x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cine ne fredoneaza cu Mamaia 2004

Cine ne fredoneaza cu Mamaia 2004

21 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Festivalul de la Mamaia se apropie si deja se pune de un mare scandal. Sectiunea Slagare nu va cuprinde cele mai populare piese ale anului.
SEBASTIAN S. EDUARD, CRISTINA OLOGEANU

Sectiunea Slagare ar trebui sa cuprinda cele mai populare cantece din perioada 1 august 2003 - 18 iulie 2004. Cele care ne vin in cap - vorba cantecului - "pana numar la trei". Numai ca de la a lista cele mai valoroase cantece si pana a urca trupele pe scena festivalului de la Mamaia e drum lung.

SELECTIE. Pentru Slagare, selectia se face pe baza difuzarilor pieselor la radio (Topul Airplay) si a vanzarilor, conform cifrelor furnizate de ORDA. Cum vanzarile sunt mai mult decat modeste, cel care conteaza este, in primul rand, topul care spune de cate ori piesa a fost auzita pe radio. Pentru aceasta exista Romanian Top 100 Singles Chart. Conceptul si realizarea acestui top au apartinut Casei de discuri Media Services (licentiat Sony Music), insa anul trecut drepturile au fost vandute catre Vento Consultanta SRL. Cei de la Vento compileaza clasamentul national si produc emisiunea Romanian Top 100 Radio Show, difuzata pe un numar de 56 statii radio cu o acoperire de peste 100 orase mari din Romania. In final, topul este principalul ghid pentru alegerea pieselor pentru Sectiunea Slagare.

LA ZI. Anul acesta, Vento a fost solicitata, ca de obicei, sa prezinte situatia pieselor romanesti cantate la radio in perioada 1 august 2003 - 18 iulie 2004. Vento a oferit organizatorului un top extins - primele 30 de piese. Peste cateva zile, cu surprindere, ei au aflat ca primele 30 de pozitii sunt insuficiente si mai este nevoie de un numar suplimentar sub motivul ca "trupele mari nu vor ajunge la festival sau nu vor sa vina".

Lucrul este, intr-un fel sau altul, confirmat si de dl Cristian Zgabercea, directorul Directiei pentru Cultura din cadrul Consiliului Judetean Constanta.

Conform unei liste preliminare, din cele mai tari zece piese nu vom putea asculta decat doua. Practic, numai Nicola si Directia 5 au confirmat ca vor veni. Printre marii absenti numarandu-se nume precum Class, Voltaj, Holograf, 3rei Sud Est sau O-Zone. Daca e sa luam "la puricat" chiar Top 30 observam ca dintre 30 de trupe numai 13 au confirmat prezenta - majoritatea situandu-se in cea de-a doua jumatate a clasamentului.

Vin, asadar, DJ Project, Simplu, Hi-Q, Cream, Aktiv, Acent, dar nu prea ii vom vedea in sectiune pe Cargo, Stefan Banica Jr., Ca$$a Loco sau Loredana. Cu toate acestea, Stefan Banica Jr., Simplu cu Marius Moga si Cream, Directia 5 si Loredana Groza sunt cei care vor sustine recitaluri la Festivalul de muzica Mamaia 2004.

FINAL. A cui este vina? A cantaretilor care nu vin pentru ca nu sunt remunerati sau a organizatorilor, care au spus ca este un concurs si participa la el numai cine vrea sa castige.

Sa castige… ce? Un trofeu care insemna din ce in ce mai putin in ultima perioada? Este normal ca unii sa prefere sa castige cate 200 de dolari pe seara in loc sa faca voluntariat? Este normal sa refuzi sa participi pentru ca trebuie sa canti live? Cine, de fapt, ne fredoneaza cu Festivalul de la Mamaia?

TOP 30

  • Class - "Pentru dragoste"
  • Nicola - "Dincolo de noapte e zi" *
  • Voltaj - "Eu cu mine"
  • Holograf - "Dragostea mea"
  • 3Rei Sud Est - "Clipe"
  • O-Zone - "Chitarele"
  • Simplu&Cream - "Jumatatea ta
  • Nicola - "Iti multumesc" *
  • O-Zone - "Dragostea din tei"
  • Directia 5 - "Unde esti" *
  • Andra & Tiger 1 - "Vreau sarutarea ta" *
  • Cassa Loco - "Ce bine imi pare ca ai luat teapa"
  • DJ Project - "Lumea ta" *
  • Simplu - "O secunda" *
  • HI-Q - "Poveste fara nume" *
  • Corina & Pacha Man - "Noi doi" *
  • Akcent - "Suflete pereche" *
  • Activ - "Doar cu tine" *
  • Cream - "Inchide ochii" *
  • Cargo - "Daca ploaia s-ar opri"
  • Stefan Banica Jr. - "Am s-o astept mereu"
  • Sistem - "O noua zi"
  • Sistem - "Sperantze"
  • Holograf - "Fara ea"
  • Dana - "Zbor" *
  • Emanuel - "Nu te pot ierta" *
  • Emanuel - "Pentru amandoi"
  • Pepe - "Toata fericirea mea" *
  • Holograf - "Suflet pereche"
  • Loredana - "Femeia ta"

    Artistii cotati * au confirmat participarea

    "Nu credem in facaturi"

    Am contactat patru reprezentanti ai formatiilor din topul celor mai bune piese romanesti, formatii care nu se regasesc pe lista participantilor la sectiunea slagare.

