x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ce trebuie să știi despre porcușorul de Guineea. Obiceiuri, alimentație, sănătate

Ce trebuie să știi despre porcușorul de Guineea. Obiceiuri, alimentație, sănătate

de Redacția Jurnalul    |    26 Iul 2024   •   19:45
Ce trebuie să știi despre porcușorul de Guineea. Obiceiuri, alimentație, sănătate
Sursa foto: Hepta

Porcușorul de Guineea este un animal de companie ușor de îngrijit. Este cuminte și drăgălaș, nu trebuie plimbat și este ideal pentru copii.

Este un animal de talie mică, sociabil și nu foarte zgomotos. Scoate diverse sunete care exprimă starea lui de spirit. Sunt comunicativi, curioși, au un auz și o memorie foarte bune, astfel încât pot recunoaște, de exemplu, vocea stăpânului.

Provine din America de Sud, unde se hrănesc cu frunze și tulpini de plante verzi sau uscate, cu semințe și rădăcini. Este erbivor și are nevoie de hrană vegetală, bogată în fibre. Trebuie să fie bogată în vitamina C. În funcție de greutatea sa, vârstă și stare fiziologică, necesarul zilnic de hrană poate varia. Poate atinge la maturitate o lungime de 25-40 cm, cu o greutate cuprinsă între 500 și 1.500 de grame.

Rasele de porcușori de Guineea sunt American, Abisinian, Rex, Sheltie, Coronet, Peruvian, Texel, Merino, Alpaca, Angora, Mohair, Lunkarya.

Semnele care indică faptul că este sănătos sunt ochii limpezi, nasul uscat, blana aranjată și strălucitoare. Dacă acesta stă apatic toată ziua într-un colț al cuștii, trebuie să îl duci la veterinar. Durata medie de viață a porcușorului de Guineea este între 4 și 8 ani.

Blănița sa poate să fie scurtă, lungă sau foarte lungă și poate avea o singură culoare sau o combinație de două sau trei culori (negru, roșcat, alb, bej).

Porcușorii de Guineea sunt sensibili la variațiile de umiditate și temperatură, la frig, curent, umezeală și la căldura intensă a razelor de soare.

În primele zile, acesta  va fi mai speriat. De aceea trebuie să stea liniștit, într-o încăpere în care să nu fie prea mare agitație.

Comunică în permanență cu stăpânul prin limbajul trupului și prin sunete. Dacă este foarte speriat stă nemișcat sau chiar tremură, iar dacă este nervos sau nemulțumit de ceva scoate un sunet asemănător torsului. Când execută salturi în aer înseamnă că este mulțumit și are poftă de joacă.

Are nevoie o cușcă spațioasă, cu o suprafață de cca 120 x 60 cm și o înălțime de 50 cm, cu tavă înaltă de plastic, cu gratii pe părțile laterale și în partea de sus, permițând o aerisire corespunzătoare. Cușca trebuie să cuprindă căsuța pentru dormit, un recipient pentru hrană și unul pentru apă, iar așternutul să fie din fân sau talaș.

Talașul trebuie să fie cumpărat cu mare atenție. Cel de cedru și cel de pin, aromate, sunt toxice pentru porcușori. Ei sunt foarte sensibili la mirosuri. Talaș-ul din cușcă trebuie înlocuit o dată la două-trei zile, iar cușca va fi periodic curățată și dezinfectată.

Curățenia după ei este un proces simplu și rapid și sunt ideali pentru a îi învăța pe copii despre responsabilitatea unui animal de companie. Porcușorii de Guineea nu au nevoie să fie spălați des, dar când este foarte cald, o baie îi poate răcori. Poți spăla porcușorul într-un container nu foarte adânc cu puțină apă.

Asigură-te că ții bine animăluțul deoarece se poate zbate destul de mult deoarece  nu-i place. Apoi înfășoară-l într-un prosop cald și usucă-i blănița. Folosește șampoane speciale și în cantități mici. Evită să folosești chimicale pentru a-l face să miroasă mai bine. Este necesar să îi tai unghiile lunar folosind o unghieră. Dacă are părul lung, perie-l des folosind o perie sau un pieptăn pentru a preveni formarea de noduri, potrivit a1.ro.

×
Subiecte în articol: porcusor guineea