x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Final de festival - Vaya con Dios, la Callatis

Final de festival - Vaya con Dios, la Callatis

de Dana Andronie    |    17 Aug 2006   •   00:00
Final de festival - Vaya con Dios, la Callatis

Cele sapte zile si sapte nopti de Callatis s-au facut scrum. Marti seara, Vaya con Dios a tras cortina pe scena din Mangalia. 53 de ani si 50 de minute de live. Dani Klein s-a descurcat onorabil pentru varsta ei. A avut orchestra foarte buna (care a ajutat-o enorm) si doua mixere de sunet speciale, in valoare de 300.000 de euro fiecare.

DJ Project, Elena, Analia Selis, Valentino&Korekt si Morandi au incalzit cei 50.000 de spectatori de la Callatis. Organizatorii festivalului nu puteau sa traga linistiti obloanele fara sa apara un alt scandal, provocat, bineinteles, de pauza publicitara. Din nou cineva a fost scos din emisie cand balul era in toi. Morandi (victima) a dat vina pe DJ Project, acuzandu-i pe membrii formatiei ca din cauza lor - care au cantat mai mult decat era in program - n-au mai aparut la televizor. "A fost extraordinar la Callatis! Promitem ca nu vom mai veni! Vom canta doar la petreceri de liceu", si-a varsat oful Randi in direct la emisiunea dopo festival a lui Catalin Maruta. Iete braul! Ce s-o face Festivalul Callatis fara Morandi! Intre noi fie vorba, Randi a cantat ca din butoi. Probabil, sunetul i-a stricat bunatatea de voce care este (sau nu).

CONSUM. In fiecare seara de cand a inceput festivalul, cerul a fost scena de desfasurare a concursului de artificii. Pyro-tehnica Transilvania a iesit invingatoare, castigand marele premiu in valoare de 1.500 de dolari. Ca sa va dati seama cat de aprinsa a fost bolta cereasca, va spunem ca s-a tras peste o tona si jumatate de artificii in toate cele sapte seri. Ba mai mult chiar, pentru a va face estimativ o idee cata energie (nu numai electrica) s-a consumat, va oferim cateva cifre care vorbesc de la sine: 6.200 de litri de motorina consumati de cele doua grupuri electrogene; 750 KV/h puterea de consum; peste 5.000 de litri de apa (plata si minerala), peste 15 tone de echipament (sunet, lumini), peste 500 de minute de convorbiri la telefonul mobil etc.

JOHNNY CU ZURGALAI. Ei acum, doamnelor si domnilor, intra in scena Dani Klein! Solista belgiana a facut fata celor 50 de minute de live (incluse in contract), desi la un moment dat a dat semne disperate de oboseala. A interpretat si piesa "Johnny, the boy for me", pentru care diva se afla in proces cu UCMR-ADA. Piesa este inspirata din "Sanie cu zurgalai", compusa de Richard Stein, nu de Les Paul, asa cum apare pe albumul trupei Vaya con Dios. Intrebata fiind la conferinta de presa despre drepturile de autor ale acestei piese, Dani Klein a intors-o mai ceva ca la Ploiesti. Nei, nah, nah, se mai intampla si pe la rude-mparatesti!

Recitalul sustinut de Vaya con Dios nu ne-a impresionat, asa cum era de asteptat. Ne-au impresionat, in schimb, artificiile care au rasarit imediat dupa ce Dani Klein a terminat de interpretat slagarul de succes international "Nah, neh, nah". Nu stim daca diva n-a fost lasata intentionat de organizatori sa faca un bis sau chiar ea a cerut sa nu fie solicitata pentru a-si prelungi concertul. Cert este ca artificiile le-au inchis gura si cascat ochii celor 50.000 de spectatori din portul turistic Mangalia.

TUPEU DE VEDETA
Spectaculos tupeul lui Dani Klein de a canta, in fata a 50.000 de spectatori romani (ca sa nu mai punem la socoteala milioanele de telespectatori), o melodie care a mai facut o data cariera juridica printr-un proces de plagiat. In anii ’50, compozitorul american Les Paul s-a gandit ca "Sanie cu zurgalai" e atat de frumoasa, ca merita sa fie a lui. Urmasii lui Richard Stein l-au dat in judecata si au castigat. In 2000, piesa i-a placut si belgiencei cu nume de "drum bun", Vaya con Dios. Dar, probabil, nu i-a placut si compozitorul original, asa ca l-a ales pe plagiator. In consecinta, autorul melodiei "Johnny, the boy for me" de pe albumul vedetei este... Les Paul. Procesul, intentat in 2002 de UCMR-ADA producatorilor albumului, este in toi. Nu ne putem reprima totusi uimirea (ca sa nu spunem indignarea): cum sa te duci in casa celui de la care ai furat ceva cu obiectul in mana, ca si cand ar fi al tau? Traim in Europa si asta ne ocupa tot timpul.
×
Subiecte în articol: antimonden