x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Panama Papers: Isabelle Adjani, acuzată de fraudă fiscală pentru sume uriașe

Panama Papers: Isabelle Adjani, acuzată de fraudă fiscală pentru sume uriașe

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2023   •   15:00
Panama Papers: Isabelle Adjani, acuzată de fraudă fiscală pentru sume uriașe
Sursa foto: Hepta

Actrița franceză Isabelle Adjani va fi judecată la Paris pentru evaziune fiscală și splălare de bani pentru mai multe sume încasate, printre care și neplata impozitului pentru o sumă de 2 milioane de euro, potrivit AFP.

Isabelle Adjani, actriţă, va fi judecată pentru fraudă fiscală. A "ascuns" o donaţie de 2 milioane de euro

Faptele de care este acuzată s-au petrecut în anii 2013, 2016 și 2017 iar lucrurile au devenit cunoscute prin Panama Papers, o anchetă jurnalistică de amploare, realizată după o scurgere masivă de informații în 2015 de la o firmă de avocatură panameză, prin care au fost dezvăluite eludări ale fiscului de mai mulți oameni de afaceri și celebrități care și-au transferat banii în paradisuri fiscale. 

Actrița va apărea în fața instanței pe 19 octombrie, sub acuzația de evaziune fiscală și spălare de bani. 

"Isabelle Adjani contestă faptele reproşate şi nu a comis nicio infracţiune", au spus avocații săi,Julie Freal-Saison şi Cédric Labrousse, care acuză că dosarul penal este "neîntemeiat şi disproporţionat".

Ea este învinuită că ar fi ascuns "o donaţie de 2 milioane de euro de la Diagna Ndiaye, sub acoperirea unui împrumut, care i-a permis să eludeze 1,2 milioane de euro taxe de transfer". Totodată, şi-a stabilit domiciliul fictiv în Portugalia, permiţându-i astfel să "eludeze alți 236.000 de euro impozit pe venit",.
Diagna Ndiaye este un om de afaceri și preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv din Senegal (Cnoss) şi membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). Ndiaye este naşul unuia dintre copiii actriţei.

"Administraţia fiscală franceză încearcă prin toate mijloacele să reclasifice acest împrumut drept donaţie, în pofida rambursărilor făcute de ani de zile", au explicat avocații actriței. 

Acuzația de spălare de bani privește fapte comise în 2014 între SUA și Portugalia, fiind suspectată  că ar fi "tranzitat, printr-un cont bancar american nedeclarat la fisc, suma de 119.000 de euro, provenind de la o societate offshore, unui beneficiar necunoscut şi destinată unei investiţii în Portugalia", potrivit unei surse din dosar. 

Ancheta a fost deschisă în 2016. iar Isabelle Adjani a fost citată ca titular al unei companii din Insulele Virgine Britanice. Cercetările nu au idenficat fluxurile financiare legate de această firmă dar au descoperit fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Totodată, ea a mai fost acuzată în 2020 de înșelăciune, un consultant financiar spunând că nu i-a plătit 157.000 de euro, pe care îi datora pentru serviciile sale. 

Isabelle Adjani este una dintre cele mai frunoase actrițe din lume, are 68 de ani și a câștigat de 5 ori Premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă. Și-a făcut debutul în teatru înainte de cinematografie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×