x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Petrecere ţigănească in pantofi albi de lux

Petrecere ţigănească in pantofi albi de lux

de Dana Andronie    |    04 Dec 2007   •   00:00
Petrecere ţigănească in pantofi albi de lux
Sursa foto: CESAR RANGEL/

"Pantofii albi" ai "ţiganului universal" Joaquín Cortés se vor dezlănţui, la 19 decembrie, pe scena Sălii Palatului. "Zapatos blancos" este un spectacol in premieră europeană.

"Pantofii albi" ai "ţiganului universal" Joaquín Cortés se vor dezlănţui, la 19 decembrie, pe scena Sălii Palatului. "Zapatos blancos" este un spectacol in premieră europeană.

20 de ani de carieră, 12 milioane de spectatori, 600 de scene diferite pe care a dansat. Toate acestea, la numai 38 de ani. Picioarele lui sunt asigurate pentru suma de trei milioane de euro. S-a născut in Cordoba (Spania), in 1969, şi a studiat dansul clasic incepănd de la vărsta de 12 ani, afirmăndu-se ca solist al Baletului Naţional Spaniol cu mult inainte de vărsta majoratului. A urmat ulterior o carieră independentă, participănd, in spectacole, alături de figuri proeminente ale dansului, ca Maya Plisetkaia, Silvie Guillem şi Peter Schauffuss. In 1992 şi-a creat propria companie de dans, Joaquín Cortés Ballet Flamenco.

INSPIRAŢIE FERICITĂ. Joaquín se numără printre cei mai mari dansatori de flamenco ai lumii, fiind admirat deopotrivă de milioanele de iubitori anonimi ai dansului, dar şi de Sting, Eric Clapton, Mira Sorvino şi Emma Thompson. Spectacolele sale, "Cibayi", "Pasion Gitana", "Soul", "Live", "De amor y odio", au cules aplauzele spectatorilor in turnee triumfale din intreaga lume.

In paralel cu cariera de dansator şi coregraf, Joaquín Cortés s-a lansat şi in cinematografie, jucănd in filmele unor regizori de renume ca Pedro Almodovar, Carlos Saura, Manuel Palacio sau Spike Lee.

Acestea sunt numai căteva repere care exprimă ceva din anvergura şi polivalenţa personalităţii artistice a lui Joaquín Cortés. Music Management şi Asociaţia Culturală de teatru, muzică şi film Dracula au avut, fără indoială, o inspiraţie fericită atunci cănd au decis să-l aducă in Romănia pe marele dansator inaintea Sărbătorilor de iarnă.

Costumele sale la spectacolul "Zapatos blancos", de la 19 decembrie, vor purta semnătura lui Jean Paul Gaultier. Biletele costă intre 100 şi 350 de lei.

"Sunt ţigan şi veţi putea vedea şi voi ce inseamnă o adevărată petrecere ţigănească, cu care, cine ştie, poate că sunteţi obişnuiţi", declara Joaquín Cortés cu ceva timp in urmă in cotidianul spaniol El Pais. E o ameninţare tandră, pe care noi o luăm ca pe o promisiune. De altfel, suntem convinşi că "ţiganul universal" nu va dezamăgi nici de data asta.

dana.andronie@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: antimonden