x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Joaquín Cortés, in premieră!

Joaquín Cortés, in premieră!

de Dana Andronie    |    07 Noi 2007   •   00:00
Joaquín Cortés, in premieră!
Sursa foto: CESAR RANGEL/

Ambasadorul poporului roomani la Parlamentul European, magicianul dansului, "ţiganul universal", cel care poartă cu demnitate numele Joaquín Cortés, va exulta pe o scenă din Romănia la 19 decembrie.

"Zapatos Blancos" - Costume de Jean Paul Gaultier


Ambasadorul poporului roomani la Parlamentul European, magicianul dansului, "ţiganul universal", cel care poartă cu demnitate numele Joaquín Cortés, va exulta pe o scenă din Romănia la 19 decembrie.

Admirat de Sting, Eric Clapton, Mira Sorvino, Emma Thompson, reinventatorul dansului flamenco in secolul al XXI-lea aduce la Sala Palatului in premieră europeană "Zapatos Blancos".

"Frumuseţea nu-i o dorinţă, ci un extaz. Ea nu-i gura insetată, nici măna care cere. Ci, mai degrabă, o inimă inflăcărată şi un suflet vrăjit", spunea Kahlil Gibran. Ei bine, Joaquín Cortés reprezintă acea frumuseţe pe care a descris-o "profetul" Gibran. Magicianul dansului a inceput in 1992, cu spectacolul "Cibayi", cuvănt ce semnifică in limba roomani "minunată". Show-ul a avut premiera la Teatrul Champs élysées din Paris, pentru ca apoi să intre in circuitul unui turneu care a cuprins Franţa, Italia, Japonia, America Latină şi Statele Unite ale Americii. Cu "Pasion Gitana" (operă pe care i-a dedicat-o bunicului său), Cortes a imbinat spectaculos muzica şi dansul flamenco, aducănd un omagiu rasei şi culturii ţigăneşti. La acest proiect, costumele au fost croite de Giorgio Armani. De atunci, din 1995, la "minunile" create de maestro, realizarea costumelor şi-a asumat-o renumitul designer. Insă, la spectacolul de la Bucureşti, Joaquín Cortés se va mişca dumnezeieşte (cum altfel?!) in costumele marca Jean Paul Gaultier.

DIN INTERIOR. Artistul a demonstrat de atătea ori pe scenă calităţile de artist-vrăjitor, iar dincolo de ea şi-a arătat bunătatea sufletului său. A dansat la Teatrul Grand Via din Madrid timp de trei săptămăni, donănd o mare parte a incasărilor fundaţiei care-i poartă numele şi care luptă pentru integrarea populaţiei de roomani. De asemenea, a colaborat cu Fundaţia Rava din Italia pentru construirea unui spital pentru copii in Haiti. In noiembrie 2006 a fost numit ambasadorul poporului roomani la Parlamentul European. Frumuseţea din interior are şi ea, se pare, o contribuţie la frumuseţea scenică pe care Joaquín Cortés ne-o oferă cu generozitate la fiecare spectacol al său.

dana.andronie@jurnalul.ro

BAZA

"Flamenco reprezintă doar baza, fiindcă este ceva nativ, insă pregătirea mea profesională este mai mult de atăt"

Joaquín Cortés

Â

Casa e deschisă

Music Management şi Dracula (Asociaţia culturală de teatru, muzică şi film) sunt responsabili de prezenţa lui Joaquin Cortes pe plaiurile mioritice. Biletele pentru "Zapatos Blancos" de la 19 decembrie, ora 19:00, se pot procura de la Sala Palatului, Magazinul Muzica, Teatrul Naţional, Teatrul Nottara, Opera Naţională Bucureşti, magazinele Carrefour, magazinele Diverta, staţiile de metrou Unirii 1 şi 2.

×
Subiecte în articol: antimonden cortã joaquã joaqu