x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Limba română: păr grizonat sau păr grizonant? Cum este corect

Limba română: păr grizonat sau păr grizonant? Cum este corect

de Andreea Tiron    |    12 Iul 2024   •   08:30
Limba română: păr grizonat sau păr grizonant? Cum este corect
Sursa foto: Hepta

Limba română ne dă de multe ori bătăi de cap! Astăzi vorbim despre una dintre cele mai des intâlnite greșeli pe care o facem atunci când ne referim la procesul de îmbătrânire a părului.

Forma corectă este "păr grizonant". Acest termen descrie părul care începe să capete o nuanță de gri. "Grizonat" nu este o formă corectă în limba română.

„Păr grizonant” se referă la părul care începe să capete o nuanță de gri sau care devine parțial gri. Aceasta descrie stadiul intermediar al părului, când încă mai are culoarea naturală dar începe să prezinte fire de păr gri sau albe. Este un termen adesea folosit pentru a descrie procesul natural de îmbătrânire a părului.

Deci, ar trebui să folosești "păr grizonant".

Formula „păr grizonat” nu este corectă în limba română deoarece adjectivul „grizonat” nu este recunoscut ca formă corectă. În schimb, adjectivul „grizonant” este forma corectă și consacrată pentru a descrie părul care începe să capete o nuanță de gri. Adjectivul „grizonant” provine de la verbul „a grizona,” care înseamnă a deveni gri. În mod similar, alte adjectivizări corecte ale verbelor urmează acest model: „a tremura” devine „tremurând” și nu „tremurat,” pentru a descrie o acțiune în curs sau o stare continuă. Prin urmare, „grizonant” este forma gramaticală corectă pentru a descrie părul care începe să devină gri.

×
Subiecte în articol: grizonat grizonant limba română