Aceasta nu se manifestă mereu în același mod cu diferiți oameni, întrucât este motivată de o varietate de probleme, lupte, nesiguranțe și puncte dureroase. În cartea „Green Eyes", autoarea Mariah Perry realizează o investigație asupra tipurilor de personalitate invidioase, existând aproape 40 de moduri în care invidia se poate manifesta la oameni.
Influencerul spiritual Angel Laborcé, de pe TikTok, a defalcat diferitele tipuri de personalități invidioase în cartea lui Perry, astfel încât să le putem recunoaște și să le evităm în propria viață.
1. Distrugatorul de reputație
Laborcé consideră acest tip de personalitate „cel mai comun” printre femeile invidioase. „Distrugatorul de reputație” îi pune pe ceilalți jos pentru a arăta el mai bine, „pătând imaginea lor publică” prin răspândirea minciunilor, degradarea realizărilor lor și făcându-i să se simtă inferiori prin comentarii negative".
„Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să arăți celorlalți și celui care face aceste lucruri, că opiniile, bârfele, dezaprobarea și calomniile lor nu te afectează. De asemenea, cel mai bine este să cântărim lucrurile. Dacă crezi că adevărul va ieși la iveală întotdeauna, atunci faptele făptuitorului vor fi dezvăluite.”
2. Șarpele
„Aceasta este persoana care are mintea dublă. Va spune o vorbă proastă despre tine... Chiar dacă pare dulce pe dinafară, se va întâmpla ceva insidios înăuntru”, spune Laborcé.
O cercetare din 2017, publicată în revista pentru Societatea de Personalitate și Psihologie Socială, a susținut că, întrucât invidia este motivată de o dorință de superioritate, personalitățile „șarpe” sunt adesea alimentate de tactici subconștiente și insidioase pentru a urca în ierarhia socială - chiar dacă aceasta.
Articolul nota: „Orice agresiune directă poate submina șansele invidiosului de a urca în ierarhie.Prin urmare, tacticile subtile și indirecte sunt mai bune penru el.”
3. Provocatorul
Tipul de personalitate „provocator” prosperă pe baza inferiorității țintei sale, în special atunci când este capabil să provoace acel disconfort. „Dorește să evoce răspunsuri negative de la ținta sa”, a remarcat Laborcé. „El prosperă atunci când prada pare a fi dezordonată, furioasă, stresată, tristă sau deprimată.”
Într-un studiu din 2012 asupra colegilor de cameră de la facultate, cercetătorii au descoperit că fericirea este contagioasă, la fel și depresia. Ceea ce au descoperit, de asemenea, a fost că negativitatea se răspândește, motiv pentru care a-i oferi unui provocator orice fel de putere poate fi incredibil de periculos.
La fel cum se răspândește bârfa, se pot răspândi și percepțiile negative. Un provocator nu numai că te poate face să te simți mai rău cu tine însuți, dar îi poate face și pe alții să creadă că ești inferior.
4. Lipitoarea
Probabil ai mai auzit termenul „lipitoare emoțională”, mai ales dacă ai avut anterior un prieten toxic sau un membru al familiei foarte invidios. Acest tip de personalitate „lipitoare” nu permite altor oameni din viața lui să prospere fără să îi ia o parte din succes.
Când obții o promovare la serviciu, el vor să știe ce îi vei cumpăra. După ce te muți într-un loc nou cu un dormitor pentru oaspeți, el este prima persoană care vine să stea – argumentând că „ai spațiu”, așa că nu mai fii egoist.
Îți anulează și ultima picătură de emoție și atenție, până când stima de sine și încrederea în tine sunt complet epuizate.
5. Mentorul rău intenționat
„Mentorul rău intenționat” este o persoană care controlează oamenii pentru a se asigura că nu reușesc decât dacă este și el implicat. „Are nevoie de tine pentru a avea mereu nevoie de el”, a spus Laborcé. Dacă îți faci noi conexiuni sau găsești oportunități care nu îl implică, va face orice pentru a te împiedica.
Mentorul rău intenționat deține, de obicei, o poziție de putere, astfel încât să știe exact cum să-ți blocheze succesul, cu excepția cazului în care îl avantajează direct.
„Ceea ce face ca această persoană să fie periculoasă este că, în general, nu urăște ținta”, a scris Perry în cartea ei. „Nesiguranța sau problemele de abandon sale de abandon îl împiedică să permită celor pe care ar trebui să-i ajute să-și atingă cel mai înalt potențial.”
Cu cât poate fi mai codedependent în relație, cu atât mai bine. Îi oferă controlul pentru a „ajuta sau a distruge” cu adevărat oamenii din jurul lor.
6. Monitorul sălii
„Scopul său este să se apropie de obiectul invidiei și să-i monitorizeze căderea”, a remarcat Laborcé. „Un monitor de sală se va implica în obiectul invidiei pentru a evalua daunele... Dacă vede că ținta sa prosperă, va rămâne suficient de mult pentru a o sabota.”
Adesea, persoanele cu prietenii și familia „monitor de sală” trebuie să evite contactul pentru a găsi liniște și vindecare – indiferent dacă asta înseamnă să o blocheze pe rețelele sociale, să nu îi trimită mesaje sau să găsească modalități de a evita prezența lor la serviciu, la școală, sau în spatii publice.
Tacticile normale de rezolvare a conflictelor sunt adesea ineficiente când vine vorba de tipuri de personalitate invidioase. Totuși, prin conștientizare și stabilirea limitelor, te poți proteja mai bine atunci când le întâlnești, notează yourtango.com.