La finele anului trecut m-am recunoscut invins de Adunarea generala a proprietarilor blocului in care locuiesc, adunare care a decis instalarea obligatorie a repartitoarelor de costuri in toate apartamentele, fara exceptie si comentarii... Adversar infocat si (pana mai ieri...) neimblanzit al acestor instrumente mistificatoare am fost, in cele din urma, nevoit sa primesc in
casa echipa de baieti veseli venita sa execute "lucrarea". Oamenii si-au facut treaba absolut romaneste, adica lasand in urma lor o mizerie de nedescris, scotandu-mi frigiderul din priza (fara sa-mi ceara voie!) pentru a-si baga bormasina, patandu-mi chiuveta de la baie cu o substanta uleioasa greu de inlaturat si lasand in urma lor un miros indezirabil de sudoare, ciorapi nespalati si haine aflate in descompunere.
Dar trecand peste aceste neajunsuri inevitabile am sa fac numai cateva observatii asupra carora imi voi lua libertatea sa revin la prima lista de intretinere ce va beneficia de calculul "contorizat" al agentului termic pompat de catre RADET in apartamentul meu. Prima remarca este aceea ca tevile (aparente) prin care agentul termic incearca sa patrunda in radiatoare sunt supraincalzite, emit un sunet ciudat si chiar o usoara, imperceptibila vibratie. Acesta este, banuiesc, efectul faptului ca majoritatea colocatarilor au dat robinetii pe zero pentru a realiza mult ravnita economie. A doua observatie este ca la bucatarii, prin decizia nu stiu cui, s-au montat robineti cu numai doua pozitii, inchis sau deschis, fara gradatii intermediare. Aceasta este dovada graitoare a faptului ca toata lumea va opri radiatorul din bucatarie si va aprinde aragazul pentru a ridica indicele de confort termic in casa. Actiune total nesabuita in opinia mea, pentru ca factura la gaze va cuprinde valori-record, iar costurile generale la intretinere vor creste simtitor per total. In sfarsit, firma care a instalat repartitoarele si care va incasa in continuare sume frumusele pentru citirea lor si "prelucrarea" datelor a numarat cu atentie peretii exteriori ai apartamentului, dar a omis sa ia in considerare si alti parametri extrem de importanti cum ar fi gradul de etansietate a ferestrelor, materialul cu care sunt placate pardoselile sau cantitatea si calitatea mobilierului.
Mentionand in final ca nu am fost lamurit cum se vor estima consumurile la partile comune (holuri, uscatorii, subsol etc.) inchei cu promisiunea ca voi reveni cu cifre si date concrete dupa prima plata la factura RADET distribuita "stiintific". Pe curand si iarna blanda!