x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Sunt fericită pănă la Dumnezeu!"

"Sunt fericită pănă la Dumnezeu!"

de Dana Andronie    |    14 Dec 2007   •   00:00
"Sunt fericită pănă la Dumnezeu!"
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Este patroană (de căteva luni) a primului teatru privat din Romănia cu actori neprofesionişti şi pregăteşte deja a doua premieră. Draga Olteanu Matei a descoperit un alt fel de fericire, prin aplauzele primite de angajaţii săi.

CE ROL! - Draga imparte de 37 de ani scena vieţii cu acelaşi soţ


Este patroană (de căteva luni) a primului teatru privat din Romănia cu actori neprofesionişti şi pregăteşte deja a doua premieră. Draga Olteanu Matei a descoperit un alt fel de fericire, prin aplauzele primite de angajaţii săi.

  • Jurnalul Naţional: Ce minuni face Draga la Piatra?

Draga Olteanu Matei: (Răde). Minuni adevărate. Mi-am ales nişte oameni talentaţi, dar extrem de ocupaţi, pentru teatrul meu cu actori neprofesionişti. Oamenii au slujbe serioase, din care işi căştigă păinea cea de toate zilele. Ii admir fără margini pentru că vin cu atăta pasiune la teatru, fără să aibă nici un interes. Se dăruiesc total şi acceptă să-i frec pănă tărziu, in noapte. La primul spectacol cu "Visul unei nopţi de iarnă", copiii au avut mari emoţii, dar acum s-au rodat aidoma actorilor de profesie. Am fost in turneu cu ei in jurul oraşului Piatra-Neamţ. Sălile au fost arhipline. Am jucat la Tărgu-Neamţ - unde primarul, Decebal Arnăutu, este un mare iubitor de teatru şi ne-a creat toate condiţiile - , la Bicaz, la Paşcani, unde directoarea Casei de Cultură este o persoană destoinică... Aceşti oameni au inţeles ce vrem noi să facem şi nu ştiu cum să le mulţumesc...

"Stăm cam prost cu propaganda"

  • Cei din Piatra-Neamţ nu sunt destoinici?

Ba da. Directori de intreprinderi importante au sărit in ajutorul nostru. Domnul Viorel Creţu ne-a ajutat cu decorul, iar doamna Cornelia Murguleţ ne-a făcut cadou flori pentru piesa nouă, "Omul care a văzut moartea - , ce va avea premiera la anul, la sfărşitul lunii ianuarie. Ne-a dat tot ce aveam nevoie pentru a mobila frumos o terasă.

  • Cine alcătuieşte echipa de actori ai patroanei Draga?

Dumitru Luca (directorul Casei de Cultură), Ailincuţei Viorel (maestru de lumini), Aruxandrei Letiţia (profesoară de limba engleză), Sidonia Grozavu (economist), Pricope Vali (redactor la radio şi la postul tv local), Radu Costin (licenţiat in Drept), Nicoleta Munteanu (redactor la postul tv local) şi Ciprian Solomon (reporter tv la Tărgu-Neamţ) sunt actorii pe care ii muştruluiesc ca la cazarmă! Dar au o voinţă enormă. Reiau şi de o mie de ori dacă e nevoie!

  • Compania de teatru are firmă? Cum vă ştie lumea?

(Răde). Stăm cam prost cu propaganda. Dar ne străduim să ne facem o firmă. Nu avem bani, insă, prin bunăvoinţa unor oameni şi cu ajutorul lui Dumnezeu, le facem pe toate! Vorba aceea, "La pasărea chioară Dumnezeu face cuib!" (răde)

  • Primiţi multe aplauze acum, cănd staţi in spatele scenei?

Vai! Niciodată in viaţa mea n-am fost mai bucuroasă de nişte aplauze aşa cum sunt acum la cele pe care le primesc copiii mei. Mă innebunesc de plăcere! Sunt fericită pănă la Dumnezeu!

  • Soţul inţelege noile atribuţii de patroană pe care le aveţi?

Da! Pe ploaie, pe vănt, cănd sunt cu crengile la pămănt, mă trimite la Compania de Teatru "Draga Olteanu Matei". Cănd m-a luat de nevastă era foarte incăntat de meseria mea. La inceput, era tentat să mă admire. Dar l-am rugat, dacă preţuieşte ceea ce fac, să-mi spună doar unde greşesc, că unde fac bine simt şi eu. De atunci, el a devenit cel mai sever critic al meu.

"Am iubit de vreo 20 de ori"

  • Cum vă manifestaţi iubirea faţă de public?

Cu fapta. Spectatorilor nu trebuie să le spui: "Vă iubesc!". Căteodată m-am trezit şi eu rostind această măgărie. Doar cu fapta trebuie să arăţi că ţii la public.

  • V-aţi jucat la fel de bine rolul şi pe scena vieţii!

De 37 de ani joc pe aceeaşi scenă cu soţul meu, şi asta vorbeşte de la sine.

  • Inseamnă că regizorul Cel de Sus v-a distribuit bine...

Oh, da! Ne-a lăsat pănă la vărsta la care am putut inţelege ce inseamnă viaţa. Cănd ii auzeam pe unii spunănd că iubeşti doar o singură dată in viaţă, nu inţelegeam la ce se referă. Dacă stau bine să mă găndesc, eu am iubit de vreo 20 de ori... Şi mă trezeam intrebăndu-mă: unde este dragostea aceea inconfundabilă, care nu mai pleacă...? Mulţi pretendenţi au pierdut in faţa mea, pentru că nu erau destul de spirituali. Mă bucur că soţul meu este un om cu simţul umorului foarte bine dezvoltat! La noi in casă se răde foarte mult.

  • Tragem cortina?

Vreau să inchei cu urări. Le urez tuturor cititorilor Sărbători fericite, slujbe pe măsură şi bani. Tot ce-mi doresc eu mie să li se implinească şi domniilor lor. Eu vreau să trăiesc mulţi ani, să trăiesc bine şi să fiu fericită. La mulţi ani!

dana.andronie@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: antimonden