x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Vedete de export

Vedete de export

04 Feb 2004   •   00:00

E greu pentru un roman sa ajunga star in Europa sau la Hollywood, dar nu imposibil. Sunt cateva vedete al caror talent a dat pe de laturi, trecand granita.

In acest top se afla Marcel Iures care a jucat alaturi de Tom Cruise, Brad Pitt sau Nicole Kidman. Si actrita Maia Morgenstern a adus bile albe Romaniei, din punct de vedere artistic, fiind desemnata "Cea mai buna actrita europeana". Trupa Phoenix a fost celebra, timp de 20 de ani, in Germania. Ramona Badescu a ajuns cunoscuta in Italia, dupa aparitia in celebrul serial tv "Caracatita". Tot in Italia s-a remarcat Alexandra Mutu, fosta sotie a fotbalistului Adrian Mutu. Si lista norocosilor poate continua, ce-i drept, mai timid, cu alte nume.

Marcel Iures este singurul actor roman care a avut sansa de a fi distribuit in cinci productii straine. In 1994 a jucat in "Interviu cu un vampir ", alaturi de Antonio Banderas, Brad Pitt si Tom Cruise. La nici doi ani figureaza pe afisul thriller-ului "Misiune imposibila", langa starurile Tom Cruise si Emmanuelle Bart. La doar un an distanta este distribuit intr-un alt thriller, "Pacificatorul ", in care ii are ca parteneri Nicole Kidman si George Clooney. In celebrul film "Amen" (2001), regizorul Costa Gavras i-a oferit actorului roman rolul lui Papa Pius. Iar in "Razboiul lui Tom Hart", Marcel Iures a intrat in pielea unui personaj negativ, colonelul german Wener Visser. Aici i-a dat replica lui Bruce Willis. Apoi a fost curtat de regizorul Gregory Hoblit pentru pelicula "Emperor Zehnder", in care au mai fost cooptati si Richard Gere, si Catherine Zeta Jones.

Dintre actritele romance, Maia Morgenstern este cea mai vestita peste hotare. A iesit din anonimat in 1992, cand a primit Premiul Felix acordat de Academia Europeana de Film. Atunci a fost desemnata "Cea mai buna actrita europeana de film", pentru rolul Nela din "Balant a", in regia lui Lucian Pintilie. A mai primit roluri in "A saptea camera" si "Baietii Vittman", filme realizate in Ungaria. In 1995 a jucat in "Privirea lui Ulise", regia fiind semnata de Theo Angelepoules. Iar anul trecut a ajuns la apogeul carierei, cu pelicula "The Passion of the Christ", regizata de Mel Gibson, care a dorit ca rolul Fecioarei Maria sa fie jucat de Maia.

In 1977, membrii trupei Phoenix dispar. Ascunsi in boxele Marshall ale instalatiei de sonorizare, acestia sunt scosi din tara (cu exceptia lui Mircea Baniciu), cu destinatia RFG. In 1980, Phoenix a castigat premiul acordat de "Deutsche Phonoakademie". La scurta vreme, trupa se dizolva. Lipan incearca sa se afirme sub numele de "Madhouse ", iar Nicu Covaci isi face propria-i trupa, Transsylvania Phoenix. Covaci a lucrat la punerea in scena a operelor "Evita", "Jesus Christ Superstar ".

Interpreta Ramona Badescu a ales sa locuiasca in Italia, la Roma, unde a absolvit Institutul de Teatru. In perioada 1995-2000 a fost distribuita in sapte filme. A jucat si in celebrul serial tv "Caracatita", in care a interpretat rolul Mariei Cariddi. L-a avut partener de film in "Alex l""ariete" (2000) pe Alberto Tomba. A fost recompensata cu prestigiosul trofeu "Pegasso d""oro", decernat celei mai populare vedete tv.

Mircea Romcescu a facut cariera muzicala in Danemarca, din 1985, numele sau de scena fiind Michael Ronson. A compus pentru renumitul festival Eurovision de trei ori, dar sub steaguri diferite: Romania, SUA si Danemarca.

Laurentiu Cazan a locuit 10 ani in Olanda, fiind considerat un ambasador al muzicii romanesti in lume. Din pacate a fost tepuit de impresar, asa ca a revenit in Romania.

Alexandra Mutu a locuit impreuna cu sotul ei, celebrul fotbalist Adrian Mutu, in Italia, la Parma. Anul trecut, in luna februarie a lucrat ca prezentatoare tv a emisiunii "Radio Break", la TV Parma. S-a inscris la cursurile Scolii de Actorie din Milano, pentru a se perfectiona in arta cinematografica, si deja primul rol intr-un film de lungmetraj i-a fost oferit de un regizor italian. SIMONA ECOVOIU

×
Subiecte în articol: antimonden