x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden O tabara se prapadeste pe Strada Eternitatii

O tabara se prapadeste pe Strada Eternitatii

03 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Anul acesta, in medie, doar un sfert din capacitatea de cazare a fost ocupata. Guvernul a gasit de cuviinta sa umple randurile cu elevi saraci, care nu au vazut niciodata marea.
ALEX NEDEA

Sever, un tanar negricios, bajbaie neincetat cu mana pe fundul elevei Loredana. El e major, ea e minora, dar nu conteaza varsta, ca ei ii place tot la Sever, iar lui Sever ii place la ea… nu stie, ridica tamp din umeri. S-au cunoscut acum doua zile in Tabara Tuzla. La Disco s-au sarutat, el venise din sat cu gasca, la distractie. Ea a primit de la Prefectura categoria de dezavantajata social plus un bilet gratuit in tabara la mare.

RAU DE MERS. La Tuzla era odata frumos. Mult tineret. Pe vremea lui Ceausescu, zice administratorul taberei, era totul organizat, se lucra la capacitate maxima - cate locuri, atatia oameni. Veneau si sportivii acolo, in cantonament. Acum, in casutele din lemn, subrede si cu vopseaua scorojita, nu se mai vine ca atunci. Cand Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar, cea care o administreaza, a deschis sezonul la mijlocul lunii iunie, nici un elev nu venit la Tuzla. Iar la Eforie Sud, de exemplu, venisera aproape pana la capacitatea maxima de atunci - 100 de paturi disponibile, aproape 100 de clienti. "E putina lume pentru ca e din cauza ca e plaja departe", se balbaie Constantin Craciun, administratorul taberei. Pana la paja "mergi de-ti vine rau", 3 kilometri, faci o ora dus-intors. Cei "de sus" au incercat sa dreaga inconvenientul si au dat autocar care sa ii duca pe copii la balaceala si sa-i si aduca la ora trecuta stabilita in program.

PREZERVATIVE PENTRU COPII. Gasim Tabara Tuzla pe Strada Eternitatii. Intram pe o poarta deschisa larg, trecem pe o alee "semanata" cu prezervative, folosite si aruncate la voia intamplarii. Loredana, o eleva care statuse de sapte zile acolo, ne zice ca in tabara au avut de-a face cu gandaci, ca apa calda a prins rar de tot. Cosurile de gunoi sunt pline, ca, cica, asa e cand pleaca copiii acasa. Toaletele turcesti, ruginite, put. "Am adus toalete din acestea cu bazin cu buton. Dar copiii nu stiu sa le foloseasca, ca nu gasesc aia de tras apa", vorbeste administratorul despre "noua tehnologie" implementata in WC-uri. O gasca de copile tocmai ies de la masa, le-a placut mancarea cat au stat la Tuzla. Au fost aduse gratuit in tabara. Ana Maria, eleva in clasa a XII-a in Bucuresti, a venit pentru prima oara la mare. "A fost frumos, dar nu ca in filme. Cand am ajuns pe plaja era ca si cum m-as fi dus la strand, la Timpuri Noi (in Bucuresti - n.r.)", spune Ana. Si Raluca a vazut la Tuzla marea intaia data. Si a fost frumos. Stie sa inoate si a reusit sa salveze de la inec o colega care se impiedicase "ca proasta" la mal si nu se mai putea ridica.

LOLEK SI BOLEC. Elevelor le-a placut cand au fost sa vada rasaritul, la ora patru dimineata erau pe plaja. "Am mers pe jos pana acolo de ne-a venit rau." Fetele se plang ca in tabara e discoteca doar pana la ora 24:00, dupa care, nefiind alta distratie prin tot satul Tuzla, trebuiau sa se culce. Nu s-au indragostit de nimeni la dans, ca "baietii sunt tarani, sunt vai de capul lor, nu se poarta frumos si nu siu sa vorbeasca cu o fata". Administratorul incearca sa mai dezmorteasca atmosfera in ograda lui si le-a pus liceenilor… umor cu Lolek si Bolec. A adus si trei copile sa le danseze elevilor. Se lauda nea Craciun cu cei 60 de elevi si profesori din Brasov care au venit din proprie initiativa la Tuzla, nu precum ceilalti - trimisi de Guvern.

MINCIUNI LA CUMPARARE. Lucia Sarmasi, insotitoarea grupului de la Brasov, ne spune cum de s-a nimeri in tabara fara cautare: "Tuzla ne-a ales pe noi, nu noi pe ea. Cand am cumparat bilete in martie nu mai erau locuri la Eforie Nord, unde am fi vrut sa ajungem. Anul trecut, tot aici am nimerit. Am stat la casutele din lemn, unde nu te poti odihni din cauza zgomotului facut de cei de la etaj si mai sunt si mobilate doar cu un prapadit de dulap." Plus ca la Agentie i se spusese ca la Eforie Nord e 4.500.000 pe sejur, lucru neadevarat, cineva umflase pretul cu 2 milioane de lei. Sejurul in Tuzla e 1.800.000, cel din Eforie Nord - 2 milioane, spun cei de la agentia din Constanta. Din cauza plajei mult prea departe de Tuzla s-a scazut pretul pe ziua de cazare si, scazandu-se pretul, administratorul a redus si numarul celor din personal. Nu mai sunt bani decat pentru un singur portar care sa pazeasca noaptea, ziua casutele fiind lasate de izbeliste. Nestingherit de cei prea putini care mai vin la Tuzla, vecinul din spate si-a facut podet peste gardul de 2 metri al taberei, si-a batatorit carare, sa ajunga omul mai repede in sat.

INOVATIE

"Am adus toalete din acestea cu bazin cu buton. Dar copiii nu stiu sa le foloseasca, ca nu gasesc aia de tras apa"

DEZAMAGIRE

"Tuzla ne-a ales pe noi, nu noi pe ea. Cand am cumparat bilete in martie nu mai erau locuri la Eforie Nord, unde am fi vrut sa ajungem. Anul trecut, tot aici am nimerit. Am stat la casutele din lemn unde nu te poti odihni din cauza zgomotului facut de cei de la etaj si mai sunt si mobilate doar cu un prapadit de dulap" - Constantin Craciun administratorul taberei

TRANSFER

"Eram incantati ca suntem trecuti pe liste la Navodari, ca acolo voisem sa ajungem. Dar nici cu o saptamana inainte de a pleca am fost anuntati ca nu mai mergem la Navodari, ci la Tuzla", spune un profesor insotitor al unui grup de elevi saraci, care au beneficiat de gratuitate. Mihai Scarlat de la Agentia Taberelor si Turismului Scolar din Constanta spune ca acesti copii au fost mutati la Tuzla pentru ca nicaieri in alta parte nu mai era loc. In toata perioada vacantei de vara vor beneficia de gratuitate in taberele de pe Litoral cam 16.000 de elevi cu situatii sociale speciale. Acestia au fost selectati din toate judetele tarii, cu ajutorul prefecturilor.
×
Subiecte în articol: antimonden tabăra tuzla