x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Gala "Om Bun" - Folkul e din nou rege!

Gala "Om Bun" - Folkul e din nou rege!

de Dana Andronie    |    06 Mai 2006   •   00:00
Gala "Om Bun" - Folkul e din nou rege!

Florian Pittis a fost maestrul de ce-remonii si a inmanat echipei natio-nale de folk Diplomele de Excelenta acordate de Jurnalul National.

"Se acorda doamnei Tatiana Stepa DIPLOMA DE EXCELENTA pentru eroismul neconditionat pe linia intai a muzicii folk si pentru tinerete-fara-batranete." Cam asa a inceput joi seara Gala "Om Bun" de la Sala Palatului.

A fost doar una dintre cele zece diplome acordate de Jurnalul National prin intermediul lui Florian Pittis, maestrul de ceremonii. Diplomele au fost in numar de zece: noua de Excelenta si una de... "incorporare in Armata Muzicii Folk". Aceasta din urma a fost acordata lui Stefan Tivodor, profesorul de engleza care cantase pentru prima data in fata publicului vara trecuta la "Folk You!". Mai greu a fost cand Motu a trebuit sa-si acorde singur diploma. Pana la urma a reusit.

DEMONSTRATIE. Gala "Om Bun" a fost un concert-maraton care a tinut de joi pana vineri. Adica a inceput joi la ora 19:30 si s-a terminat vineri la ora unu. Sala Palatului a fost aproape plina. De multa, foarte multa vreme, folkul nu mai beneficiase de atata lume adunata la un loc (4.000 de spectatori). A fost o demonstratie de forta a valorii, dar si un act de justitie, de reasezare a folkului in drepturile lui.

Prezentatorul spectacolului, Ada Milea, n-a aflat ca e prezentator decat atunci cand a fost anuntata sa vina pe scena. Organizatorul Galei, Victor Socaciu, ii pregatise aceasta surpriza.

Profu’ Stefan Tivodor a urcat pe scena descult, asa cum debutase. A cantat cu nodul in gat, sufocat de emotie, si cu chitara dezacordata.

Momentul Vasile Seicaru a fost printre cele mai tulburatoare. Inainte ca el sa-si inceapa recitalul, in culise a venit o femeie care i-a inmanat un dar. Era un plic pe care Seicaru l-a deschis emotionat, cu gesturi sperioase. A scos din el o esarfa, a privit-o cateva momente, apoi a pus-o in cutia chitarei... A facut-o cu o frenezie neobisnuita, ca si cand ar fi facut o ofranda... Femeia care ii adusese esarfa era mama sotiei lui, care a decedat anul trecut. Pentru ea, pentru sotia sa moarta a cantat Vasile Seicaru...

STANCULESCU, FARA OCHELARI! Doru Stanculescu n-a prea fost in voce. A avut in schimb ochelari de soare, pentru care si-a cerut scuze... Facuse o operatie la ochi si a promis salii ca de acum incolo va veni pe scena chiar si fara ochelari de vedere... Umor de folkist.

Un alt moment emotio-nant a fost recitalul Tatianei Stepa. Toate cantecele ei au sunat altfel, intens si penetrant, cu o voce care, parca, acum se elibera, ca o pasare fugita din colivie. Iar sala a cantat impreuna cu ea.

RESPECT. Tatiana Stepa a cantat dumnezeieste, iar sala a ingenuncheat in fata ei

STRATAN SI FIICA. Si Stratan a reusit sa emotioneze sala. A urcat pe scena alaturi de fiica sa, Cleopatra, in varsta de 3 ani. Micuta vedeta a smuls salii ropote de aplauze, pentru ca, de fapt, ea a cantat, tatal ei multumindu-se s-o acompanieze.

Ducu Bertzi a facut echipa cu Motu Pittis, Mihai Nenita si Marius Batu, realizand un superconcert in concertul mare. Au fost si momente neprevazute. Mircea Baniciu s-a pomenit pe scena cu o tanara femeie care l-a luat in brate si nu i-a mai dat drumul vreo cinci minute. A incercat el sa se scuze, sa se desprinda politicos, s-o dea pe gluma ("Daca ma iubeste femeile...") etc., dar nimic! Sala incepuse sa rada, Pittis intrase in panica... Pana la urma, a venit cineva din culise si a desprins-o de Ba-niciu, care a rasuflat usurat...

Gala s-a terminat cu o "Vanare de vant" cantata de cateva "excelente" ale folkului, in frunte cu Pittis, la care s-a atasat din mers si Mircea Florian, aflat intamplator prin culise.

NATIONALA DE FOLK. A fost o victorie clara a "Nationalei de Folk", avand ca miza titlul "Folkul Rege", pe care l-a castigat detasat. Galeria si suporterii au fost si ei la inaltime. Florian Pittis a incheiat ceremonia cu celebrul sonet al lui Shakespeare si invitatia din final: "Daca v-au placut bufonii/Mai poftiti si maine seara!". Gala-maraton a fost inregistrata si poate fi vizionata integral pe www.radio3net.ro.

FRUMOS
"Domnul Florian Pittis primeste Diploma de Excelenta pentru cat si cum gandeste, pentru ca e MOTU folkului si pentru ca a ramas... Asta nu pot sa o spun... Dar, hai... «cel mai frumos din orasul acesta»"
Florian Pittis pentru Florian Pittis

PREMII PERSONALIZATE
Diplomele acordate de Jurnalul National au facut parte din show. Au fost intampinate cu simpatie atat de public, cat si de "andrisanti": Florian Pittis, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Vasile Seicaru, Doru Stanculescu, Victor Socaciu, Tatiana Stepa, Ducu Bertzi. Fiecare folkist a primit un premiu personalizat. Astfel ca domnul Mircea Vintila a fost premiat cu Diploma "Folk You!" pentru ca are CIOCU tare in triluri folk si pentru consecventa intrebarilor inocente ("Un’ te duci tu, mielule?") sau, pur si simplu, pentru "foaie verde de albastru!". Iar Ducu Bertzi pentru "performanta de a fi imblanzit Floarea de Colt, pe care a sadit-o in gradina unei melodii imprejmuite cu gard din lemn maramuresean. Si pentru tot gardul, si pentru toate gradinile".
×
Subiecte în articol: antimonden pittiş florian florian pittis folk