
Partea dificilă este că există modalități subtile de a-ți supăra partenerul fără să fii conștient de asta. Depinde de amândoi să fie atenți la eventualele declanșatoare și să abordeze preocupările pe măsură ce apar. Deși este ușor să treci cu vederea lucrurile mărunte, acestea sunt de obicei cei mai mari factori de stres în relație.
Iată semnele subtile ale unui partener egoist, care vrea doar să primească:
1. Nu acordă atenție
În timp ce partenerul vorbește cu el, acesta ascultă doar pe jumătate, răspunde la un e-mail de pe telefon sau se uită la ecranul televizorului din spate. Chiar dacă nu încearcă să fie nepoliticos, îi arată partenerului că orice altceva este mai important.
Este indicat să acorzi atenție atunci când partenerul are ceva de spus.
2. Nu oferă ajutor
Stă pe margine și arată că nu îi pasă. În loc să faci ca favorurile să pară o povară, ia inițiativa de a oferi asistență înainte de a ți se cere să facă acest lucru.
Un studiu din 2023 arată că, deși poate fi o provocare, a oferi ajutor este esențial pentru o relație sănătoasă și împlinită. Stimulează încrederea, intimitatea și sprijinul reciproc. Oamenii au diferite stiluri de comunicare și niveluri de confort atunci când cer ajutor, așa că este esențial să fii atent la personalitatea și nevoile partenerului tău.
3. Nu vede importanța lucrurilor care nu îl interesează
Ai intrat vreodată în conflicte care au început cu întrebarea „Care este problema?!?” Subiectul în sine poate să nu fie important dar, de obicei, faptul că un partener nu este dispus să înțeleagă perspectiva celuilalt este cel care stârnește argumentele.

În loc să creezi o tensiune inutilă, încearcă să fii atent, chiar dacă este vorba despre ceva ce nu prea înțelegi. Asta înseamnă dragoste adevărată.
Atunci când un partener se străduiește să înțeleagă sau să prețuiască lucruri care nu-l interesează, aceasta poate rezulta din diverși factori, inclusiv valori diferite, stiluri de comunicare sau stiluri de atașament. Cercetările realizate de Institutul Gottman recomandă comunicarea deschisă, empatia și înțelegerea reciprocă a perspectivelor celuilalt deoarece sunt cruciale pentru a naviga în aceste situații.
4. Nu oferă încredere
Un partener bun poate fi caracterizat în mai multe moduri, dar a fi de încredere este important. Nu numai că fiabilitatea este o trăsătură bună de cultivat în general, dar este modul în care construiește încrederea cu ceilalți.
Chiar dacă este ceva la fel de mic ca o rezervare la cină, onorează-l. De fiecare dată când își dezamăgește partenerul, o astfelde persoană demonstrează că nu este de încredere.
Un studiu din 2021 a arătat că lipsa de încredere a partenerului poate proveni din diverși factori, inclusiv incertitudine, lipsă de angajament, dorință de control sau modele de atașament formate în copilăria timpurie, având un impact asupra satisfacției și încrederii în relație. Comportamentul nesigur poate crea distanță emoțională deoarece partenerii ezită să se bazeze pe celălalt sau să împărtășească vulnerabilități, potrivit yourtango.com.