana la masina, dupa care am dat cu fuga si ne-am inchis celularele, pentru a nu fi gasiti. Au vrut sa ne tarasca prin tribunal, atat de suparati au fost nuntasii pe noi". Apoi, in turneul din Japonia, cei doi au cantat intr-un liceu de elevi supradotati. Insa, la intrare, au fost nevoiti sa renunte la bocanci, conform obiceiului: "Eram de-a dreptul penibili in tinutele de scena si cu papucii aia obligatorii, din care ne ieseau degetele de la picioare!".

Andreea Banica si Cristina Rus (Blondy) au fost ademenite sa cante intr-un loc mai altfel: "Am fost duse in apartamentul unui tip din Constanta. Era ziua lui si prietenii au vrut sa-i faca o surpriza, mai ales ca sarbatoritul era un fan inrait de-al nostru! S-a trezit omul cu noi in casa si singurul loc unde am putut canta a fost sufrageria. Imi amintesc doar ca nu prea puteam dansa, caci, pe jos era un covor persan, pe care nu ne alunecau sandalele. A fost o experienta si atat. Pentru prieteni o faci si p-asta", spune Andreea Banica.

Silvia Stefanescu - recital in remorca unui camion

Solista Silvia Stefanescu are si ea o amintire de acest gen: "A, da, mi s-a intamplat la Revelionul 2000, organizat la Ramnicu Valcea. M-am aranjat, coafat, parfumat si, cand am ajuns acolo, ia scena de unde nu-i! Mi s-a spus ca voi sustine recitalul in remorca unui camion prafuit, ceea ce mi s-a parut umilitor! M-am conformat, dar m-am simtit tare prost. Dupa ce ca locul era de-a dreptul penibil, a trebuit sa fac si slalom printre petardele aruncate spre mine. Ingrozitor!".

Trupa AXXA (in vechea formula) fusese invitata la un spectacol in Ramnicu-Valcea, insa n-a avut parte de scena: "Organizatorii ne-au pus la dispozitie, in loc de scena, patru cuburi, foarte inalte. Cum eram patru interpreti, fiecare statea pe cubuletul lui. Trebuia sa si dansam, nu puteam sta intepeniti, ca doar lumea nu venise sa vada trei mumii! Adi a cazut la un moment dat, dar nu ne-am pierdut cu firea, am continuat show-ul", marturiseste liderul trupei, Dinu Maxer.

Surorile Bambi sunt de parere ca unii artisti se multumesc sa cante oriunde si oricand, indiferent ca e vorba sa danseze pe mese sau boxe: "Si noi am avut spectacole in astfel de conditii, dar ce puteam face? Am fost contactate pentru un show ce s-a desfasurat pe un vaporascam amarat, tras la mal. Era, undeva, in Tulcea, iar vremea nu era de partea noastra. Nu e tocmai placut sa canti pe o punte si sa te bata vantul din toate partile, mai ales cand esti imbracat sumar. In plus, spectatorii nu prea ne vedeau din cauza stufului".

"Adio, Mona!" din tractor

Trupa Sarmalele Reci a avut si ea de patimit, dar macar cei sase baieti cam banuiau ce-i asteapta. Cand au ajuns, dragutii de ei, la un Targ de Constructii, ce a avut loc saptamana trecuta la Constanta, au realizat ca nu exista scena. Organizatorii evenimentului s-au gandit sa o inlocuiasca cu un tractor, ce-i drept, curatel. De acolo, de pe treptele respectabilei masini, Zoltan a cantat ultima lui melodie, "Adio, Mona!". Romantic, nu? Dar ce mai conteaza atat timp cat iese banu’!

Laurentiu Cazan n-a avut loc pe batatura

Cel care avea sa devina un solist de prima mana isi aminteste ce a patit la o nunta de pomina: "La varsta de 15 ani eram deja foarte cunoscut in orasul meu natal, Buzau. Deoarece cantam bine si muzica populara, mergeam si la nunti. Castigam binisor, aveam si eu bani de buzunar. Odata m-au invitat unii sa le cant in curte. Pusesera cortul, curtea era mica, nici ca aveam loc sa ma desfasor. In cele din urma mi s-a propus sa-mi fac numarul din santul ce traversa curtea. Ce era sa fac? M-am conformat, dar ce conteaza? Pana la urma am ajuns si pe cele mai mari scene ale lumii".

Cantau catarate pe boxe

Pe vremea cand formau trupa de succes Andre, Andreea Balan si Andreea Antonescu au cantat pe boxe: "Da, chiar asa, pentru ca eram mici de statura, organizatorii unui spectacol in Discoteca Maxx din Bucuresti ne-au spus ca suntem cam mici de statura si nu ne vad spectatorii. Au avut ideea de a ne urca pe boua boxe, dar nu prea am mai dansat, caci ne era frica sa nu ne rupem picioarele", spune Andreea Balan. (SIMONA ECOVOIU)

×
Subiecte în articol: antimonden scenă