x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 2 trăsături ale unui părinte inteligent emoțional

2 trăsături ale unui părinte inteligent emoțional

de Anastasia Paul    |    30 Aug 2024   •   09:15
2 trăsături ale unui părinte inteligent emoțional

Părintele are nevoie de răbdare, perspicacitate și conștientizare emoțională pentru a crea cel mai susținător și mai încurajator mediu pentru copii. Părinții inteligenți emoțional nu sunt doar conștienți de propriile emoții, ci și pricepuți să recunoască și să răspundă la emoțiile copiilor lor.

Capacitatea unui părinte de a-și regla emoțiile este, de asemenea, esențială pentru bunăstarea copilului lor. O analiză publicată în iunie 2024, în Psychological Reports, a constatat că două trăsături de personalitate, în special, sporesc capacitatea părințilorde a se auto-regla și de a crea o familie echilibrată și susținătoare emoțional.

„Părinții echlibrați sunt susceptibili de a experimenta mai multă încredere în capacitatea lor de a fi părinți și sunt mai adaptați de a susține și de a fi sensibili la nevoile copilului lor”, explică cercetătorii.

Iată două trăsături de personalitate ale unui părinte inteligent emoțional:

1. Conștiinciozitate
Conștiinciozitatea se referă la capacitatea unui individ de a fi organizat, responsabil și orientat spre obiective. Pentru părinți, a fi conștiincioși înseamnă că sunt atenți la nevoile copiilor lor, stabilind rutine care să promoveze securitatea și consecvența acasă.

Părinții foarte conștiincioși sunt deliberați în acțiunile lor și sunt atenți la modul în care comportamentul lor afectează bunăstarea emoțională a copiilor lor. De exemplu, își vor face timp să reflecteze asupra modului în care diferitele strategii parentale afectează creșterea emoțională a copilului lor. De asemenea, este mai probabil să stabilească așteptări realiste pentru copiii lor și să ofere sprijinul necesar pentru a-i ajuta să îndeplinească aceste așteptări.

Citiți și Comuna cu cei mai longevivi români. Nea Costică are 96 de ani: "Am fost sănătos și mi-am dus viața bine, în toate felurile"

„O mai bună reglaare parentală s-ar putea manifesta în preferința pentru ordine și structură, etica în muncă și angajamentul față de obiective, care sunt diferitele fațete ale conștiinciozității. Când oamenii conștiincioși devin părinți, ei se vor dedica rolului parental și se vor strădui să obțină ordine și structură pentru copiii lor, rezultând în practici parentale adaptative”, scriu cercetătorii.

Părinții conștienți sunt, de asemenea, proactivi în abordarea provocărilor potențiale înainte ca acestea să devină probleme semnificative. Când copiii se confruntă cu dificultăți, părinții conștiincioși îi ajută să facă față acestor provocări cu răbdare și înțelegere, mai degrabă decât să reacționeze impulsiv. Această abordare atentă îi ajută pe compii cum să gestioneze emoțiile în mod constructiv.

Astfel de părinți tind, de asemenea, să acorde prioritate bunăstării pe termen lung a copiilor lor față de soluțiile pe termen scurt. Aceasta înseamnă că este mai probabil să se angajeze în activități care promovează inteligența emoțională la copiii lor, cum ar fi comunicarea deschisă, ascultarea activă și validarea emoțională.

2. Amabilitate
Amabilitatea se caracterizează prin căldură, bunătate și o natură cooperantă. Părinții agreabili tind să fie empatici și plini de compasiune, ceea ce le permite să se conecteze emoțional cu copiii lor. Acest lucru îi ajută, de asemenea, să se simtă iubiți, înțeleși și apreciați.

Un părinte agreabil este priceput să recunoască emoțiile copiilor lor și să le răspundă într-un mod încurajator. Este mai probabil să se angajeze într-o ascultare empatică, unde caută cu adevărat să înțeleagă perspectiva copilului lor fără a judeca. Acest lucru îi încurajează pe copii să se simtă confortabil în exprimarea emoțiilor, știind că vor fi întâmpinați mai degrabă cu înțelegere decât cu critici.

Acordabilitatea prin joacă are un rol crucial în rezolvarea conflictelor. Atunci când apar dezacorduri, părinții sunt susținători, menținând în același timp reguli clare și disciplină, îndrumându-și copiii și respectându-le emoțiile fără a fi prea permisivi sau autoritari.

Acest lucru contrastează cu abordările mai agresive sau de confruntare care pot escalada conflictele și pot deteriora relațiile părinte-copil. Prin modelarea rezolvării pașnice și empatice a conflictelor, acești părinți își învață copiii cum să gestioneze dezacordurile în mod sănătos. Astfel de părinți tind, de asemenea, să fie mai răbdători și mai iertători, ceea ce ajută la menținerea unor legături emoționale puternice cu copiii lor.

„Părinții care au niveluri scăzute de agreabilitate adoptă practici mai neregulate, dure și prea reactive (de exemplu, țipete) și sunt mai insensibili, pasivi și retrasi din punct de vedere emoțional”, explică cercetători.

Citiți și 11 rase de câini silențioase, potrivite pentru viața în apartament

Copiii învață să oglindească comportamentele pe care le observă în părinții lor și când își văd părinții apropiindu-se de lume cu bunătate și empatie,  ei au mai multe șanse să adopte aceste trăsături.

Întruchipând trăsăturile conștiinciozității și agreabilității, părinții pregătesc scena pentru ca ai lor copii să navigheze cu încredere propriile emoții și relații. Astfel de părinți tind, de asemenea, să se bucure de conexiuni mai profunde și mai împlinite cu copiii lor. Inteligența lor emoțională devine un dar pe viață, îmbogățindu-le propriile vieți și modelând în mod pozitiv viața celor pe care îi iubesc, potrivit forbes.com.

×
Subiecte în articol: copii parinti emoţii inteligent