x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Pentagonul si Casa Alba, la Mamaia!

Pentagonul si Casa Alba, la Mamaia!

28 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

La romani, tot ce vine din Occident e la mare pret. Am importat, pe rand, sarbatorile specific americane, fast food-urile, muzica. Mania "SUA-UE", ca sa parafrazam melodia celor de la Taxi, a cuprins intreg Litoralul. Ba mai mult decat atat, le-am "furat" si Pentagonul, si Casa Alba.
CATALINA IANCU

Sediul Departamentului american al Apararii s-a pricopsit cu o surata pe malul Marii Negre. E drept, Pentagonul de la noi n-are nici o legatura cu integrarea in NATO sau cu celebrii puscasi marini.

PENTAGONUL. Daca cladirea originala a fost atacata de Ben Laden, fiind transformata, conform bancului, in patrulater, iata ca la Mamaia, Pentagonul sta bine mersi. La noi insa, toate natiile fac casa buna, americanii si arabii stand in aceeasi curte. Numai ca Pentagonul mioritic a importat doar denumirea, caci pe terasa botezata astfel se servesc mancaruri traditionale romanesti. Restaurantul amintit face parte dintr-un complex care mai cuprinde un local cu specific libanez, unul rusesc si unul italian. De altfel, doar la rusi s-a gasit un nume reprezentativ, si anume Puskin, caci partea italiana are denumire cu rezonanta spaniola (Los Palmieros). Lumea se inghesuie la Pentagon fara sa-i fie teama ca arabii de la mesele vecine vor pune la cale vreun atentat. Singurele avioane care zboara dintr-o parte intr-alta sunt cele de hartie, facute de copii.

CASA ALBA. Nici locuinta de serviciu a presedintelui SUA nu a scapat de imaginatia proprietarilor de terase de la malul marii. Numai ca la sora din Mamaia a Cotroceniului din America trabucurile nu sunt la mare cautare. Ba mai mult, Casa Alba e... acoperita cu tigla rosie. Doar racoritoarele sunt aduse "de la mama lor", pentru ca predomina berea romaneasca. Localul e decorat in stil autohton, pe terasa aflandu-se mese si bancute din lemn natur.

Yankeii sositi intamplator aici ar putea servi lejer o pizza si tot felul de preparate din bucataria internationala. Nu lipsesc nici "french fries", mai pe romaneste banalii cartofi prajiti, pe denumirea carora s-a suparat inclusiv George Bush.

Daca la resedinta presedintelui american se servesc preparate sofisticate, gatite de bucatari renumiti, la Casa Alba din Mamaia, clientii isi rasfata papilele gustative doar cu frigarui, friptura sau mititei.

PLAJE. Dupa ce au vazut ce-au ajuns cele mai reprezentative cladiri de peste Ocean, turistul strain ajuns pe la Marea Neagra spera ca macar la Hawaii Beach sa aiba conditii ca in renumitele insule.

Dar pe aceasta plaja gaseste alge si miros de crabi descompusi, adusi de valuri pe nisip. Concluzia sa este ca doar denumirea atrage clientii, dar conditiile sunt cele de la noi.

Si mexicanii sunt prezenti cu celebrul lor "gandac", care da numele melodiei "La Cucarracha". Patronul si-a decorat restaurantul cu vreo 20 de sombrero, prinse cu nituri de garduletul terasei de pe plaja.

CULINARE

La Casa Alba si la Pentagon, turistul roman isi scranteste limba incercand sa comande mancaruri cu nume exotic: Pfeffersteak si Chateaubriand, Fajitas, Jambalaia, Pescado à la Veracruzana. De cele mai multe ori, clientii nici nu stiu ce comanda. Se gandesc ca, daca preparatul are un nume atragator, de ce n-ar fi si gustos. La mare cautare sunt puiul indian, pieptul mexican, ciorba à la greque, rulada frantuzeasca si salata bulgareasca, in timp ce formula "pizza italiana" e deja un pleonasm. Nu orice broasca ajunge "pui de balta parizian", pentru a prelua formula dintr-o reclama la chipsuri. Dar odata ajunse la Casa Alba, scapa de raia proverbiala.

LA STEAGURI

Daca turistii straini care altadata umpleau plajele romanesti s-au reorientat, care spre nisipul turcesc ori grecesc, care spre cel bulgaresc, noua nu ne-au mai ramas decat drapelele tarilor care, odinioara, isi trimiteau "emisarii" sa-si cheltuiasca verzisorii la Marea Neagra. Putine sunt terasele din statiuni unde nu flutura macar un steag. La unii insa sunt la fel de multe ca la sediul ONU. Pe langa stindardele nationale cele mai cunoscute sunt arborate flamurile NATO si UE.

DIVERTISMENT

Catalin Botezatu se imbraca "la indigo"
Serile trecute, creatorul de moda a dat o fuga pe faleza de la Mamaia. Nu era singur, ci insotit de un amic. La fel de "imbracat" ca si Botezatu. Respectiv cu o pereche de pantaloni sucari si o camasa pe masura. Ziceai ca au iesit pe strase in uniforma. (Miruna Mihalcea)

CONDICA DE RECLAMATII

  • DANIELA GYORFI s-a saturat de camerele inghesuite de la Marea Neagra. "Dupa ce ca nici nu stau prea mult prin camera pentru ca bat Litoralul cat e ziua de lunga, seara, cand vin si eu ca omu’ sa ma relaxez, dau peste o hruba amarata si destul de imputita. Nu conteaza chiar asa de mult cate stele au afisate. Am trecut eu si pe la hoteluri de sta mata-n coada si degeaba. M-apuca nebunia cand intru franta-n camera dupa ce-am cantat de mi-a iesit sufletul din mine prin sapte statiuni, vorba vine, si dau sa m-arunc in pat, ca doar sunt lesinata de oboseala, de abia ma mai tin picioarele. Da’ ce sa te-arunci in pat, ca numai ce deschid usa si dau cu capu’ de-un ditamai zidu’. Daca vreau sa deschid usa de la baie, e clar c-am pus bariera intre buda si restul camerei. Iar daca mor de cald si am chef s-adorm cu usa deschisa la balcon, trebuie sa-ndur curentul care-mi bate fix in cap. (Miruna Mihalcea)

  • DANIEL arunca un Buzdugan spre bucatari. Anul acesta, Daniel Buzdugan a fost in trei randuri pe Litoral. Ceea ce l-a nemultumit pe responsabilul cu farsele de la Radio 21 "sunt serviciile proaste si mancarea de doi lei, care insa este foarte scumpa. Le sugerez tuturor celor care vor sa-si petreaca un concediu de vis sa mearga in Italia. Ii asigur ca la aceiasi bani pot beneficia de o servire ca la carte, iar oamenii sunt foarte amabili, spre deosebire de cei de la noi". (Catalina Iancu)

    Jurnalul National, in misiune pe Litoral

    Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.

    Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau dana.andronie@jurnalul.ro
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden casa casa alba alb