x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Pisica te-a uitat? Cum funcționează memoria felinelor

Pisica te-a uitat? Cum funcționează memoria felinelor

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2024   •   00:36
Pisica te-a uitat? Cum funcționează memoria felinelor

Contrar părerii că pisicile își uită stăpânii, studiile arată că, de fapt, felinele pot să își amintească mult timp chipul și mirosul oamenilor care au grijă de ele. Pisicile pot să își amintească experiențele plăcute, dar și momentele în care au fost supuse unor traume.

Chiar dacă se crede că pisicile își uită stăpânul la scurt timp, studiile arată că, de fapt, felinele își amintesc pentru o perioadă îndelungată de cei care le îngrijesc. Specialiștii spun că se poate stimula memoria pisicilor atunci când se interacționează des cu ele, transmite spynews.ro.

După cât timp își uită pisica stăpânul

Se crede că pisicile nu au o memorie la fel de dezvoltată precum cea a câinilor, dar studiile arată că există puține șanse ca o felină să își uite stăpânul, mai ales dacă se interacționează zilnic cu ea. Cercetările au mai arătat că, în timp, pisicile pot dezvolta legături emoționale cu stăpânii, de aici și faptul că este puțin probabil să uite chipul sau mirosul celor care le îngrijesc.

Sunt studii care mai dovedesc că felinele își pot aminti inclusiv numele stăpânului sau vocea, mai ales în cazul felinelor care trăiesc cu stăpânii din primele luni de viață. Cu cât acea legătură emoțională este stimulată mai mult, cu atât se reduc șansele ca pisica să își uite stăpânul.

Memoria la pisici

Cei care au pisici trebuie să știe că memoria lor este selectivă, ceea ce înseamnă că vor reține doar acele elemente care au importanță în a supraviețui, așa că, pisicile își vor aminti, printre altele, de locul unde este pusă hrana, dar și de stăpân, pentru că automat este legat de supraviețuire.

Pot în aceeași măsură să își amintească unde sunt puse unele obiecte, să se orienteze pe termen lung, dar și să își aducă aminte unele experiențe care au avut loc recent. Dacă te numeri printre cei care au pisici, probabil ai observat că atunci când te întorci acasă de la locul de muncă sau vacanță, felina vine spre tine. Acest lucru înseamnă că își amintește de stăpân, dar nu există dovezi care să arate pentru cât timp.

×
Subiecte în articol: pisica memorie feline