EXOTISM CULINAR
ANDRADA FLORIA
Iar tamarillo nu este asa cum apare, probabil, in imaginatia noastra... nu e dulce, nici macar dulce-acrisor, ci are mai degraba un gust dulce-amarui, ca... viata...
In vremurile de demult, tamarillo a fost considerat "fructul pierdut al incasilor". Insa acest fruct deosebit s-a dezvoltat, a fost redenumit si comercializat in Noua Zeelanda, pentru a adauga un nou ingredient la "masa lumii".
Citește pe Antena3.ro
Tamarillo este unul dintre putinele fructe care pot fi folosite si ca leguma, in diferite feluri de mancare. In acelasi timp, in combinatie cu zaharul sau cu alte ingrediente dulci, formeaza o umplutura ideala pentru o prajitura sau pentru o placinta cu fructe. Iar daca paleta cromatica a bucatariei noastre cuprinde rosu de tamarillo si galben dulce de banana, cu siguranta vom reusi sa surprindem pe panza alba a mesei noastre un apus de soare rosiatic subtropical. Cu ajutorul unei placinte calde cu banane si tamarillo...
GUSTUL SOARELUI SUBTROPICAL
|
In ceea ce priveste numele acestui fruct, problema a fost rezolvata de un neozeelandez pe nume W. Thompson. El a combinat cu ingeniozitate un cuvant care, in limba nativilor din Noua Zeelanda, duce cu gandul la "conducere". Acesta este "tama" care, combinat cu terminatia de origine spaniola "rillo", a format cuvantul ce defineste astazi gustul amarui al soarelui subtropical. Numele avea menirea sa respecte atat originea sa, cat si tara care a initiat comercializarea, adica Noua Zeelanda.
|
TAMARILLO
|
Pomul de tamarillo este unul peren si nu atinge inaltimi mari, poate creste doar pana la 3 metri, iar fructele sale sunt foarte bogate in beta-caroten si Vitamina E, insa nici continutul de Vitamina C al acestui fruct nu este de ignorat. Tamarillo sunt coapte atunci cand la atingere sunt moi. Coaja, desi aspectuoasa si atragatoare, trebuie inlaturata, pentru ca este foarte amara. Insa, pentru a nu "atenta" in vreun fel la integritatea fructului atat de pretios si la inlaturarea cojii, trebuie sa se respecte un mic ritual. Si anume, inainte de a-l manca, fructul trebuie introdus in apa clocotita si lasat sa fiarba aproximativ 3 minute. Imediat dupa aceea, il introducem in apa rece ca gheata si e numai bun de savurat. Insa, atentie! Tamarillo nu sunt foarte dulci, gustul lor este insa unul deosebit. Se spune despre acest fruct ca nu poate fi consumat de o singura persoana... El poate sa hraneasca pe saturate patru guri.
|