Certurile sunt un mod de exprimare a nemulțumirilor față de cei din preajmă. Ele fac parte din viață și reprezintă reacții firești. Ba mai mult, pot fi chiar benefice. Cu o condiție: să se termine cu un armistițiu, nu cu o înfrângere, scrie clicksanatate.ro.
Pentru a avea relații armonioase cu cei din preajma noastră, indiferent că este vorba de partenerul de viață, de membri ai familiei, de colegii de serviciu, de prieteni sau vecini, comunicarea este esențială. Din păcate, aceasta nu vine mereu de la sine, ci presupune un efort de ambele părți. Comunicarea este, în general, primul aspect care are de suferit atunci când apar probleme.
Emoțiile intense afectează procesul gândirii și devine dificil să vorbim cu celălalt într-un mod calm sau rațional. De aceea, în momentele conflictuale, comunicarea tinde să se întrerupă.
O altă problemă deseori neglijată este că certurile nu sunt întodeauna ceea ce par a fi. O dispută aparent banală poate masca o problemă mai importantă. Chiar și atunci când sunt legate de bani sau despre cine face sau nu o treabă, acasă sau la serviciu, certurile ascund, de cele mai multe ori, o altă nevoie neîmplinită. Poate fi, de pildă, nevoia de atenție, de afecțiune, de respect sau de validare.
Atunci când apar în familie, multe dispute își au originea în traume sau suferințe din copilărie. De pildă, dacă unul dintre părinți a abandonat familia, este posibil să reacționezi exagerat atunci când partenerul sau copilul adolescent vine acasă mai târziu decât ați stabilit sau când vrea să întreprindă ceva fără tine.