x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ducu şi Moţu Pittiş, prin California şi Italia

Ducu şi Moţu Pittiş, prin California şi Italia

de Catalina Iancu    |    24 Iun 2007   •   00:00
Ducu şi Moţu Pittiş,  prin California şi Italia
Sursa foto: Ovidiu Predescu/

Turneu peste Ocean, cu oprire in San Francisco şi căutare pe Google. Acesta a fost traseul pe care l-au urmat, recent, Ducu Bertzi şi Moţu Pittiş.

Cei doi prieteni au susţinut, nu demult, un concert caritabil la Washington. Fondurile strănse au fost donate pentru construirea unei biserici romăneşti, "Sfăntul Apostol Andrei", din statul Maryland.

SPECTACOLE IN LANŢ. După recitalul amintit, folkiştii au plecat spre San Francisco, unde au avut o altă serie de concerte. Artiştii au fost oaspeţii comunităţii romăneşti din Silicon Valley şi i-au incăntat cu un spectacol extraordinar de muzică şi poezie. Astfel, Casa Romănă din Hayward, CA s-a umplut pănă la refuz. Evenimentul a fost pus la cale de organizaţia romănilor din nordul Californiei, cu ajutorul Laurei Toma şi cu sprijinul Institutului Cultural Romăn din Bucureşti. Apoi, o altă surpriză s-a ivit la orizont: din partea romănului Ovidiu Predescu, Ducu şi Moţu au primit invitaţia de a vizita sediul Google din Mountain View. Aşadar, au dat o "căutare" pe Google, nu cu mouse-ul, ci... cu ochii lor. Ce i-a impresionat? Normalitatea cu care lucrează americanii. "Muncesc in echipe de minimum trei-patru persoane, se imbracă lejer, unii stau cu rucsacul lăngă ei, fiind gata oricănd să se ducă la alte treburi după ce-şi termină programul. La maximum 50 de metri au la dispoziţie cafea, sucuri proaspete, fructe, toate gratis, au un prănz gratis, in plus există restaurante prin preajmă, mai ales cu specific asiatic, fiindcă sunt foarte mulţi chinezi şi japonezi acolo. Google are 12.000 de angajaţi. Noi am vizitat clădirile 33 şi 44, acolo de unde a inceput practic Google-ul", ne-a declarat Ducu Bertzi.

Tot in San Francisco au mers pe strada unde a inceput mişcarea hippie. Au văzut casa lui Jimmi Hendrix, "un loc in care e numai poezie. E un cartier plin de cluburi arhipline. Peste tot vezi hippioţi care căntă, cu rucsacul lăngă ei, magazine cu suveniruri...", ne-a povestit Ducu. L-a impresionat un bătrăn care vindea lucrări de ceramică, vase in care, spunea el, poţi să ţii zăne şi spiriduşi. Aşa că Ducu a luat acasă căteva cupe. Mai rămăne să găsească zănele...

GIULEŞTINA IN SAN FRANCISCO! Unul dintre romănii stabiliţi acolo a aflat că va sosi un membru de seamă al Senatului. Era vorba despre Senatul Clubului Rapid, deci despre Moţu Pittiş. Aşa că omul nostru a venit să plimbe "senatorul" cu un BMW cu numărul de inmatriculare FC Rapid, vopsit in alb-vişiniu şi pe capota căruia scria mare căt capul motanului "Giuleştina". Apoi au fost la "Forest Gump", un magazin cu tot felul de suveniruri asemănătoare scenelor din celebrul film: "O copie a pantofilor celebrului personaj interpretat de Tom Hanks se află la uşă şi poţi să-ţi face poze cu ei, poţi cumpăra tricouri cu replici din film, ne-am luat şi de-acolo multe cadouri", ne-a mai povestit Ducu.


BACĂUL DIN ITALIA. Din America au schimbat fusul orar şi au plecat direct la Torino la... "Zilele Bacăului". Care este legătura? Cică in jur de 110.000 de romăni trăiesc in Torino, dintre care vreo 60.000 sunt numai din zona Bacăului! De altfel, cele două oraşe sunt infrăţite. Artiştii le-au adus conaţionalilor din Italia, la fel ca şi celor din America, "Un pic de Romănia". Ce i-a impresionat cel mai mult pe artişti au fost spectatorii, care nu şi-au putut stăpăni lacrimile cănd i-au ascultat şi le transmiteau prietenilor, prin telefon, concertul in direct.

×
Subiecte în articol: antimonden ducu