x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Legenda Sf. Nicolae. Povestea nuielușei și a dulciurilor din ghetuțele copiilor

Legenda Sf. Nicolae. Povestea nuielușei și a dulciurilor din ghetuțele copiilor

de Anastasia Paul    |    05 Dec 2022   •   14:25
Legenda Sf. Nicolae. Povestea nuielușei și a dulciurilor din ghetuțele copiilor
Sursa foto: antena3CNN

Sfântul Nicolae se sărbătorește pe 6 decembrie, deopotrivă de credincioșii ortodocși și de cei catolici. Ocrotitor al copiiilor, cărora le aduce dulciuri dar și nuielușe celor care nu sunt cuminiți, el este și păzitorul marinarilor, negustorilor, femeilor necăsătorite, persoanelor acuzate pe nedrept.

Cu această zi încep sărbătorile de iarnă și mult-așteptata perioadă a cadourilor. Cu o seară înainte, cei mici își pun ghetuțele curate la ușă pentru a primi daruri. Moș Nicolae vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie și pune în ele dulciuri și fructe copiilor cuminiți însă le aduce nuielușe celor neascultători.

Povestea nuielușei

Legenda ramurei de măr a început de la o faptă pe car a făcut-o în timpul vieții. În calitate de episcop de Myra, el i-a dat o palmă ereticului  Arie. În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde preotului Arie a spus că Isus Cristos nu este fiul lui Dumnezeu. Această afirmație l-a enervat pe episcop, care i-a dat o palmă. Nuielușa trebuie pusă în apă iar dacă aceasta înflorește înainte de Crăciun, atunci sfântul l-a iertat pe copilul neascultător. 

Cine a fost Sf. Nicolae

Povestea spune că acesta s-a născut pe 15 martie 270 într-o familie înstărită din Patara, localitate din provincia turcă Lichia. A fost episcop în orașul antic grecesc Myra.  A murit pe 6 decembrie 343.

El a făcut mai multe minuni în timpul vieții și a vindecat bolnavii și pe cei cu probleme psihice. Se spune că a salvat trei surori sărace, pe care tatăl lor voia să le trimită să se prostitueze pentru a câștiga bani. Într-o noapte, Sf. Nicolae a adus punguțe cu galbeni în camera fetelor. După primirea acestor daruri, ele au reușit să se căsătorească.

Printre binefacerile acestuia, se mai numără și salvarea de la naufragiu a unei corăbii, cu ajutorul rugăciunii. El ar fi înviat și un tânăr marinar care a căzut de pe catarg și s-a înecat. Totodată, Sf. Nicolae a vindecat bolnavi în Alexandria.

A început să fie recunoscut ca sfânt în secolul al XVI-lea. Este cinstit pe 6 decembrie deoarece povestea spune că în această zi i-a apărut în vis împăratului Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei tineri nevinovați care urmau să fie executați a doua zi. 

O parte dintre moaștele Sf. Nicolae au fost scoase din biserica greacă din Myra și mutate la Basilica di San Nicola, din Italia, în anul 1087. Din cripta sa curge un lichid incolor numit „Mană”. Episcopul din lăcașul de cult îl amestecă cu apă, îl binecuvântează și îl împarte credincioșilor. 

Însă legenda mai spune că restul osemintelor au fost luate de marinarii venețieni în timpul primei cruciate și duse la Veneția, unde a fost construită biserica Sf. Nicolae din Myra, patronul marinarilor. Ulterior  sarcofagul a fost vandalizat.

Mâna dreaptă a Sf. Nicolae se află la Biserica Sf. Gheorghe cel Nou, ctitorită de Constantin Brâncoveanu. 

Este considerat patronul Moscovei și al Amsterdamului. 

Peste 750.000 de români poartă numele Nicolae, Nicoleta, Niculai, Neculai,  Nicuşor;  Niculae,  Nicu,  Nicolaie, Niculaie, Nicola Nicoleta, Niculina, Nicolina, Niculiţa, Neculiţa,  Nicole, Nikole,  Nicola, Nikola,  Neculina, Necolina.


 

×