    ZOLI DE LA SISTEM: "Intr-adevar, am fost sunati de organizatori in urma cu o saptamana sa ne invite sa participam la sectiunea slagare. Dar am refuzat participarea. Nu pentru ca nu am avea sanse sa castigam. Avem piese foarte bune, dar la mai toate concursurile din Romania s-a dovedit ca au fost alesi castigatori nu participantii cei mai buni. Nu credem in facaturi".

    LEONARD MUHA DE LA CA$$A LOCO spune ca, din cate stie el, prin invitarea lor la sectiunea slagare s-a incalcat o "traditie" a festivalului. "Pana acum participau numai cantece de dragoste, cu versuri de genul te-am iubit si te iubesc. Or, noi numai cantec de dragoste nu avem. Noi cantam despre tepe. Nu vom veni la Mamaia pentru ca deja am semnat niste contracte pentru perioada in care se desfasoara festivalul. Si oricum, nu ne-am fi integrat in peisaj".

    ADI BARAR DE LA CARGO ne-a declarat ca a fost sunat de organizatori in repetate randuri. Ultima oara fiind la inceputul acestei saptamani. "Nu am acceptat invitatia lor pentru ca nu ne potrivim in peisaj. Am fi participat poate daca exista o sectiune doar de rock, nu pop-rock. Aici nu e vorba de castigat, pentru ca sunt absolut sigur ca, daca am fi participat, am fi castigat".

    HOLOGRAF. O alta trupa de calibru care nu se regaseste pe lista este Holograf. Managerul formatiei, George Stirbei, ne-a declarat ca a primit invitatia de a participa la Mamaia in urma cu 2-3 saptamani. "Noi deja avem semnat un contract foarte important pentru acea perioada. De la 27 august vom pleca in turneul Holograf&Friends. Si oricum, dupa cei 27 de ani de cand s-a infiintat trupa nu cred ca mai are rost sa participe la vreun concurs. Trupa deja este cunoscuta. Am fi venit la Mamaia, daca nu aveam alte concerte de onorat. Dar am fi mers la Mamaia numai in recital".

    COCKTAIL

    MARIA CIOBANU NU VREA LA MARE. Interpreta sufera de ani buni de astm bronsic. Cu toate ca i-au fost recomandate de catre medici expunerile cat mai dese la soare, solista de muzica populara spune ca prefera mai mult aerul de munte, dar nu recunoaste ca razele solare ii fac bine sanatatii. (Cristiana Mitroi)

    DAN NEGRU FACE PE PROFESORUL. De astazi, prezentatorul pleaca in Spania sa se scoleasca. Nu merge taman in tara lui Cervantes sa urmeze cursurile vreunei facultati. Ci este chemat la specializare de catre parintele emisiunilor de divertisment: Valeriu Lazarov. "Este vorba despre cursurile de pregatire pentru noul sezon al emisiunii «Ciao, Darwin 3»." Dupa ce va invata de la Lazarov cum sa asigure audiente cel putin la fel de bune ca la editiile anterioare, Dan va pleca la Varsovia. Nu in vacanta. "Au cumparat si polonezii formatul emisiunii si vor incepe difuzarea ei de sapamana viitoare. Iar eu merg la ei sa le mai spun cate ceva despre acest tip de emisiune", spune Dan cu modestie. De fapt, el va fi un fel de profesor pentru echipa polona de la "Ciao, Darwin!". (Cristina Ologeanu)

    EUGEN MIHAESCU ISI FACE PROIECT SOLO. Liderul trupei Krypton este in culmea fericirii ca tocmai a semnat un contract cu "Cat Music Media Services", casa de discuri care are in ograda sa cei mai multi artisti din Romania. "Luna viitoare vom lansa un nou material discografic care va contine 12 piese si la care lucram de opt luni." In paralel, Eugen a demarat un nou proiect muzical. Dar el vrea sa asigure publicul ca face acest lucru nu pentru ca ar vrea sa paraseasca trupa lui de suflet. Alaturi de Gabi Golescu - impreuna cu care in urma cu 15 ani a pus bazele trupei Krypton - Eugen lucreaza la un album de "Irish music". Pe romaneste - muzica irlandeza. Ce-i drept, proiectul este la inceput, in momentul de fata trupa celor doi - Acoustic Park - avand finalizate doar trei piese. "Sunt la 50 de metri de a semna un contract cu o casa de discuri. Alta decat Cat, pentru ca mie imi place sa imi pun merele in mai multe cosuri." Pana la lansarea primului album Acoustic Park insa mai este drum lung. (Cristina Ologeanu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden mamaia