x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Seniorii nonagenari ai marilor spectacole

Seniorii nonagenari ai marilor spectacole

de Miron Manega    |    07 Ian 2008   •   00:00
Seniorii nonagenari ai marilor spectacole
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Că avem nonagenari in cultura romănească este, fără indoială, un lucru bun. Că sunt foarte puţini nu este tocmai bine. Dar cel mai rău lucru este, cu certitudine, rarefierea pănă aproape de dispariţie a reperelor majore.

DE AUR


Că avem nonagenari in cultura romănească este, fără indoială, un lucru bun. Că sunt foarte puţini nu este tocmai bine. Dar cel mai rău lucru este, cu certitudine, rarefierea pănă aproape de dispariţie a reperelor majore. Cultura spectacolului numără, la ora actuală, doar trei nume care mai fac legătura cu perioada de aur a acestui domeniu: Gaby Michailescu, Dina Cocea, şi Colea Răutu.

GABY MICHAILESCU este decanul de vărstă al acestei venerabile comunităţi (s-a născut la 14 decembrie 1910). Impresar de teatru, cronicar dramatic, memorialist, el este (incă) portavocele unei lumi ce nu trebuie lăsată să moară. Responsabilitatea gravă se intrepătrunde la el cu optimismul debordant. "Nu voi pleca din această lume pănă nu voi scrie tot ce am trăit" - declară, cu dezinvoltură, fostul impresar.

Â

DINA COCEA s-a născut la 27 noiembrie 1912. Fiică a teribilului jurnalist N.D. Cocea, soră vitregă cu Tantzi Cocea, nepoată a celebrei actriţe pariziene Alice Cocea şi mătuşă a regizorului Dinu Cocea, ea nu este doar o actriţă de referinţă, ci şi o mare profesoară. Printre elevii săi de marcă se numără Marin Moraru şi Gheorghe Dinică. Este, de asemenea, şi scriitoare. "Unde eşti, responsabilul meu cu fericirea? - se intreabă ea, in cartea autobiografică «Destăinuiri crepusculare». Te caut in tot locul, in cartea pe care o citesc, la teatru, pe stradă, in ochii prietenilor, in trandafirii proaspăt culeşi... Dar mai presus de orice, te caut in mine".

COLEA RĂUTU este mai tănăr cu o zi (s-a născut la 28 noiembrie 1912). A avut o biografie fabuloasă şi o carieră de invidiat: a jucat in echipa de fotbal a Uzinelor Mociorniţa, a căntat pe scena Operetei şi la Cărăbuş, a jucat in peste 70 de filme. La 95 de ani, are o singură mare nemulţumire faţă de lumea in care trăieşte: "Cel mai mult mă deranjează nepotismul, acest lucru scărbos, care nu va dispărea niciodată de la noi. Nu va dispărea din nici un domeniu, nu va dispărea deloc" - spune el, cu amărăciune. "Mezinul" seniorilor artei este Radu Beligan. Anul acesta, la 14 decembrie va implini şi el 90 de ani. S-a născut, aşadar, in aceeaşi zi cu Gaby Michailescu!... Vitalitatea acestor "monştri sacri" este o lecţie de viaţă şi de atitudine. Şi, poate, o compensaţie pentru durerea atător morţi premature.

×
Subiecte în articol: antimonden