x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Zece ani de Parazitii

Zece ani de Parazitii

19 Dec 2004   •   00:00

VERTEBRALI - Au pierdut 50.000 de dolari neparticipand la "circul electoral"

Ombladon, Cheloo, Freakadadisk au implinit 10 ani. De cantat. Ca Parazitii. Hip-hoperii au scris o altfel de istorie.
DANA ANDRONIE

INCEPUTURI. Prima iesire din tara a lui Ombladon (centru), Cheloo (stanga) si Freakadadisk in formatia Parazitii a fost in 2000, la un festival din Chisinau
Este greu de asternut pe hartie anii "parazitilor". Dar hip-hoperii, impreuna cu managerul Gianniny Munteanu, au facut un rezumat al "trecutului" lor. Noi le-am oferit un spatiu ca sa-si scoata marfa la vanzare. Iata oferta lor:

BAL. "Ne-am vandut blugii ca sa putem plati prima inregistrare. Este vorba despre piesa «In jur», iar data este 13 septembrie 1994. A doua zi avea loc prima aparitie pe scena, la balul bobocilor, organizat de elevii de la «Spiru Haret» chiar in curtea liceului."

VICTIME. "S-a lasat cu bataie si chiar cu sange la concertul de lansare a albumului «Nici o problema», in plin razboi La familia - Racla, pe 14 iulie 1999, in club Martin. Desi printre victime s-au numarat artisti, fani si chiar directorul unei case de productie, nimeni din trupa nu a avut legatura cu incidentul."

LA MAXIM. "Titlul albumului «Categoria grea» a fost decis in ultima zi. Initial numit «Acordeonul la maxim» s-a preferat numele piesei cu acelasi titlu, la care ulterior s-a si filmat videoclip."

PE BARA. "2001 este cel mai negru an din rap-ul romanesc: Parazitii au sustinut doar 15 concerte."

INCONSTIENTA. "Consideram ca artistii exercita automat o mare influenta asupra publicului si, prin urmare, trebuie sa fie in permanenta atenti la ceea ce transmit, caci acel lucru va fi imediat imitat sau asimilat de public, in forme care nu tin cont intotdeauna de sisteme de valori reale. De aceea, blamam toate trupele care-si vand inconstient imaginea unor partide sau unor evenimente bazate pe mecanisme exclusiv mercantile, care transforma publicul/fanul/ascultatorul intr-o statistica. In 2004, suma totala refuzata pentru a participa la circul electoral a fost de aproape 50.000$."

REVENDICARE. "Ombladon a participat si la Premiile MTV Europe 2004 de la Roma, datorita nominalizarii clipului «Egali din nastere» la categoria «Best Romanian Act». Premiu pe care l-a si revendicat."

TURNEE. "Prima noastra iesire din tara a fost in 2000, cand am participat la Festivalul «Sommer hits» de la Chisinau, alaturi de BUG Mafia si Zdob si Zdub. Au urmat cele doua turnee din Germania (in 2002 si 2003), Sziget Festival la Budapesta (in 2002), nominalizarea la Premiile MTV Europe 2003 de la Edinburgh (oh, ce whisky...). Am mai vizitat Austria si Olanda. Am ratat turneul de 18 orase din Canada - USA din cauza atacului de la 11 septembrie 2001, anulare care ne-a afectat foarte tare."

DE LEGENDA. "Cel mai important eveniment extern ramane insa Festivalul Rap-Attack 2003 de la Wupertal (Germania), cand am fost singura trupa in deschiderea legendarului Grand Master Flash."

PBS. "O filmare de studio cu piesa «Bad joke» a facut parte dintr-un documentar despre tara noastra difuzat pe postul american PBS si realizat de Andrei Codrescu."

DE FILM. "Piesele noastre se pot auzi si pe urmatoarele coloane sonore de film: «Nordrand» (Austria), «Visul lui Liviu», «Milionari de week-end», «Marfa si banii»."

PRINTRE STELE. "Inca din 2000 am aparut pe compilatii internationale, alaturi de artisti precum Peter Gabriel, Neneh Cherry, Texta, Ace of base, Leila K., Sens Unik etc."

NOTA. "Ordinea pieselor de pe albumul aniversar este cronologica, respectandu-se data compozitiei si cea a lansarii."

AMINTIRI CHINUITOARE
"Freakadadisk a lucrat mult timp ca mecanic auto, chiar si dupa ce a intrat in trupa. Acesta a fost de altfel ultimul lui job."

"In a doua zi de Pasti 2004, Ombladon a fost atacat de trei indivizi dotati cu bate de baseball, chiar in fata studioului, in plina zi."

"Probabil cea mai neplacuta amintire este intamplarea de la Topolog - jud. Tulcea, din 24 ianuarie 2000. Prinsi intr-o teribila furtuna de zapada am ramas impotmoliti in mijlocul campiei, la 1,5 km de comuna Topolog. Acolo am stat o jumatate de zi in masina, petrecand clipe de cosmar. Exista si o inregistrare video din acele ore, care va aparea pe primul nostru DVD."
×
Subiecte în articol: antimonden